[...] pojedyncze związki. Najczęstszym źródłem błonnika pokarmowego były: włókna cytrusowe (najczęściej z z pomarańczy), błonnik pszenny, owsiany, z buraka cukrowego, inulina, pektyna jabłkowa lub cytrusowa, otręby pszenne lub kukurydziane, błonnik sojowy, guma guar, celuloza sproszkowana. Najczęstszym źródłem L-karnityny był winian L-karnityny lub [...]
Limonka tez super :) Mi majonez tez nie wychodzi, jakis taki bez smaku mi sie wydaje, chociaz juz probowalam z octem zamiast z cytryna. Jesli jogurt ma w skladzie mleko pasteryzowane, smietana, kutury bakterii, to myslicie ze tez sie nie nadaje? {:-( Myslalam ze klajster = belta ze skrobia kukurydziana i pektyna :-?
Bull niedawno producenci przetworów wypuścili na rynek dżemy o składzie: owoc z którego jest dzem 100g na 100g dżemu, sok jabłkowy, pektyna. Dżem jest gęsty nie galareta z owocem, dobrze smakuje i ma zapach
Bull niedawno producenci przetworów wypuścili na rynek dżemy o składzie: owoc z którego jest dzem 100g na 100g dżemu, sok jabłkowy, pektyna. Dżem jest gęsty nie galareta z owocem, dobrze smakuje i ma zapach ale czym słodzony? masz link?
Zacznijmy od tego, że obecnie żelatyna wieprzowa nie jest już tak czsto używana jako zagęszczacz. Po aferze z BSE zamiast żelatyny używa się pektyny. Miałem ostatnio kilka paczek żelków i w żadnym nie było już żelatyny, tylko właśnie pektyna, więc powoli można przestać pisać o "zdrowotnych" własciwościach żelków.
[...] cholesterolu i trójglicerydów; *spowolnienia rozkładu węglowodanów; *spadku stężenia glukozy we krwi; *zmniejszenia uczucie głodu (pęcznieje w żołądku - głównie pektyna i celuloza); *usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich; *wiązania jonów sodu. Błonnik nie podwyższa wartości energetycznej posiłku. [...]
[...] Fajny dżemik dorwałem: http://www.abc-zakupy.pl/4157-4498-thickbox/lowicz-dzem-100-z-owocow-czarna-porzeczka-220g.jpg Skład: -czarne porzeczki 100g na 100g produktu -zagęszczony sok jabłkowy -substancja żelująca - pektyna Minus to cena bo w biedronce za taką cenę dwa słoiki kupie %-) Zmieniony przez - wizards w dniu 2013-09-11 10:08:23
[...] mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów. * Główną rolę w powrocie organizmu do zdrowia odgrywa tu składnik octu jabłkowego pektyna. Jest to substancja balastowa, poprawiająca procesy trawienia i pełniąca szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan [...]
[...] tylko jest np. syrop glukozowy z ziemniaka - zawsze to trochę lepsze wyjście. np. taki skład ma sorbet z mango Grycana: "mango - 38%, woda, substancja zagęszczająca (pektyna z jabłek), cukier, glukoza, ziemniaczany syrop glukozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)" Uważaj na lody "prawdziwe" bo tam obok oleju palmowego są bardzo [...]
mogli sie rypnąć w obliczeniach. a białka jest tyle dlatego że --->E 406 to albumina. E 440 to chyba pektyna albo guma guar. Natomiast węgli wydaje mi się jest troszkę za mało RUN CLEAN, RUN FAST! AGILITY HANDLER PRO
[...] konserwantów, sztucznych aromatów i barwników. Produkt bez cukru, słodzony naturalnym skoncentrowanym sokiem winogronowym. Skład: czarne porzeczki (51%), sok winogronowy, pektyna z owoców." Absolutnie zakazany czy od święta może być? (Generalnie i tak takie dziwactwa nie mieszczą mi się w bilansie, wolę zjeść trochę kaszy czy jabłko niż [...]