GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]
Ciągle jestem pytany o diety, treningi, najlepsze sterydy, prohormony, suplementy. Z reguły ćwiczący chcą wybierać najbardziej skrajne rozwiązania, najtwardsze cykle na półlegalnych oraz nielegalnych środkach, radykalne diety (np. VLCKD) oraz najcięższe treningi („dla prawdziwego faceta”, „trenuj ciężko albo wcale”, „trenuj ciężko albo idź do [...]
Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
W wielu badaniach wykazano, iż sama dieta daje większe efekty od treningu (np. aerobowego). W niektórych eksperymentach niezauważalne efekty przynosiło nawet cardio w objętości 5 x 45 minut tygodniowo! W tym samym badaniu wykazano, iż sama dieta posiada niewiele mniejszą skuteczność w zmniejszaniu wagi ciała, w porównaniu do treningu aerobowego i [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] Jeffrey D Browning, Jonathan A Baker, Thomas Rogers, Jeannie Davis, Santhosh Satapati, and Shawn C Burgess “Short-term weight loss and hepatic triglyceride reduction: evidence of a metabolic advantage with dietary carbohydrate restriction” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076656/ Łukasz Kowalski „Korzyści z bycia w [...]
[...] nutrient utilization in man: consequences for energy metabolism. Eur J Clin Nutr. 1991;45:161–169. 20.Verboeket-van de Venne WP, Westerterp KR. Frequency of feeding, weight reduction and energy metabolism. Int J Obes Relat Metab Disord. 1993;17:31–36. 21.Verboeket-van de Venne WP, Westerterp KR, Kester AD. Effect of the pattern of food intake on [...]
Sporty sylwetkowe niestety nadal kojarzą się wielu osobom tylko z kulturystyką ekstremalną, maksymalnie zmasowanymi mężczyznami. Dlatego panie, interesujące się sportami siłowymi, mają przed sobą dodatkowe wyzwanie, startują w konkurencjach niezrozumiałych dla ogółu. Podobnie większość mężczyzn nie rozumie na czym polegają różnice między trójbojem [...]
[...] i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations [...]
[...] centers. Endocrinology. 2002;143:155–162. Ishii S, Kamegai J, Tamura H, Shimizu T, Sugihara H, Oikawa S. Hypothalamic neuropeptide Y/Y1 receptor pathway activated by a reduction in circulating leptin, but not by an increase in circulating ghrelin, contributes to hyperphagia associated with triiodothyronine-induced thyrotoxicosis. [...]
[...] “Witamina C jako oręż w walce z rakiem”https://journals.viamedica.pl/oncology_in_clinical_practice/article/download/9154/7781 Wimalasena K., Wimalasena D.S. The reduction of membrane-bound dopamine beta-monooxygenase in resealed chromaffin granule ghosts. Is intragranular ascorbic acid a mediator for extragranular reducing [...]
Zagadnienie wymaga szczegółowego omówienia, gdyż niestety wiele zmiennych ma wpływ na wynik. Redukcja tkanki tłuszczowej jest jednym z najważniejszych elementów pozwalających osiągnąć atrakcyjną sylwetkę. W badaniach naukowych zarówno młodzi mężczyźni, jak i kobiety preferowali nienaturalnie odtłuszczone sylwetki (bardziej, niż wynosi dolna [...]
Batalie zdrowotne oraz porównywanie produktów pod takim kątem to popularny temat do rozmów i to nie tylko wśród fachowców, ale także przy rodzinnych biesiadach. Wróćmy zatem do tematu niewątpliwych wartości oliwy i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie [...]
Utrzymanie nadmiernego odtłuszczenia ustroju wiąże się z koniecznością stosowania długotrwałych restrykcji kalorycznych, które zwykle powodują spadek stężenia testosteronu (u mężczyzn), testosteronu i estrogenów (u kobiet), zaburzenia pracy tarczycy, wzrost ilości kortyzolu (stres, stan zapalny). Na domiar złego w takich okolicznościach łatwo [...]
[...] at 2-years of follow-up in a senior Mediterranean population - Clinical Nutrition (clinicalnutritionjournal.com) Intake of hot water after each meal as a weight reduction strategy – a prospective randomized controlled trial | Biomedicine (biomedicineonline.org) Baseline drinking water consumption and changes in body weight and waist [...]
[...] controlled trial in overweight sedentary males https://doi.org/10.1152/ajpregu.00141.2012 T. Okura i in. Effects of aerobic exercise and obesity phenotype on abdominal fat reduction in response to weight loss https://www.nature.com/articles/0803013.pdf Bob Murray i in. Fundamentals of glycogen metabolism for coaches and [...]
Tłuszcz wisceralny. Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in. depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz [...]