[...] Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Trening siłowy i dieta po czterdziestym roku życia mogą ulegać mniejszym lub większym zmianom. Z pewnością środowisko hormonalne w wieku 20 i 40 lat jest różne. Nie jest pewne, czy obniżenie mocy, masy i siły mięśni jest spowodowane zmiejszeniem się stężenia testosteronu całkowitego, co postaram się [...]
Palenie tytoniu pozostaje plagą XXI wieku. Wywołuje lawinę problemów zdrowotnych. Przykładowo, na początku XX wieku rak płuc występował rzadko, kiedy upowszechniło się palenie tytoniu, ilość nowotworów wzrosła w sposób astronomiczny. W latach 30. XX wskaźnik śmierci z powodu raka płuc wynosił 4.9 na 100 000 osób, w 1990 roku wskaźnik wynosił już [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] jest to dość rzadkie zjawisko. Częstość zerwania dystalnego ścięgna bicepsa wynosi około 2,55 na 100 000 pacjentolat. Większość pacjentów (ponad 95%) to mężczyźni w wieku 35-54 lat. Zerwanie dystalnego mięśnia dwugłowego dotyczy głównie kończyny dominującej. Jednak zerwanie proksymalnego ścięgna bicepsa jest powszechnie obserwowane u [...]
[...] niewytrenowanej, 400-500 g dla sportowca, czyli 1600-2000 kcal. W skrajnych przypadkach u najlepiej wytrenowanych osób może być to nawet 600 g. Ilość glikogenu zależy od wieku, masy mięśniowej (suchej), wytrenowania, profilu hormonalnego, diety (w tym stosowania zabiegów „ładowań węglowodanami”), używania SAA i innych leków, [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] instagram Paula Banot-Leoniewska to Mistrzyni Polski, Vice Mistrzyni Europy 2014 oraz II Vice mistrzyni Świata 2014. Ze sportem jest związana od najmłodszych lat. W wieku 7 lat rozpoczęła przygodę z tańcem w którym została na kolejne 8 lat. Od 7 lat uprawia trening siłowy. Zadaliśmy parę pytań przepięknej Pauli, więc jak chcecie [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] odczuwało dyskomfort w trakcie treningu, oszacowane ryzyko kontuzji wynosiło tylko 0.12 urazów na rok, czyli 0.24 kontuzji na 1000 h treningu kulturystycznego, zawodnicy w wieku powyżej 40 lat byli bardziej narażeni na odniesienie kontuzji, najwięcej kontuzji dotyczyło barku, łokcia, kręgosłupa w odcinku lędźwiowym oraz kolana, inne badanie: [...]
[...] jednak u sportowców mechanizm będzie ten sam np. po zakończonym ciężkim treningu interwałowym (czyli takim gdzie średnie tętno przekroczyło 165 uderzeń na minutę, dla osób w wieku 15-40 lat). Patrz: eksperyment Szivak TK i wsp. Na koniec bardzo ważna uwaga, błędnie postrzega się adrenalinę (i beta-mimetyki) jako substancje anaboliczne. W ten [...]
[...] Jesteś singielką? Jestem singielką. Na razie nie ma nikogo na horyzoncie. W jakich mężczyznach gustujesz? Na co zwracasz uwagę? Musi mieć pasję, to dużo mówi o człowieku. Lubię jak mężczyzna jest charyzmatyczny, znający swoją wartość. Dobrze by było jakby miał silny charakter, bo sama mam bardzo mocną i temperamentną osobowość. Nie [...]
[...] (brzuch obok grzbietu odpowiada za stabilizację ruchu np. w przysiadach, wyciskaniu stojąc, wykrokach itd. wykorzystuje się tłocznię brzuszną). Niemniej od lat 60. XX wieku rozpowszechniły się programy ćwiczeń, w tym część wykorzystujących maszyny (np. Lever Seated Twist, skręty na maszynie). Przerost mięśni skośnych brzucha powoduje [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
[...] a z drugiej strony – płakać. Tak mogę w skrócie opisać wrażenia z oglądania. Po jednej stronie przytacza się nieaktualne badania naukowe i mity wywodzące się z lat 70’ XX wieku (dotyczące, tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz szkodliwości jajek i mleka), a z drugiej podaje prawdziwe informacje odnośnie stosowania różnorakich środków, [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy ludzie wydają się mieć niesamowitą wydolność i wytrzymałość, podczas gdy inni szybko się męczą? Odpowiedź może tkwić w VO2max, czyli poziomie pułapu tlenowego. W artykule skupimy się na wyjaśnieniu definicji VO2max, sposobach pomiaru, przedstawimy normy oraz sposoby na jego poprawę. Źródła: [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] człowieka kilkadziesiąt lat. Okres połowicznego przebywania w kościach jest szacowany na 20-30 lat! Ołów odkłada się głównie w tkance kostnej i nadnerczach. Szamani XXI wieku sugerują, że płyn Lugola może mieć wpływ na podobne związki odłożone w ustroju człowieka, a nie ma na to żadnych dowodów. 800x600 Normal 0 21 [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]