[...] badania w których podawali badanym osobom po 500 g węglowodanów w jednym posiłku. Doszli do jednoznacznych wniosków: nasze możliwości magazynowania glikogenu są większe, synteza tłuszczu z węglowodanów nie jest większa od oksydacji tłuszczu nawet jeśli w posiłku mamy nierealnie dużą ilość węglowodanów, liponeogeneza nie jest zjawiskiem tak [...]
[...] trójglicerydów, czyli tłuszczu, tym samym zwiększając poziom wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) w osoczu. Ponieważ wychwyt glukozy jest przez hormon wzrostu hamowany, synteza tłuszczu także przebiega wolniej. Kluczowe punkty, o których należy pamiętać to: -hormon wzrostu zmniejsza wychwyt i wykorzystanie glukozy oraz oszczędza glikogen, [...]
Nazwa: Clout Producent: MAN Opakowania: 525 g w proszku Smaki: Poncz SPRAWDZONE NAUKOWO SKŁADNIKI CLOUT: *Zwiększają Ilości Kreatyny w Mięśniach *Stymulują Eksplodującą Siłę i Moc Mięśni *Podnoszą Poziomy ATP *Wspierają Tworzenie i Uzupełnianie ATP! *Pomagają w Budowaniu Beztłuszczowej Masy Mięśniowej *Zwiększają Ilość Karnozyny w Mięśniach [...]
[...] żeby wcisnąć szybciej węgle bo należy uzupełnić poziom glikogenu, z białkiem możesz poczekać nawet 3-4 godziny. 20g białka wystarczy do syntezy jednakże przy 40g białka ta synteza jest o 20% większa. Tłuszcze odgrywają niewielką rolę więc bez różnicy. także spożywanie białka po treningu o ile było przed nie ma sensu, lepiej zjedz [...]
[...] ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie dostarczają jedynie 10,5 kcal na 1 g białka (2540 kcal - 240 g), w związku z czym synteza białka nie może przebiegać prawidłowo. W takich okolicznościach organizm pozostałą cześć energii będzie pozyskiwać z rozkładu białek pożywienia, a te niestety są [...]
[...] dostarczy duzo energi Organizm musi uzyskac energie i pobira ją teraz z rezerw białek ustrojowych. Oczywiscie teaz celem katabolizmu sa glownie bcaa(najbardziej wydajna jest synteza z alaniny i seryny) , które ulegaja dezaminacji i sluza do syntezy glukozy, a co za tym idzie uzyskania atp w tych warunkach rezerwy z takanki tluszcowej sa uwalniane [...]
[...] subiektywnego uczucia zmęczenia i zniechęcenia długotrwałym wysiłkiem fizycznym poprzez regulacje przenikania tryptofanu do naszego mózgu i syntezy serotoniny • synteza glutaminianu i glutaminy – pośrednio wzmocnienie układu odpornościowego (glutamina) oraz zwiększenie ochrony przed wolnymi rodnikami (glutaminian [...]
[...] rano mamy wiekszy apetyt na produkty węglowdanowe niż białkowo-tłuszczowe. Po okresie nocnego snu, kiedy wyczerpują sie rezerwy glikogenu watrobowego w organizmie nasila sie synteza Neuropeptydu Y który wzmaga apetyt na cukry. Dzieje sie tak dlatego że organizm z rana potrzebuje duze dawki szybkiej energii. Wieczorem zaś, potrzebna jest energia [...]
[...] W zależności od źródła informacji mówi się o 2g, 2,5g 3g, a nawet 4gramach na 1 kg wagi ciała do uzyskania dodatniego bilansu azotowego w organizmie, czyli stanu, w którym synteza białka jest większa od rozpadu (co równa się przyrostowi). A teraz, które białko jest najlepsze: serwatka, kazeina czy soja? Oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Na papierze tak, tylko że nigdy precyzyjnie nie obliczysz "zera" kalorycznego- zwiększona synteza białek, uzupełnianie glikogenu itp itd. Większy plus w dt, to oczywiste i mnie kalorii w dnt- tak samo jasne, ale nie dawałbym za mało, bo ograniczy to przyrosty masy beztłuszczowej ciała.
[...] tylko ta mala czesc jest TRWALA MASA MIESNIOWA cala reszta naszego przyrostu wiaze sie w najwiekszym stopniu z tymczasowymi skutkami stosowania anabolikow -> nasilona synteza kreatyny -> zwiekszenie energetycznosci komorki -> gromadzenie glikogenu -> zwiekszenie objetosci komorki poprzez jej nawodnienie -> gromadzenie wody oraz [...]
[...] intensywny trening siłowy wspomaga własne procesy anaboliczne organizmu. Ironią losu jest, że powoduje on również redukcję tkanki mięśniowej. Jeżeli sterowana przez trening synteza białek przewyższa związaną z nim redukcję, wynikiem jest przyrost masy i siły mięśni. Przeprowadzone testy wykazały, że L-glutamina zarówno zwiększa jak i ogranicza [...]
[...] jako antyoksydant stabilizuje blony lizosomów i hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych - jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym, ulatwia synteza bialka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego - zwieksza uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu miesniowego - zwieksza poziom hormonu wzrostu - [...]
[...] 60g wegli o wysokim IG po intensywnym treningu kiedy to dochodzi do wyczerpania glikogenu. Pomoze to wporwadzic organizm w tryb anaboliczny Odniosłem się do tej wypowiedzi,w której nie ma mowy o białku,a same węglowodany nie wprowadzają w stan anaboliczny-mogą jedynie uzupełnić glikogen mięśniowy,ale nie zajdzie synteza białek,bo ich nie ma ;-P
[...] się subiektywnego uczucia zmęczenia i zniechęcenia długotrwałym wysiłkiem fizycznym poprzez regulacje przenikania tryptofanu do naszego mózgu i syntezy serotoniny . synteza glutaminianu i glutaminy - pośrednio wzmocnienie układu odpornościowego (glutamina) oraz zwiększenie ochrony przed wolnymi rodnikami (glutaminian - glutation) [...]
buehehe Xabi ale sobie duperelami zawracasz głowe Masz trzy godziny po treningu na uzupełnienie glikogenu, posiłek potreningowy. Wtedy jest najbardziej intensywna synteza białek. A pomiędzy carbo, a glukoza praktycznie nie ma różnicy ;>
tak. jest to związane z faktem że synteza białe k trwa do 48 godzin po treningu(a potem zamiast rosnąć sobie czeka). No i poczytaj o zjawisku nadkompensacja glikogenu. Ten problem omijają ludzie na koksie i na nich trening z partią raz w tyg działa świetnie (lub ludzie o świetnej genetyce) ale dla zwykłej osoby lepiej aby ćwiczyła partię częściej [...]
[...] trójglicerydów, czyli tłuszczu, tym samym zwiększając poziom wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) w osoczu. Ponieważ wychwyt glukozy jest przez hormon wzrostu hamowany, synteza tłuszczu także przebiega wolniej. Kluczowe punkty, o których należy pamiętać to: -hormon wzrostu zmniejsza wychwyt i wykorzystanie glukozy oraz oszczędza glikogen, [...]
[...] podczas obróbki termicznej produktów (zamrażanie, zabiegi kulinarne, przemiał zbóż) dochodzi do znacznych strat witaminy. Rola: udział w gospodarce białkowej - m.in. synteza aminokwasów, regulacja czynności układu nerwowego, udział w syntezie glikogenu i jego przemianie w glukozę, udział w procesie krwiotwórczym. Zapotrzebowanie: [...]