SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

soja protein

  • [...] bazie serwatki. A co osobami, które nie jedzą mleka, nabiału ani jaj? Jak zadbać o białko na diecie wegańskiej? Z pomocą przychodzą rośliny, przede wszystkim komosa ryżowa i soja, które powinny być spożywane przez wegan w dużych ilościach, jako podstawowy element jadłospisu. Wynika to z faktu, że komosa ryżowa zawiera kompletny aminogram i ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70328 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] np. dając substraty do produkcji przeciwciał. Białko spożywcze doceniane jest też za wpływ na mięśnie, stawy, skórę, włosy i paznokcie czy gojenie się ran. Nie tylko soja - co jeszcze zawiera odżywka ALLNUTRITION VEGAN PROTEIN? Nowa generacja odżywek białkowych to produkty zawierające zaawansowany mix białek pochodzenia roślinnego, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 417 Data: 2024-04-05 08:18:06
  • „What the health” jest filmem umieszczonym w serwisie YouTube przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14041 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7484 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można oczekiwać, iż jest ciągle odnawiany, a jego zasoby rosną, a nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1341 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] tak plasują się poszczególne produkty: białko jaja kurzego 1,0 serwatka białkowa (białko mleka) 1,0 kazeina (białko mleka) 1,0 izolaty białka sojowego 1,0 wołowina 0,92 soja (nasiona) 0,91 fasola 0,68 groch 0,69 płatki owsiane 0,57 soczewica 0,52 orzechy arachidowe 0,52 ziarno pszenicy 0,40 gluten pszenicy 0,24 Poza tym białka roślinne nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6673 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] przez Thozhukat Sathyapalan i in. w 2016 r. Włączono do niego dwustu mężczyzn z cukrzycą i bardzo niskim stężeniem testosteronu ≤12 nmol / l. Co jak co, ale im soja musi zaszkodzić! Podawano 15 g białka sojowego z 66 mg izoflawonów (SPI) lub 15 g samego białka sojowego bez izoflawonów (SP) dziennie w postaci batoników przez 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3059 Data: 2020-09-16 14:36:59
  • [...] Amino Acid Score”. Wg tej publikacji przyswajalność (strawność) poszczególnych źródeł protein wygląda następująco: jajko 98%, wołowina 98%, mleko 95%, soja 95%, pszenica 91%. Czyli białka roślinne znacząco ustępują tym pochodzenia zwierzęcego. Ale to wcale nie wszystko. Bardzo często w białkach pochodzenia roślinnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10538 Data: 2018-10-16 13:11:17
  • [...] dobrym wyborem dla wegana pragnącego stosować dietę ketogeniczną, o tyle odżywka wysokobiałkowa pochodząca z grochu, już do tej kategorii będzie się zaliczać. Podobnie jak soja także to białko jest wolne od wady ograniczającego aminokwasu. Ten rodzaj białka może być szczególnie przydatny w przypadku stosowania diety redukcyjnej, gdyż wykazuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1850 Data: 2021-06-01 10:22:28
  • [...] warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0,054 PPM warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0,20 mg/kg warzywa korzeniowe (np. burak, chrzan, marchew, pietruszka, ziemniaki) - 0,131 PPM, ziemniaki (należą do warzyw korzeniowych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3370 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2625 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10490 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jednak jest to dużo trudniejsze. Bardzo dużą ilość białka zawierają m.in. rośliny strączkowe, jednak nie dostarczają one pełnego aminogramu. Świetnym źródłem białka, jest soja, jednakże jest to dość kontrowersyjny produkt ze względu, chociażby fitoestrogeny. Mimo że nie jest to zbyt pożądany składnik naszej diety, warto o niej wspomnieć ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10062 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i wydajność umysłową. Arnold kładł duży nacisk na spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów, szczególnie ryb. Polecał pstrągi, makrele i łososia. Błędnie uważał, iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12055 Data: 2018-10-27 08:06:08
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9266 Data: 2019-08-03 08:20:27
  • [...] a uwagę przykuwa poziom argininy, której zawartość sięga 8 g na 100 g produktu, co sprawia, że odżywka sojowa jest jej znakomitym źródłem.  W kategoriach białek roślinnych soja nie ma sobie równych, skutecznie wyprzedza pozostałe źródła protein. W diecie wegan cenioną formą soi jest jej postać fermentowana, która stanowi pokarm wysokiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6045 Data: 2017-04-21 09:15:58
  • [...] jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3765 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3176 Data: 2021-02-08 18:07:26
  • [...] Odpowiedź ze strony insuliny była kolejno (najsilniejsza -> najsłabsza): białko serwatkowe - reakcja najsilniejsza, białko jaja, białko ryżowe, białko grochu, gluten, soja, węglowodany (maltodekstryny) - reakcja najsłabsza. Najsilniejszą odpowiedź insulinową wywołało białko serwatkowe z węglowodanami. Jak duża jest tu rola protein, widać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2841 Data: 2020-04-10 10:26:38
  • Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8741 Data: 2020-04-29 10:09:16