[...] muszą mierzyć się ze złośliwymi komentarzami i pytaniami odnośnie ich stylu życia i odżywiania. Coraz częściej mówi się o tym, kim są weganie i co jedzą. Niestety wciąż poziom wiedzy na temat diet roślinnych jest w Polsce na niskim poziomie. Często ludzie jedzący mięso spotykając albo goszcząc weganina, chcą poznać szczegóły dotyczące jego [...]
[...] Gillmana i Goodmana”: „Podawanie naloksonu lub naltreksonu zwiększa wydzielanie hormonu uwalniającego gonadotropinę i hormonu uwalniającego kortykotropinę oraz podwyższa poziom w osoczu LH, FSH i ACTH, jak również hormonów steroidowych wytwarzanych przez ich narządy docelowe”. O co tu chodzi? Sprawę LH omówiłem wcześniej. Reguluje wydzielanie [...]
[...] dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku kulturyści w ścisłym okresie [...]
[...] jaką przyniósł ekstrakt z acai, to zmniejszenie wzrostu „złego cholesterolu” LDL we krwi. Myszy będące na diecie wysokotłuszczowej bez suplementu zwiększyły jego poziom, a te, które otrzymywały ekstrakt z acai już nie. Omawiany suplement poprawia poziom cholesterolu za sprawą syntezy białek transportowych ABCG5 oraz ABCG8 w wątrobie. [...]
[...] rezultaty w leczeniu farmakologicznym niż leczenie bez ich udziału. Patrząc na działanie poszczególnych substancji, wykorzystuje się ich potencjał przeciwzapalny, obniżający poziom markerów prozapalnych w naszym ciele. Okazać się więc może, że inne substancje posiadające tego typu właściwości, również mogą ograniczać działania choroby. Jest to [...]
[...] czy też pośredniej, strategi żywieniowej. Link do badania naukowego: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14710168 Według powyższych badań spożycie białka na poziomie 30% dostarczanych kalorii może być optymalne dla utraty wagi. Dla osoby stosującej dietę 2000 kalorii będzie to około 150 g dziennie. 5. Także osoby starsze [...]
[...] rozwiązaniem może być rozłożenie ich na kilka mniejszych porcji w ciągu dnia. Może to poprawić przyswajanie i ograniczyć wzmożone wydalanie, co ułatwia utrzymanie stabilnego poziomu tej witaminy w organizmie. Źródła: Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. [...]
Pod pojęciem udaru rozumiemy wiele objawów neurologicznych, które powstają w wyniku zatrzymania prawidłowego dopływu krwi do mózgu (lub jego części). Szacuje się, że udar odpowiada za około 10% wszystkich zgonów. Dodatkowo udar jest drugim na liście najczęstszych przyczyn śmierci. Podsumowanie Głównym wnioskiem z tej metaanalizy wydaje się [...]
[...] nerwu błędnego, który łączy trzewia z mózgiem i obniża próg tolerancji stresu. Pogarsza się wtedy nie tylko reakcja emocjonalna na negatywne wydarzenia, ale również poziom skupienia uwagi w ciągu dnia, a także zwiększa się ryzyko chorób zapalnych jelit, chorób autoimmunologicznych, czy infekcji. Zwalczanie wpływu stresu na jelita [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
[...] organizmu nie pozostaje obojętna, stanowiąc ubytek około 10% całej objętości krwi. Sytuacja ta sprawia, że zostaje zwiększona ilość krążącego osocza, w związku z czym spada poziom hemoglobiny. Po procesie oddania krwi należy więc spożyć posiłek bogaty w żelazo. Warto, aby był on zbilansowany, zawierał dodatek energetyczny w postaci [...]
[...] możliwości trenowania. Jak zawsze, warto polegać na jednej zasadzie: lepiej zapobiegać niż leczyć. Brak koncentracji Obserwując kulturystę, zauważysz, jak wysoki jest jego poziom koncentracji. Ta cecha rozwija się z biegiem czasu, wraz z postępami oraz zaawansowaniem zawodnika. Wysoka koncentracja oznacza dźwiganie jeszcze cięższych sztang. Ale [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] i trenera. Kiedy zrealizowany plan przyniósł sukcesy, które zapewne przewyższyły aktualne oczekiwania, czas pomyśleć co dalej. Marta ma bardzo dobre proporcje pionowe i poziome. Szeroką obręcz barkową, „mądrze” uformowane mięśnie naramienne (bardzo dobrze rozwinięty tylni akton, co nadaje pełności całej obręczy barkowej), [...]
Klasyczne produkty termogeniczne zazwyczaj zaprojektowane są na bazie składników, które skutecznie podnoszą poziom termogenezy, co przekłada się m.in. na zwiększenie poziomu lipolizy. Badacze z Tennessee udowodnili, że leucyna i resveratrol powinny również stanowić składową tego typu stacków, gdyż ich kombinacja skutecznie wspomaga odchudzanie. [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] to oznaczać, że dobranie odpowiedniej suplementacji lub uzupełnienie diety może złagodzić choroby psychiczne, takie jak np. depresja czy psychoza. Badanie Naukowcy zmierzyli poziom cynku we krwi 100 osób powyżej 64 roku życia, u których zostały stwierdzone zaburzenia psychiczne oraz u 882 osób w podobnym wieku, ale zdrowych. Następnie [...]
[...] będzie chciał obronić tytuł, a wiele osób zastanawia się czy trafi z formą. Patrząc jednak na gościnny pokaz w Pittsburghu, koledzy po fachu prezentują na tę chwilę podobny poziom formy, więc do września powinien zdążyć. Z pewnością będzie musiał zaprezentować się jeszcze lepiej, niż w ubiegłym roku. Podczas tych prestiżowych zawodów [...]
Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość. Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]