[...] powinny być następujące - 60% węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i [...]
[...] Jak pisze Alexander Bryce w książce The Laws of Life and Health: "Gdy organizm otrzymuje zbyt mało płynu, krew zachowuje wysoki poziom gęstości względnej i zbędne produkty przemiany materii wydalane są bardzo opieszale. Ciało zatruwane jest własnymi odchodami i można bez przesady stwierdzić, że główną tego przyczyną jest brak [...]
[...] że sprzedają coś dobrego. Ale nie wiedzą, że krzywdzą tym siebie i innych ludzi - współczuję im. I może to stanie się waszym powodem, dla którego wciąż będziecie kupować ich produkty ;-) Ale pozwólcie mi, że was zapewnię... Jeśli razem dziś przestaniecie je kupować oni znajdą coś innego, co będą sprzedawać. Nic im nie będzie. Nie przejmuj się o [...]
[...] z nas nie wie co je! Etykiety na artykułach spożywczych nie mówią ci wszystkiego. Większość zawiera pewne ilości, chociażby tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 [...]
[...] dziennie 5-6 posilkow, zgodnie z zasada "malo ale czesto" przyspieszy to nasz metabolizm. Co powinno znalezc sie w naszej diecie: mieso (drobiowe, ryby, wolowina), nabial, produkty zbozowe, warzywa i owoce. Im pozniejsza godzina tym mniej weglowodanow w posilku powinno sie znajdowac, przed snem powinnismy jesc produkty zawierajace samo bialko. [...]
[...] nie stanie, obniżcie to spożycie do 100 g, ale nie schodźcie zbytnio poniżej tej wartości. Źródłem węglowodanów powinny być owoce i warzywa, a oszczędniej należy spożywać produkty zawierające skrobię. Znam faceta, który — jeśli wszystkie inne sposoby nie dają rezultatów - ma następującą niezawodną metodę: gdy członkowie klubu pytają go, jak [...]
[...] nie stanie, obniżcie to spożycie do 100 g, ale nie schodźcie zbytnio poniżej tej wartości. Źródłem węglowodanów powinny być owoce i warzywa, a oszczędniej należy spożywać produkty zawierające skrobię. Znam faceta, który — jeśli wszystkie inne sposoby nie dają rezultatów - ma następującą niezawodną metodę: gdy członkowie klubu pytają go, jak to [...]
[...] ( Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny ) czyli (sałata /kapusta /rzepa /por /banany itd ) Ważna sprawą jest pora w jakiej zjadamy produkty zawierające duze ilości weglowodanów .. najlepiej zjadajmy większe ilości w pierwsej cześci dni ( rano ) i w czasie okołotreningowym ( trening siłowy ) hmm a co z [...]
[...] organizmowi w pożywianiu, aby wystąpił rozwój. Pozostałe dwanaście jest wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane wg ich biologicznej wartości produkty o najwyższej wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich [...]
[...] organizmowi w pożywianiu, aby wystąpił rozwój. Pozostałe dwanaście jest wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane wg ich biologicznej wartości produkty o najwyższej wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich [...]
[...] się ilości 50g). Na przykład indeks glikemiczny 60 oznacza, że poziom glukozy we krwi wzrośnie nam o 60% wzrostu jaki wywołałaby czysta glukoza. Generalnie przyjmuje się, że produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie dla których ten wskaźnik jest mniejszy niż 55 i takie właśnie sprzyjają odchudzaniu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko [...]
[...] dobrego fundamentu, czyli jedzenia. Jeśli stać cię na dobrą dietę, to możesz pomyśleć o jakichś suplementach. Jeśli nie masz diety raczej nie warto FASZEROWAĆ SIĘ GAINERAMI (produkty zawierające w większości węglowodany i trochę białka) I "BULKAMI" (50% białka, 50% węglowodanów). Podstawa to dieta - względnie białko w formie WPC/WPI/WPH. [...]
[...] za to zjada dostateczne ilości węglowodanów i tłuszczu. Ktoś, kto chciałby się żywić w ten nienaturalny sposób, musiałby jeść np. dużo cukru i smalcu, wykluczając wszelkie produkty zawierające białko. Tymczasem w stanie na czczo dobowe straty białka wynoszą ok. 75 g, zaś na diecie niskowęglowodanowej u trenujących sportowców - około 90 g. [...]
[...] przyspieszenie tempa metabolizmu. - Metabolizm w największym stopniu przyspieszają posiłki białkowe - pij dużo wody - jedz owoce np. jabłka, suszone morele, śliwki - jedz produkty zawierające błonnik - jedz częste ale za to mniejsze posiłki a przerwy między nimi to około 2-3godzin Nie ograniczaj nadmiernie spożywanej energii, bo organizm [...]
[...] bliższy nam tak geograficznie jak i kulturowo wariant odżywiania wywodzący się z kolebki naszej europejskiej cywilizacji. - Głównymi, podstawowymi, składnikami diety są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Bogate w skrobię, czyli przyswajalne węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są [...]
[...] Naturalnego. - To niedorzeczne, na co niemiecki Urząd BVL wydaje zezwolenie - stwierdził przewodniczący Związku Olaf Tschimpke. Jego zdaniem, tak duża ingerencja w produkty spożywcze jest bardzo niebezpieczna dla ludzi, zwierząt, a także dla całego środowiska. Tschimpke zażądał od ministra rolnictwa Horsta Seehofera natychmiastowego [...]
[...] Źródła węglowodanów w pożywieniu człowieka powinny pochodzić ze źródeł wyodrębnionych z naturalnych artykułów roślinnych. Miód, mączka ziemniaczana, suszone owoce, produkty te zawierają od 80-100% węglowodanów. Bogate w węglowodany są produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo), które zawierają od 50-80% skrobi i mogą dostarczać [...]
[...] z najważniejszych zasad zdrowego żywienia. Według Piramidy Żywności opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia, w zdrowej diecie każdego dnia powinny znaleźć się: - produkty zbożowe, które są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego a także witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, błonnika pokarmowego - warzywa i [...]
[...] A, C i E; makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, selen, cynk, mangan, miedź; substancje roślinne: beta-karoten i flawonoidy. Stosując odpowiednią dietę, wzbogaconą w produkty odżywcze zawierające przeciwutleniacze, możemy zmniejszyć lub zneutralizować niekorzystne działanie wolnych rodników. Jest to logiczna, racjonalna droga, dzięki [...]