[...] ten zaliczany jest do grupy hormonów anabolicznych. Somatotropina bierze także udział w regulacji metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Miedzy innymi powoduje nasilony rozpad komórek tłuszczowych oraz zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii, co chroni białka mięśniowe przed katabolizmem. Pod wpływem działania hGH, [...]
[...] brzucha, pośladów, bioder, ud, ramion oraz nadmiaru tkanki tłuszczowej z okolic podbródka. Jest to nowa, efektywna metoda redukowania tkanki tłuszczowej, w której następuje rozpad komórek gromadzących tłuszcz oraz likwidacja cellulitu. Jest w stanie usunąć tkankę tłuszczową, której nie dało się zlikwidować poprzez diety lub terapię ruchową. Opis [...]
[...] rozwój tkanki łącznej wyrażający się wzmocnieniem i solidnym rozwojem układu kostnego oraz wiązadeł i chrząstek stawowych. W tkance tłuszczowej obwodowej powoduje jej rozpad z następowym uwalnianiem do krwioobiegu glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. To ostatnie działanie w połączeniu z działaniem anabolicznym na tkankę mięśniową i [...]
[...] łącznej wyrażający się wzmocnieniem i solidnym rozwojem układu kostnego oraz wiązadeł i chrząstek stawowych. W tkance tłuszczowej obwodowej powoduje jej rozpad z następowym uwalnianiem do krwioobiegu glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. To ostatnie działanie w połączeniu z działaniem anabolicznym na tkankę mięśniową i [...]
[...] miozyny, dzięki tworzeniu połączeń pomiędzy aktyną i wypustkami miozyny oraz kurczeniu się powstałych w ten sposób mostków. Ze zmianami strukturalnymi sprężony jest rozpad kwasu adenozynotrójfosforowego (ATP) wbudowanego jako grupy prostetyczne do cząstek aktyny, dostarczający energii do wykonania pracy, a zachodzący w wyniku [...]
[...] osób spędzających większość czasu na kanapie. Jednakże, u kulturystów chwilowe zmiany tego typu zazwyczaj oznaczały, że mają miejsce modulacje metaboliczne takie jak rozpad tkanki mięśniowej z powodu intensywnych treningów. Jeśli wysokiemu poziomowi SGOT towarzyszy wysoki poziom fosfatazy zasadowej i / lub wysoki HDL w czasie cyklu SAA [...]
[...] poziomu bilirubiny, prowadzace do żółtaczki hemolitycznej. Duże dawki witaminy E osłabiają wpływ witaminy K na krzepliwość. Zbyt duże dawki witaminy K mogą spowodować rozpad krwinek czerwonych i niedokrwistość. Nadmierna dawka witaminy K powoduje poty i uczucie gorąca. Leki zakrzepowe hamują wchłanianie naturalnej witaminy K, natomiast [...]
[...] miopatii, urazów naskórka oraz ran, przy ochronie radiacyjnej, modulacji immunologicznej i przy wzmacnianiu wytrzymałości. KETO-IZOKAPRONIAN ARGININY (AKIC) Zapobiega rozpadowi mięśni, podtrzymuje czynność mózgu, regeneruje jelita KRE-ALKALYN To opatentowana postać buforowanego monohydratu kreatyny o wysokiej biodostępności, znacznie [...]
[...] powoduje pobudzenie psychoruchowe oraz ogólny stan tzw. sympatykotonii tj. wzmożonej aktywności organizmu. Efedryna zabezpiecza energetykę wysiłku, pobudzając lipolizę (rozpad tkanki tłuszczowej), jak również hamuje apetyt poprzez oddziaływanie na ośrodek sytości w mózgu. Kofeina jest substancją biologicznie czynną, szeroko rozpowszechnioną [...]
[...] powoduje pobudzenie psychoruchowe oraz ogólny stan tzw. sympatykotonii tj. wzmożonej aktywności organizmu. Efedryna zabezpiecza energetykę wysiłku, pobudzając lipolizę (rozpad tkanki tłuszczowej), jak również hamuje apetyt poprzez oddziaływanie na ośrodek sytości w mózgu. Kofeina jest substancją biologicznie czynną, szeroko rozpowszechnioną [...]
