[...] „nudny” posiłek. 160 g piersi z kurczaka 280 g białego ryżu 80 g domowej roboty guacamole Posiłek czwarty ma 678 kalorii i jest posiłkiem przedtreningowym. 190 g białej ryby 300 g białego ryżu 1 łyżka oleju kokosowego warzywa Po treningu Chris spożywa swój piąty posiłek, który ma aż 1101 kalorii. Mówi, że jest jego ulubionym w ciągu dnia. [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] zadbać o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych (makaron, kasza gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe proporcje i wytyczne odnośnie diety zależą od wieku, aktywności, składu ciała (ilości tkanki tłuszczowej oraz [...]
Dla wielu osób dieta wegetariańska to po prostu niejedzenie mięsa, dla innych totalna abstrakcja — czy to są same warzywa, czy także jaja, albo ryby? Niezależnie od tego, czy chcesz przejść na wegetarianizm, czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje [...]
[...] mogący być trucizną dla mózgu i tkanki nerwowej. Z racji tego, że kryl znajduje się w dolnej części łańcucha pokarmowego, nie gromadzi w sobie toksyn w takim stopniu, jak ryby. W każdym razie, żeby nie wywołać paniki - olej z ryb, który stosujesz w postaci suplementacji jest bezpieczny, ponieważ proces przygotowania zawiera destylację [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] Co jeszcze mogę zrobić, by chronić swoje zdrowie? Gdyby ktoś chciał zwiększyć efekt zmiany źródeł węglowodanów w diecie, to dowiedziono, że kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby, suplementy diety omega-3, niektóre rodzaje orzechów, olej rzepakowy, olej lniany) zmniejszają wytwarzanie cytokin prozapalnych, w tym interleukiny (IL)-6, IL-1β i [...]
[...] nie zaliczał się do grupy potencjalnie najniższego ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych... Warto jednocześnie podkreślić, że zjedzenie choćby jednej porcji ryby więcej w ciągu tygodnia poprawiało Indeks Omega-3 o 0,27%. To powinno nam wszystkim uświadomić, że samo spożywanie właściwej ilości kwasów omega-3, w większości [...]
[...] było 9,2 miesiąca, aby stężenie spadło poniżej 10 μg/ dl! Źródła ołowiu alkohol (np. sherry) – 21 μg/cm3 alkoholu nabiał – ilości śladowe (np. mleko 0,004 mg/kg) mięso, ryby i drób – średnio 0,015 PPM (np. wieprzowina 0,05 mg/kg, wołowina 0,07 mg/kg, karp hodowlany 0,20 mg/kg) ziarna i produkty zbożowe 0,012 PPM (np. mąka pszenna 500 – 0,09 [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
[...] zacząć od zmian w diecie. Menu oparłbym o maksymalnie nieprzetworzone produkty (warzywa, ryż, kaszę gryczaną, parowane mięso, oliwę z oliwek, awokado, orzechy, migdały, ryby itd.). Drugoplanowe znaczenie ma, czy będzie to dieta niskowęglowodanowa czy o umiarkowanej podaży węglowodanów, czy też dostarczająca więcej czy mniej protein. [...]
Troska o nasze stawy jest jednym z kluczowych zadań, w przypadku osób aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Dbałość o stawy powinna być dla każdego ważna, z racji tego, iż uszkodzenie stawu spowodować może wyłączenie nas na długi czas z aktywności fizycznej. Kwasy tłuszczowe Omega-3 Kwasy Omega-3 to jeden z najskuteczniejszych naturalnych [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] szczególne, uzależniające działanie lub by gluten był głównym wrogiem człowieka. Co powinienem jeść? Warzywa, rośliny strączkowe, świeże owoce i ziarna, chude mięso, drób i ryby. Jeśli chodzi o napoje, zalecana jest woda, niesłodzona herbata i kawa. Kontrowersyjne są niektóre ryby (np. hodowlane) oraz niektóre rodzaje mięsa. Czego unikać? [...]