[...] sterydów, należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj spożywanych cukrów. Wśród węglowodanów powinny dominować cukry o niskim indeksie glikemicznym ( gruboziarniste pieczywo, ciemne kasze, niełuskany ryż oraz warzywa. Należy także pamiętać, że ważny jest nie tylko odpowiedni rodzaj węglowodanów, ale również ogólna ich ilość w diecie. [...]
[...] sterydów, należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj spożywanych cukrów. Wśród węglowodanów powinny dominować cukry o niskim indeksie glikemicznym ( gruboziarniste pieczywo, ciemne kasze, niełuskany ryż oraz warzywa. Należy także pamiętać, że ważny jest nie tylko odpowiedni rodzaj węglowodanów, ale również ogólna ich ilość w diecie. [...]
[...] krwi A powinny spożywać mięso ryb (karpia, pstrąga), dużo warzyw (oprócz bakłażanów, pieczarek i kapusty), owoców cytrusowych (z wyjątkiem bananów, mandarynek i melonów), pieczywo z mąki sojowej. Ludzie posiadający grupę krwi A powinni unikać mięsa, serów oraz chleba pełno pszennego. Natomiast ludzie, u których w żyłach płynie krew grupy A, są [...]
[...] kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki [...]
[...] te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki czy makarony, to w miarę możliwości z mąki tzw. pełnego przemiału - najlepiej żytniej. Chleb raczej razowy, a nie pieczywo pszenne jasne czy słodkie, np. chałka. Kasze - grube, najlepiej w postaci całych ziaren: pęczak, jęczmienna, gryczana czy rzadko już niestety spotykana - jaglana. [...]
[...] laktoza. Nie ważne w jakich ilościach, jest zła i koniec gadania. A jeśli owoce to tylko jabłko lub grejpfrut. Bo to jedzą kulturyści. Na inne produkty typu jogurt,białe pieczywo,wrapy,mięso wieprzowe,itp. – są dwa wytłumaczenia: -albo zbyt dużo węglowodanów prostych,a węglowodany proste = duże IG, więc to nie jest wskazane -albo zbyt dużo [...]
Chleb nasz powszedni - błonnik, chleb, chleb pełnoziarnisty, dieta, pieczywo Chleb nasz powszedni Kto chce schudnąć, rezygnuje przede wszystkim z pieczywa. Tymczasem amerykańscy żywieniowcy namawiają do zjadania co najmniej pięciu kromek chleba dziennie! Dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości [...]
[...] przestrzegane w czasie całej diety: Jedz często, nie dopuszczaj do rozbudzenia wilczego apetytu; *Nie łącz białka i węglowodanów; *Zamiast wypieków z mąki pszennej, jedz pieczywo z mąki żytniej; *Unikaj owoców mocno dojrzałych; *Jedz wszelkie warzywa, oprócz marchwi, ziemniaków i kukurydzy (uwaga na płatki kukurydziane); *Znacznie [...]
WITAM WSZYSTKI ZAINTERESOWNYCH Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA BŁEDY CHCIAŁEM WAM ZAPROPONOWAĆ AKCJE REDUKCJI KTÓROM ZACZELI BYŚMY OD 28 CZERWCA AŻ DO KOŃCA WAKACJI. JEJ ZAŁOŻENIAMI BĘDZIE REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ PRZY JAK NAJMIEJSZEJ STRACIE MIĘŚNI I WMIARE MOŻLIWOŚCI POPRAWIENIA JAKOŚCI MIĘŚNI. NAJPIERW ZACZNE OD PLANU TRENINGOWEGO PLAN [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
[...] treningu. Drugie natomiast dostarczają energii systematycznie przez dłuższy czas. Do nich zaliczamy: ryz, ziemniaki, kasze, płatki owsiane, makarony, pełnoziarniste pieczywo, warzywa. Najwięcej węglowodanów powinno spożywać się na śniadanie oraz w czasie przed i po treningu. Z biegiem dnia ograniczamy ich konsumpcje. Przed treningiem [...]