[...] występujące w dużych ilościach tzw mitochondria. Zawierają one we wnętrzu zwanym matriks mitochondrialnym odpowiednie enzymy służące do wytworzenia energii na drodze rozpadu różnych substratów : aminokwasów, glukozy, oraz kwasów tłuszczowych. W matriks mitochondrialnym osłoniętym wewnętrzną błoną komórkową znajdują się [...]
[...] w godzinach nocnych. Hydrokortyzon wywiera w organizmie rożne, zróżnicowane role, ale najważniejsza, która nas interesuje jest związana z metabolizmem białek, nasilając rozpad miedzy innymi białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych. Wzrost stężenia owego hormonu powoduje ujemny bilans azotowy w organizmie, dlatego przypisuje się mu [...]
[...] Na niedobór witaminy E narażone są głównie osoby z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów (ponieważ witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach) oraz noworodki. niedokrwistość (rozpad krwinek czerwonych, zaburzona synteza hemoglobiny) zaburzenia systemu nerwowego rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry bolesność i zanik mięśni Witamina K [...]
[...] Mam nadzieję że tamat ten przybliży wielu osobom zainteresowanym dziedziną fizjologii zywienia ciekawe aspekty katabolizmu i anabolizmu zwiazków tłuszczowych. Proces rozpadu tłuszczów w organizmie jest niezwykle złożony. Wewnątrzustrojowej degradacji podlegają zarówno lipidy spożywane wraz z pokarmem jak i ich wewnątrzustrojowe zasoby [...]
[...] informacyjne ( opsyna - białko dobierające bodźce świetlne i przekazujące je do układu nerwowego). Rozpad i synteza białka W ciągu doby w organizmie człowieka dochodzi do rozpadu nawet 500g białka (lecz jedynie ok. 30g aminokwasów zostaje zużytych bezpowrotnie, niczym niepodlegające regeneracji, człkowicie zużyte podzespoły doskonale [...]
[...] pracy. Uważano, że dodatkowe porcje BCAA (szczególnie - leucyny), podane przed treningiem i po jego zakończeniu, zostaną wprzęgnięte w cykl glukozowo-alaninowy i zahamują rozpad (katabolizm) białek. Co jesli mamy wytarczające zasoby glikogenu? Czym trening jest intensywniejszy, tym większa ilość rft (reaktywnych form tlenowych - wolnych [...]
[...] informacyjne ( opsyna - białko dobierające bodźce świetlne i przekazujące je do układu nerwowego). Rozpad i synteza białka W ciągu doby w organizmie człowieka dochodzi do rozpadu nawet 500g białka (lecz jedynie ok. 30g aminokwasów zostaje zużytych bezpowrotnie, niczym niepodlegające regeneracji, człkowicie zużyte podzespoły doskonale [...]
[...] do wysiłku) jak i około 30 min. po treningu. Dzięki temu utrzymamy odpowiednio wysoki poziom cukru we krwi i wyrównamy ilość glikogenu. Pozwoli to nam na uniknięcie zjawiska rozpadu do aminokwasów. Z drugiej jednak strony należy kontrolować spożywanie tej grupy żywnościowej, bowiem zbyt duże spożycie węglowodanów może przyczynić się do tycia. [...]
[...] hydrolizie enzymatycznej uprzednio pozyskany koncentrat lub izolat białkowy poddaje się działaniu enzymów proteolitycznych ( rozkładających białka), które doprowadzają do rozpadu ściśle określonych wiązań peptydowych między aminokwasami. ( przypominam - białka składają się właśnie z powiązanych wiązaniami peptydowymi aminokwasów). Następnie [...]
[...] artykułu. Zasoby fosfagenowe - mięśnie są zasilane tylko i wyłącznie przez ATP. Każdy system dostarczania energii ostatecznie produkuje ATP, które podczas skurczu mięśnia rozpada się do ADP + fosforu i energii, z pomocą enzymu ATPazy. Zasoby ATP w mięśniach wystarczają na ok 6 sekund pracy, później muszą zostać odtworzone. Tutaj z pomocą [...]