Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
[...] soli 2 łyżki ciepłego mleka pół szklanki ciepłej wody łyżeczka cukru łyżeczka drożdży w proszku pół łyżeczki erytrytolu Łosoś w cytrusowej marynacie 250g filetu z łososia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy sok wyciśnięty z połowy limonki pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka miodu sól i pieprz Sos żurawinowy 300g [...]
[...] Pomidory Złe wieści dla osób, które kochają pomidory. Prawie 70% osób cierpiących na zgagę obserwuje zaostrzenie objawów po spożyciu pomidorów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Jedno z badań wykazało, że pacjenci odczuwali objawy refluksu i zgagi, nawet gdy pH soku pomidorowego zostało dostosowane do wartości neutralnej (sok [...]
[...] i moczyć 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pozostawić do ostudzenia. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z połowy owocu zetrzeć skórkę, a z całości wycisnąć sok. Gorącą wodą zalać rodzynki i moczyć kilka minut. Mak odsączyć i dokładnie zblendować z kaszą, bananami, jajkami i erytrytolem, tak aby nie było grudek. Dodać kakao, [...]
[...] węglowodanów, w tym fruktozy. Jednak trzeba dodać, iż w normalnych warunkach tych cukrów jest zbyt mało, aby mogły zaszkodzić. Problem powstaje, gdy ktoś zechce np. wycisnąć sok z grejpfruta, pomarańczy, wiśni, malin czy jabłek. Taki sok niczym nie różni się w praktyce od wody z cukrem czy miodem. Dodatek dla poziomu wiedzy - ekspert Jak są [...]
Zagadnienie jest niezwykle kontrowersyjne, a pozornie wydaje się, iż sok grejpfrutowy jest znakomitym środkiem odchudzającym. Mam co do tego bardzo duże wątpliwości i zaraz pokażę dlaczego. Soki cytrusowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi, którzy biorą szereg leków, a z reguły, wraz z postępem czasu, ludzie stosują coraz więcej [...]
[...] związki są głównymi aktywnymi biologicznie składnikami owoców cytrusowych (hesperetyna – pomarańczy, naryngenina – grejpfrutów), dlatego aktywność aromatazy obniża również sok z grejpfruta i pomarańczy (Chen, 2002), ale odpowiednio słabiej (3- i 4-krotnie) od soku z czarnych winogron. Winogrona i ich składniki aktywne biologicznie Wang [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] czym tak naprawdę jest? Galaretka powstaje dzięki właściwościom żelującym dodatków: żelatyny, pektyny bądź agaru. Należy podawać ją zawsze na zimno, gdyż jest podatna na wysokie temperatury i gdy jest zbyt ciepło, staje się płynna. Galaretki są słodkie i słone. Te pierwsze wytwarza się zazwyczaj na bazie soku czy aromatu owocowego. Podawane są [...]
[...] pozostaniesz tak samo tłusty, jak wcześniej. Część osób ignoruje podaż drobnych przekąsek, które mogą oznaczać zjadanie grubych tysięcy kilokalorii w ciągu tygodnia. Każdy sok, słodzona kawa czy herbata, pączek, drożdżówka, bułka, ciastko, batonik, banan, jogurt, napój mleczny, słodzony deser, grejpfrut czy kiść winogron mają znaczenie. Drugi z [...]
[...] ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre nawodnienie jest też ważne dla samych efektów w odchudzaniu. Soki owocowe Mogłoby się wydawać, że soki są zdrowe, ponieważ zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
Powszechnie uważa się soki owocowe za zdrowe, jednak warto pamiętać, iż są one pożyteczne tylko w ściśle określonej ilości lub gdy są podawane bezpośrednio po wyczerpującym treningu, gdy nie zaszkodzą glikemii oraz produkcji insuliny. Większość soków owocowych zawiera fruktozę i glukozę, w rozmaitych proporcjach. Soki a zdrowie Nie ma znaczenia [...]
[...] właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i są szczególnym darem dla naszego organizmu. Jeśli pójdziesz do sklepu i przejrzysz etykiety jogurtów, majonezów, margaryn, soków pomarańczowych lub płatków śniadaniowych, możesz zauważyć, że niektóre z nich zawierają sterole roślinne. Jednym z pierwszych produktów wzbogaconych sterolami była [...]
Czego potrzebujemy: 200 g serka wiejskiego 30 g białka o swoim ulubionym smaku - u mnie wanilia WPC Delicious 1,5 łyżeczki żelatyny 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 20 g nasion chia Jak wykonać: Serek blendujemy na gładko, dodajemy białko i dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i po ostudzeniu łączymy z masą. [...]
Czego potrzebujemy: 200 g moreli - 4 duże sztuki 130 g pomarańczy - jedna nieduża sztuka 150 g soku z marchewki - 5 niedużych marchewek pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki cynamonu łyżeczka MACA z Quamtrax Jak wykonać: Owoce i marchewkę myjemy. Z moreli usuwamy pestki, pomarańczę obieramy ze skóry. Owoce tniemy ma mniejsze kawałki i dokładnie [...]
[...] może nastąpić tylko z udziałem węglowodanów, których niewielkie rezerwy w organizmie (glikogen w mięśniach i wątrobie), które kończą się już na początku stosowania diety wysokobiałkowej. Ten stan powadzi do odwodnienia organizmu. Dieta jest szkodliwa dla zdrowia, powoduje zakwaszenie organizmu, obciąża nerki, odwodnia organizm, zaburza [...]
[...] dzięki której Parys miał wygrać piękną Helenę Trojańską, ale to zupełnie inna bajka Odkąd odkryto, że słońce i piasek są najlepszymi czynnikami do uzyskania słodyczy i soku, które tak wysoko cenił Jowisz, Junona, Afrodyta i ich poddani, drzewo cytrusowe nie potrzebowało porcelanowych naczyń do rozwoju. Dzięki pomysłowości człowieka w [...]