[...] aminokwasów egzogennych, które stanowią podstawowy budulec mięśni. Dostarczając je regularnie, poprawia się regeneracja potreningowa i zapobiega się katabolizmowi, czyli rozpadowi struktur mięśniowych, na co są narażone szczególnie mocno osoby uprawiające sport. A to przekłada się na lepsze wyniki osiągane na siłowni, boisku, bieżni, basenie [...]
[...] wewnątrzmięśniowe) i w znikomym białko. Przy tym należy pamiętać, iż testy prowadzono po posiłku (15% protein, 55% węglowodanów, 30% tłuszczów). Można oczekiwać, iż rozpad mięśni („białko”) byłby większy, gdyby trening prowadzono na czczo (co nadal jest niezwykle modne w środowisku fitness, choć bezsensowne). Węglowodany powodują tycie? [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] jest hormonem o działaniu przeciwstawnym do insuliny. Glukagon jest też pierwszym hormonem, którego stężenie wzrasta w odpowiedzi na spadek stężenia glukozy. Powoduje rozpad glikogenu w wątrobie i hamuje jego syntezę, nasila glukoneogenezę i zwiększa wyrzut glukozy z wątroby do krwi. Wydzielanie glukagonu pobudzane jest m.in w wyniku [...]
[...] hormonów, kiedyś uznawanych za „kobiece”; jedno i drugie zjawisko jest bardzo groźne dla mężczyzny). prolaktyna (niestabilna gospodarka hormonalna). kortyzol (m.in. rozpad mięśni, stres jakiemu jest poddany organizm). Przed cyklem ocenimy aktualny stan naszego zdrowia, wydzielanie hormonalne. Po cyklu można ocenić stopień „zablokowania”, [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
[...] inaczej żółte zabarwienie skóry, twardówek i śluzówek, które staje się zauważalne, gdy stężenie bilirubiny w surowicy przekracza 50 μmol/L. Żółtaczka może być spowodowana rozpadem krwinek czerwonych, zaburzeniem metabolizmu bilirubiny oraz zmniejszonym wydzielaniem bilirubiny do żółci (cytuję za: Oliver A. Leach, Gijs I. van Boxel [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] mięśni (cykl Cori, cykl kwasu mlekowego). Komentarz: pewne znaczenie w tym procesie mają również nerki, ale celowo to uprościłem. Glukoza powstaje np. z aminokwasów (np. rozpad mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). Przy tym chciałbym dodać, iż organizm chętnie i łatwo [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]
Kobiety nie przestają mnie zadziwiać. Nie pójdą one sprawdzoną drogą - co to, to nie. Wolą wybierać leki, których nigdy nie stosowano u ludzi, albo wręcz mieszankę substancji, która nigdy nie istniała w oficjalnym obrocie! Zanim przejdziemy do tytułowego Quatrexilu, opiszę pokrótce, jakie środki stosują panie. Środki, które najczęściej wyszukiwane [...]
[...] metformina uniemożliwia produkcję glukozy w wątrobie. Tak, oczywiście… Co to jest glukoneogeneza? Jest to wytwarzanie glukozy w wątrobie (i nerkach) z: aminokwasów (np. rozpad mięśni) – czyli zjawisko najmniej korzystne dla kulturysty glicerolu (rozpad trójglicerydów) – czyli zjawisko pożądane w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej („spalania [...]
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe często występują u sportowców, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych. Mają wpływ na regenerację, mogą obniżać wyniki sportowe. Według badań, 30-50% sportowców skarży się na podobne dolegliwości. Nieselektywne niesteroidowe leki przeciwzapalne (w nomenklaturze angielskojęzycznej określane jako non-selective [...]
[...] 2011 wykazali, że po wysiłku siłowym podaż zaledwie 25 g białka serwatki miała równie korzystny wpływ na bilans białek mięśniowych netto (synteza białek mięśniowych minus rozpad białek mięśniowych), jak podaż takiej samej ilości białka serwatkowego wraz z węglowodanami (50 g)” . Tymczasem Fujita i wsp. w 2009 r. stwierdzili podobny [...]
[...] Ponadto DNP jest rakotwórcze, teratogenne i mutagenne. W kilku przypadkach stwierdzono następujące zmiany w narządach wewnętrznych (po DNP): w wątrobie: wybroczyny krwawe, rozpad hepatocytów na obrzeżach płacików i pyknotyczne jądra komórek okołoportalnych w nerkach: obrzmienia, pyknoza i nekroza komórek kanalików nerkowych, obrzęk tkanki [...]
W obecnym świecie często promuje się niezdrowe zachowania, najbardziej jaskrawy przykład to zachęcanie ludzi do biegania: „Przebiegnij maraton i wygraj 1000 zł”, „Daj się skusić, przebiegnij maraton”, „Chcesz zmienić swoje życie? Przebiegnij maraton”. Tymczasem, nawet przebiegnięcie 6 km tygodniowo może być niebezpieczne dla osób z większą nadwagą [...]
[...] mięśni: drastycznie rośnie kinaza kreatynowa (385% po maratonie, 85% po półmaratonie) oraz ilość mioglobiny: po maratonie o 2451%, po półmaratonie o 977%. Ogólnie: wskaźniki rozpadu i uszkodzeń mięśni wzrosły 20-krotnie po maratonie oraz ponad 10-krotnie po półmaratonie! 2. Uszkodzenia nerek (kreatynina po maratonie - wzrost o 18%; po [...]
[...] bieżące potrzeby. Co prawda insulina nie działa bezpośrednio na wątrobę, ale ma potężny wpływ na szereg procesów w jej bezpośrednim otoczeniu, enzymy kontrolujące glikolizę (rozpad glikogenu), glikoneogenezę (wytwarzanie glikogenu) i glukoneogenezę (wytwarzanie glukozy np. z mleczanów, aminokwasów czy tłuszczu). Normalnie insulina stymuluje [...]