[...] znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej grupy ludzi szczególnie ważne jest, by wiedzieć, skąd czerpać pełnowartościowe białko. Rośliny strączkowe i warzywa Warzywa zwykle nie są wymieniane jako [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
[...] raka. Niektóre osoby unikają jedzenia mięsa ze względów na wyznawany światopogląd i nie ma w tym niczego złego. Zresztą w badaniach naukowych stwierdzono, iż u wegetarian i wegan kreatyna może przynieść większe efekty, w porównaniu do mięsożerców, bo mają niskie stężenie kreatyny we włóknach mięśniowych. Na czym polega działanie kreatyny? [...]
[...] treningu siłowego zwiększa stężenie IGF-I w mięśniach u zdrowych mężczyzn i kobiet niezależnie od rutynowej diety. Ogólnie, wyniki wielu badań sugerują, iż wegetarianie i weganie mogą czerpać duże korzyści z kreatyny, gdyż ich dieta jest pozbawiona mięsa, a więc takie osoby mogą mieć niskie stężenia kreatyny w mięśniach szkieletowych (90–110 [...]
[...] do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką żywność odzwierzęcą. Zanim przejdzie się na [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnozyny i beta alaniny. Dziś rozmawiamy jednocześnie o karnozynie i beta alaninie z tego powodu, że problematyka poboru jednego i drugiego składnika diety z pożywienia są ze sobą nierozerwalnie związane. Tabletki są [...]
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Powiedzenie to najczęściej dotyczy ludzkich temperamentów, ale czy można także go użyć, mówiąc o związku weganki i osoby spożywającej mięso? Jak połączyć te dwa całkiem odrębne sposoby odżywiania tak, aby żadna ze stron nie ucierpiała? Czy da się w ogóle stworzyć taki związek i w nim wytrwać? Z sondażu [...]
[...] bezkonkurencyjnym rekordzistą jest tutaj bez wątpienia natto, zawierające nawet do 1105 mcg witaminy K2 na 100 g produktu. Dlaczego możemy mówić tutaj o szczęśliwym trafie wegan…? Otóż fermentowane produkty mleczne zawierają dużo menachinonu MK-9, lecz znacznie mniej MK-7, uznawanego za najskuteczniejszy oręż w walce z kalcyfikacją. Wprawdzie [...]
[...] nie potwierdza związku między jedzeniem mięsa a stężeniem androgenów, czy ilością zawartych w diecie kwasów tłuszczowych nasyconych a stężeniem testosteronu. Niestety, weganie mimo wyższych stężeń testosteronu, wykazywali nawet 16% wyższe stężenie SHBG, czyli globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG). Sprawia ona, że w ustroju krąży więcej [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Kiedy myślimy o grillowaniu, często wyobrażamy sobie rozgrzanego do czerwoności grilla w ogrodzie wypełnionego mięsnymi przysmakami. Lato sprzyja spotkaniom ze znajomymi i biesiadowaniu przy grillu, ale wiedz, że to nie tylko przywilej mięsożerców! Coraz więcej osób przechodzi na wegańską dietę, a wraz z nią rośnie zapotrzebowanie na pomysły dla [...]
Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]
[...] dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo może się zdarzyć, iż weganie są zdrowsi, bo nakłada się u nich wpływ unikania mięsa (które jest rakotwórcze i ogólnie kontrowersyjne biorąc pod uwagę hormonalne wspomaganie np. w USA), mleka i [...]
[...] przez inne zwierzęta o wysoko rozwiniętych zdolnościach „zdobywczych”. Nie to jest jednak najważniejsze. Weganizm a ekologia - czy zawsze idą w parze? Światowe przejście na weganizm mogłoby poskutkować obniżeniem poziomów emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Poziom emisji przypisywany na osobę jest bez wątpienia wyższy w przypadku osób [...]
[...] B12 Dlaczego witamina B12, będąc na diecie wegetariańskiej, jest tak istotna? Witamina ta występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Wegetarianie, w przeciwieństwie do wegan, zazwyczaj jedzą jajka, sery czy inne produkty nabiałowe. Teoretycznie więc wegetarianie nie powinni obawiać się niedoborów witaminy B12, ale należy uważać, jeśli [...]
Weganie bardzo często muszą mierzyć się ze złośliwymi komentarzami i pytaniami odnośnie ich stylu życia i odżywiania. Coraz częściej mówi się o tym, kim są weganie i co jedzą. Niestety wciąż poziom wiedzy na temat diet roślinnych jest w Polsce na niskim poziomie. Często ludzie jedzący mięso spotykając albo goszcząc weganina, chcą poznać szczegóły [...]
[...] też menachinony, czyli związki z grupy witaminy K2. I wprawdzie najwięcej witaminy K2 znajdujemy w produktach mlecznych, szczególnie w serach pleśniowych, to szczęśliwie dla wegan najobfitszym źródłem witaminy K2 jest fermentowana soja natto, choć w innych pokarmach roślinnych witamina ta zasadniczo nie występuje. No ale oczywiście najpewniejszym [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
[...] dokładnie, co robimy i jakie może to mieć konsekwencje dla naszego zdrowia i sylwetki, o ile zależy nam na niej. Nie ulega wątpliwości, że wegetarianizm, a w szczególności weganizm nie ułatwia nam uzyskania estetycznej sylwetki, wyników sportowych i ogólnego trzymania się zdrowego żywienia. Wymaga od nas zdecydowanie większej świadomości tego, [...]