[...] nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok jabłkowy* brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu) woda substancja żelująca: pektyna regulator kwasowości: kwas cytrynowy * Certyfikowane składniki ekologiczne. Wartość odżywcza: 100 g tego dżemu dostarczy 143 kcal, w tym: 35,1 g węglowodanów (w tym [...]
Nie od dziś wiadomo, że diety zarówno redukcyjne, jak i diety na masę rządzą się swoimi prawami. W dietach redukcyjnych ciężko znaleźć miejsce w bilansie energetycznym na jakieś desery, ciastka, czy ciasteczka. Dlatego też ku uciesze konsumentów marka ALLNUTRITION wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów. Zresztą nie po raz pierwszy, tworząc [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
[...] którzy badali stosowanie gumy arabskiej lub pektyny w chlebie pszenno-kukurydzianym. Correa i wsp. wykazali, że chleb pszenny z dodatkiem wysoko metoksylowanej pektyny (pektyna HM) miał wyższą objętość bochenka, w porównaniu do użycia nisko metoksylowanej pektyny. Wyjaśnieniem mogą być hydrofobowe właściwości pektyny HM, które ujawniają się [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
[...] lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"), 3) baza gumy do żucia, 4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia [...]
[...] umożliwia prawidłową drożność jelit, a jego nieobecność (lub choćby niedomiar) jest przyczyną większości problemów związanych z zaparciami. Błonnik rozpuszczalny (guma, pektyna) ogranicza przyswajalność tłuszczów w procesie trawienia, zmniejszając w ten sposób ryzyko arteriosklerozy. Produkty bogate w błonnik są również bogate w witaminy, [...]
[...] od pochodzenia można je podzielić na: 1.Naturalne: - Wydzieliny roślin, np. guma arabska, tragakant, karaya, tara. - Składnik roślin wyższych w postaci ekstraktu, np. pektyna, lub wyizolowanego składnika, np. skrobia, mączka chleba świętojańskiego, - Składniki wodorostów, np.agar, alginiany, karagen, - Produkty pochodzenia zwierzęcego, np. [...]
[...] „REDUPECT".Zamieszczam poniżej opis produktu „cudu"(ponieważ tekst jest dosłownie tłumaczony, przepraszam za niektóre niezrozumiałości).: Głównym składnikiem Redupectu jest pektyna która jest czystym roślinnym polisacharydem zbudowanym z cząsteczek kwasu galakturonowego i ich estrów. Są składnikiem wielu ścianek komórek roślin a także i [...]
[...] wapnia ,fosforu, żelaza .Kalorii dostarcza około 5060 ze 100 g. Jednym słowem, wszystkiego niewielkie ilości. A jednak uznane są za wspaniały owoc. Największe znaczenie ma pektyna, która w organizmie człowieka spełnia rolę jak gdyby miotły, wymiatającej z naszych kiszek resztki niestrawionych pokarmów, wchłania produkty nieprawidłowej przemiany [...]
[...] wzmacnia spalanie tłuszczu a pikolinian chromu ogranicza ochotę na spożywanie słodyczy. L-fenyloalanina i l-tyrozyna w naturalny sposób ograniczają uczucie głodu a pektyna jabłkowa dodatkowo tłumi apetyt. Sposób użycia: Spożyć 3 kapsułki dziennie pomiędzy posiłkami. Składniki: Wyciąg z guarany (paulinia cupana) (22 % kofeiny), pektyna [...]
siema platajac sie po roznorakich serwisach napotykajac raz po raz ciekawostki ze swiata, stwierdzam ze warto sie z Nimi podzielic przewaznie wklejam to do spamu, gdzie malo kto to czyta, moze tutaj komus sie zachce zapoznac z tym artykulem Zdradziecka słodycz - aspartam Agencja do Spraw Żywności i Leków - FDA The New England Journal of Medicine- [...]
[...] zaleca się ograniczenie ilości błonnika do dawki dobrze tolerowanej. Można też próbować zastąpić powszechnie stosowany błonnik pszenny innym rodzajem włókna pokarmowego, np. pektynami (najbardziej dostępna jest pektyna jabłkowa). Można próbować innych pomysłów na zwiększenie mas kałowych i zatrzymanie wody w świetle jelita grubego (to są [...]