[...] białka serwatkowego, ale co istotne bez domieszek białek roślinnych i mający nawet o 2 gramy mniej cukrów prostych (na 100 gram) niż powyższy produkt Berserk Labs. Świetny stosunek ceny do jakości, występuje w gramaturach 1 kg / 3 kg / 7 kg Na koniec produkty typu gain bolic czy mass up , obydwa mające sporo mniej niż 20% białka w 100g , jeden [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] różnorodności i obfitości bakterii w jelitach osób o normalnej masie ciała oraz osób z otyłością. Jedną z charakterystycznych cech mikrobioty przy otyłości jest podwyższony stosunek ilości bakterii z rodziny Bacteroidetes do Firmicutes. Co więcej, przy chorobie tej obserwuje się wysokie ilości bakterii Lachnoclostridium i Faecalitalea, niskie [...]
[...] - to czyste wpc, czyli koncentrat białka serwatkowego, więcej na temat rodzajów i frakcji białek, ich jakości i różnic pomiędzy nimi doczytasz tutaj: - wysoka jakość - bdb stosunek ceny do jakości i ilości - ogromna paleta smaków - rozpuszczalność instant - niska zawartość cukrów prostych (w SFD, gorzej w AN) - niska zawartość tłuszczu - 73-80% [...]
[...] z ich białkiem. Możesz zakupić i sprawdzić na sobie, jednak ja osobiście z czystym sumieniem mogę polecić produkty z SFD i ALLNUTRITION, w których masz na pewno najlepszy stosunek ceny do jakości produktu i na pewno się nie zawiedziesz (nie wspominając o ogromnym wyborze smaków), przy cenach jakie są na rynku to ceny białek w sklepie SFD robią [...]
[...] można zaobserwować ponad dwukrotnie wyższą zawartość sodu niż potasu, podczas gdy powinno być zupełnie na odwrót. Dobrym przykładem dania, które poważnie może zachwiać ten stosunek, są niepozorne kanapki. Otóż sól występuje tutaj zarówno w chlebie, jak i szynce / serze / margarynie, a także nierzadko służy do doprawienia 2 – 3 plasterków [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
[...] jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne powody, dla których [...]
Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]
ILADS 2015: Wprowadzenie badań w praktykę kliniczną Dr Joseph Burrascano i dr Sam Shor „Objawy układu pokarmowego i ich leczenie w boreliozie i popularnych koinfekcjach” – Jeśli pacjent używa kanabinoidów w jakimkolwiek innym celu niż rekreacyjnym powinien przebadać się na boreliozę – SIBO charakteryzuje się wysokim poziomem hydrogenu i metanu. [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]
[...] (bogate w węglowodany). Jakie argumenty stoją za dietami niskotłuszczowymi (ang. low-fat)? Energia z tłuszczu jest mniej sycąca, niż energia z węglowodanów. Wysoki stosunek tłuszczów do węglowodanów w diecie może sprzyjać nadmiernej konsumpcji i przyrostowi masy ciała. Tłuszcz nie oddziałuje termogenicznie, węglowodany tak. Nadmiar [...]
Ktoś mógłby powiedzieć, że suplementacja przedtreningowa to tylko chwyt marketingowy, żerujący na fitnessowej modzie. Oczywiście, że firmy wymyślają różne produkty by zwiększyć swoje zyski, ale nie bądźmy tak surowi. Wielu sportowców, czy to zawodowych czy rekreacyjnych, ceni sobie suplementy, które dodają energii i sprawiają, że możemy trenować [...]
Wybór suplementów jest ogromny i ciężko zdecydować, co rzeczywiście może być nam najbardziej potrzebne. Nie każdy ma ochotę zagłębiać się w tajniki różnych substancji i sprawdzać ich działanie na sobie. W dzisiejszym artykule przedstawiamy pięć podstawowych suplementów, które warto przyjmować. Dzięki nim poczujesz się lepiej, będziesz mieć więcej [...]