Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
[...] zwiększając ilość komórek odpornościowych w błonach śluzowych w wyściółce jelit. Jak spożywać słodkie ziemniaki? Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba najpopularniejsze są frytki z batatów, które są smaczne same w sobie, ale jak najbardziej możesz przyprawić je wedle uznania, np. słodką papryką albo [...]
[...] glikogen wątrobowy, poprzez odmienne transportery w porównaniu do glukozy). Inaczej, gdy zalewamy ciało fruktozą pochodzącą z cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. W czym tkwi problem? Niestety, w XXI wieku większość ludzi zatraciła umiejętność rozpoznawania szkodliwych dla zdrowia pokarmów. Inni, nauczeni niewłaściwych wzorców [...]
[...] Białko w diecie składa się z połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi aminokwasów. Wiązania te są rozkładane przez wyspecjalizowane enzymy w przewodzie pokarmowym, po czym aminokwasy i peptydy mogą być przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Produkty spożywcze zawierają do 20 różnych aminokwasów, których proporcje różnią się w [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
[...] bogatą w tłuszcze nasycone. W grupie MUFA zastosowano margarynę bogatą w kwas oleinowy pochodzący z wysokooleinowego oleju słonecznikowego. Przeczytaj koniecznie: Tłuszcze: czym się różnią? Który lepszy? Poznaj rodzaje kwasów tłuszczowych Pacjentów poinstruowano, aby spożywali diety dostarczające tyle samo kalorii, w tym 37% energii z tłuszczu: [...]
[...] radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w wykonywaniu większej ilości i o większej intensywności treningów w tym [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym przeznaczonym dla sportowców sportów siłowo-wytrzymałościowych. β-Alanina [...]
Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych. Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]
O czym dowiem się z tego artykułu? Pamiętaj, aby nie brakowało żadnego aminokwasu, nawet jeśli Twój organizm może sam sobie niektóre z nich wyprodukować, z innych dostarczonych. To nie jest efektywna droga... Nie przejadaj się W pierwszym punkcie moich podpowiedzi sugerowałem, abyś ze swojego talerza zabrał część porcji. Logicznym jest więc, [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] złożonych uwalnia się nieco dłużej. W wielu przypadkach różnice te nie są duże, a w niektórych większe. Jeśli chodzi o odkładanie tłuszczu, to przyczyną jest nadmiar, przy czym zarówno nadmiar tłuszczy, białek i węglowodanów skutkuje tak samo. Różnice polegają na tym, że niektóre z tych makroskładników wymagają większej ilości energii [...]
[...] jest oporna na działanie insuliny, więc może być źródłem dużych ilości WKT (FFA, NEFA). Najsilniejszy wyrzut insuliny powodują węglowodany, silny różnego rodzaju proteiny, o czym można przeczytać np. tutaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4620107/ Osoby nie mające problemu z tkanką tłuszczową mogą spożywać węglowodany po treningu [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] mniej, niż 100 minutach, u niektórych po 30-40 minutach). Źródło: John C. Floyd „Insulin secretion in response to protein ingestion” Ok, teraz dla kontrastu zobaczymy, jak organizm reaguje na węglowodany. Jak organizm reaguje na podawanie dużych ilości węglowodanów? W jednym z badań z grudnia 2016 r. Chang LF i wsp., kobiety i [...]