[...] go obrobce ma jakies 100 g i okolo 322 kcal i ok. Natomiast po ugotowaniu-taki ryż brązowy przykladowo-jego waga sie podwaja, jesli nie potraja nawet i wynosi okolo 250 g. Czy wobec tego kierowac sie wartoscia kaloryczna przed czy po obrobce? wychodzi na to, ze po ugotowaniu taka torebka ryzu zawiera okolo 644- 650 kcal :O To jak to jest? thx
Jak można zastapic taki oto posilek przed treningiem :100g ryzu i 150g piersi z kurczaka. Wiem, ze to bardzo dobry posiłek, ale jak to zjadłem to malo co się nie pozygalem ! (tak już zostalo po szpitalu ) Mogą być kartofle zamiast ryżu, albo jajecznica z chlebem, no nie wiem. Makaron jem po treningu wiec odpada (2x to samo - nie wykonalne tzn. [...]
Składniki: ciasto 1 jajo 250g twarogu półtłustego 80g mąki z brązowego ryżu sól dodatki 10g oleju kokosowego 100g borówek 150g jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Twaróg z jajkiem zmiksować na gładką masę, dodać szczyptę soli, mąkę i ugnieść ciasto. Blat posypać mąką, gdyż ciasto będzie się lepić do rąk. Z ciasta uformować długi [...]
Składniki: 25g ryżu basmati 120g tuńczyka cukinia pieczarki rzodkiewki cebula bazylia przyprawy do smaku Sposób przygotowania: Ugotować ryż Wszystkie składniki należy zblendować, tak aby powstała gładka masa. Wyłożyć gotową masę na papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok. 45 min. do momentu aż placuszki będą [...]
Czego potrzebujemy: 50 g ryżu do risotto 50 g ugotowanego zielonego groszku 100 g wędzonego lub upieczonego łososia 20 g białej części pora ząbek czosnku 30 g cebuli 10 g dzikiej oliwy 250 ml wrzątku pieprz/ sól, tymianek dwie łyżki natki pietruszki Jak wykonać: Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej poszatkowanego drobna pora i cebulę. Gdy [...]
Czego potrzebujemy: 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 150 g fileta z kurczaka 10 ml oliwy z oliwek 100 g ryżu łyżeczka tabasco łyżeczka sosu sojowego sól , pieprz Jak przygotować: Ryż gotujemy. W trakcie kiedy ryż się gotuje, przyrządzamy mięso i warzywa. Mięso kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i dodajemy 5 ml oliwy. [...]
Czego potrzebujemy: 200 g krewetek 80 g mieszanki trendy lunch lub ryżu/komosy/ kaszy 100 cukinii 100 g papryki 2 małe cebulki 4 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 10 g oleju kokosowego 10 g masła klarowanego 10 g pestek z dyni Jak wykonać: Zamrożone krewetki układamy na sicie i przelewamy sporą ilością wrzątku. Zabieg ten pozwoli [...]
Śniadanie jest dla wielu osób fundamentem diety, najważniejszą częścią poranka, bez której nie wyjdą z domu do pracy lub szkoły. To posiłek, który ma dodać energii, zaspokoić poranny głód i przygotować nas na rozpoczynający sie dzień. Oczywiście rutyna ta nie dotyczy wszystkich i to z różnych przyczyn. Śniadanie szybkie i lekkostrawne Zazwyczaj [...]
Odżywka białkowa jest wygodnym uzupełnieniem białka w diecie i jest bardzo pomocna w sytuacji, kiedy nie jesteśmy w stanie pozyskać go w odpowiedniej ilości z pożywienia. Weganie i wegetarianie mają nieco ograniczone możliwości w tej kwestii, ponieważ najwięcej białka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, da się mądrze [...]
Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, to człowiek wręcz marzy o jakiś rozgrzewających daniach. Sprawdzają się wtedy wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jedną z gotowych propozycji, która sprawdzi się w dzień, kiedy nie masz czasu na gotowanie, jest Strogonow roślinny z pieczarkami z serii GO VEGE. Jest to takie danie, które możesz zjeść solo, [...]
Kulturysta Samson Dauda nie zwalnia tempa podczas przygotowań do Mr. Olympia 2022. Rok temu dwa razy stanął na podium zajmując drugie miejsce na Arnold Classic UK 2021 i trzecie na Yamamoto Cup Pro. W tym roku na Arnold Classic planował wygrać, ale ostatecznie zajął dopiero czwarte miejsce. W późniejszym czasie na Boston Pro po raz kolejny zajął [...]
Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]
Chili sin carne to odpowiednik mięsnego dania chili con carne. Kojarzy się nam ono głównie z mięsem mielonym, fasolą oraz ostrymi przyprawami. Chili sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest [...]
Zmiany nawyków żywieniowych dla wielu osób często oznaczają restrykcyjną czasochłonną dietę i mało atrakcyjne smakowo dania, które bazują na ogromnych porcjach warzyw, chudym jałowym mięsie lub rybie i źródłach węglowodanów, czyli kaszach, makaronach, czy też „suchym” ryżu, Jednak jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca [...]
[...] mówi się o roli podaży wapnia i witaminy D oraz białka. Osoby, które regularnie spożywają zbyt małe ilości tych związków w stosunku do zapotrzebowania często charakteryzują się m.in. niższym BMI oraz wyższym ryzykiem złamań kości. Czy weganizm jest dobry dla kości? Istnieją przesłanki naukowe mówiące o tym, że podobnie jak w przypadku [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą [...]
Coraz więcej osób rezygnuje świadomie ze spożywania mięsa oraz ryb. Popularne stają się diety wegetariańskie, które jednak łatwiej poprawnie skomponować i urozmaicać niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet [...]
Gotowe posiłki, które kojarzą się ze zdrowiem i formą? Teraz to możliwe! FITMEAL firmy ALLNUTRITION to nowa linia produktów, która spełnia oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Zdarzają się dni, kiedy doba ma za mało godzin i nie ma czasu i chęci na gotowanie obiadu. Pozostaje wtedy jedynie perspektywa zjedzenia szybkiego, niezdrowego [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]