[...] znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. [...]
[...] Tłuszcz brzuszny jest to tłuszcz odkładany wewnątrz tułowia, wewnątrz i dookoła najważniejszych narządów wewnętrznych (np. takich jak wątroba czy serce !). Sylwetkę osób z tłuszczem brzusznym cech.uje figura przypominająca 'jabłko'. Gdy u osób z figurą 'gruszki' tłuszcz odkłada się głównie w obszarze bioder i ud. Tłuszcz brzuszny 'czai' się nie [...]
Znalazłem bardzo ciekawy artykuł i postanowiłem się nim z Wami podzelić! : ) Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
[...] do mikrofiltracji. Wysokiej jakości sita pozwalają na odfiltrowanie maksymalnie dużej ilości zanieczyszczeń jakimi w tym przypadku dla białek serwatkowych jest laktoza, tłuszcze mleka, oraz sole mineralne. I tu właśnie powstaje problem różnic pomiędzy dostępnymi produktami. Czym bowiem różni się produkt firmy A który teoretycznie na [...]
[...] dochodzi do błędów. Są różne rodzaje tłuszczy. Podzielić je można ze względu na liczbę występowania wiązań podwójnych (nienasycynie) w rdzeniu cząsteczki. W taki sposób tłuszcze dzielą się na jednonienasycone, wielonienasycone oraz nasycone. Ostatnie nie zawierają wiązań podwójny. Każdy z tych rodzajów tłuszczy jest niezbędny w diecie. Każdy [...]
[...] tego związku narosła olbrzymia ilość mitów oraz niesprawdzonych informacji. Obalę także mit szkodliwego wpływu żółtek jaj na organizm. Z pewnością dieta bogata w nasycone tłuszcze zwierzęce może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu w osoczu krwi, przynajmniej w przypadku ludzi z nadwagą, którzy prowadzą siedzący tryb życia i raczej [...]
[...] tłuszczowych. Lipidy występują we wszystkich grupach organizmów żywych, gdzie stanowią zapasowy i skondensowany materiał energetyczny. Najprościej podzielić je można na: 1. tłuszcze proste: do lipidów prostych należą triglicerydy i woski. 2. tłuszcze złożone: do lipidów złożonych zaliczamy fosfo i glikolipidy. Inny podział dzieli tłuszcze na: 1. [...]
[...] ilości białka raczej kłóci się z prozdrowotnością. Białko jako źródło energii jest jej najgorszym źródłem, jest wyraźnie mniej wydajne niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
[...] znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. [...]
[...] o niskim indeksie glikemicznym to takie dla których ten wskaźnik jest mniejszy niż 55 i takie właśnie sprzyjają odchudzaniu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów bo tłuszcze i białka nie powodują dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Do produktów spożywczych będących głównym źródłem węglowodanów należą głównie produkty roślinne , [...]
[...] zdolnościami intelektualnymi, poznawczymi i ruchowymi w odniesieniu do dzieci karmionych niewzbogaconym mlekiem -epa/dha poprawiły koordynację wzrokowo-ruchową dzieci (tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej,25% z nich to kwasy Omega-3, czyli ok. 15% masy całego mózgu i stanowią 30-60% tłuszczów w siatkówce oka) Dalej: -deficyt DHA/epa u osób [...]
[...] budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc należy skomponować dietę tak, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość [...]
[...] budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc dietę należy tak skomponować, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje [...]
[...] dla każdego coś miłego? Plan prosty zakłada, iż dzięki spożyciu odpowiedniej ilości białek, dozwolonej maksymalnie ilości węglowodanów, uzupełniając ponadto dietę o zdrowe tłuszcze, pijąc wystarczające ilości wody oraz dbając o to, aby wyeliminować z naszej diety braki mikroelementów uzyskamy około 80 procent zysków na zdrowiu. Plan [...]
[...] a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż krowie. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami. Lipazy katalizują reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje kwas palmitynowy, który w jelitach wiąże [...]
[...] budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc należy skomponować dietę tak, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość [...]
[...] nadmierna ilość tłuszczów zwierzęcych w naszym codziennym pożywieniu, oraz wewnętrzne zaburzenia metaboliczne w gospodarce lipidowej naszego organizmu. (Lipidami nazywamy tłuszcze, będące składnikami pokarmowymi). Również tak popularna w Środowisku kulturystycznym niezrównoważona dieta wysokobiałkowa, obfitująca zwłaszcza w białko zwierzęce [...]