Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] które gościły do tej pory w Twojej diecie mają mniejszą ilość witamin, minerałów, aminokwasów, cukrów, błonnika, tłuszczów oraz oczywiście gorszą ich jakość. Np. oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia) będzie lepsza niż oliwa z drugiego/trzeciego tłoczenia. Jeżeli już zmieniłeś swój sposób odżywiania. Przejdź do wysiłku [...]
[...] owoce mogą posłużyć jako urozmaicenie diety bądź uzupełnienie cukru w śniadaniu. Źródłami tłuszczów są tłuszcze zwierzęce (w mięsie, żółtkach jaj kurzych, nabiał), roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany) oraz tłuszcz z ryby, które różnią się od siebie rodzajem i ilością kwasów tłuszczowych. W to jednak zagłębiać się nie będziemy. Jako źródło [...]
[...] wprowadzony do jego systemu funkcjonowania. Tłuszcz w diecie jest niezbędny Najlepiej wybierać dla siebie takie produkty tłuszczowe jak: łosoś, orzechy, nasiona, awokado i oliwa z oliwek. Brak tłuszczu w diecie sprawia, że nasz organiczny magazyn makrożywnościowy zostaje zapchany ponad miarę węglowodanami albo, co gorzej, nasze ciężko [...]
[...] nie popaść w monotonie zawsze mozna urozmaicać dietę :) Do tego woda nie gazowana, mam kilka pytań właśnie i nie wiem już sam: 1)Wiem że brakuje w niej tłuszczy takich jak oliwa z oliwek, ile razy w tygodniu pasuję ją dodać do diety i czy może być to np razem z sałatką ważywną, lub podczas smarzenia kurczaka ? 2)Kiedy najlepiej spożywać gainera [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] nie popaść w monotonie zawsze mozna urozmaicać dietę :) Do tego woda nie gazowana, mam kilka pytań właśnie i nie wiem już sam: 1)Wiem że brakuje w niej tłuszczy takich jak oliwa z oliwek, ile razy w tygodniu pasuję ją dodać do diety i czy może być to np razem z sałatką ważywną, lub podczas smarzenia kurczaka ? 2)Kiedy najlepiej spożywać [...]
witam mam pare pytan odnosnie odzywiania szukalem konkretnych odpowiedzi i niestety nie znalazlem ;/ 1.jak to jest z tą oliwa z oliwek ile jej przyjmowac dziennie ? 2.tak samo z brokułami jeść je w jednej wiekszej porcji czy podzielic na mniejsze ? ile wogole jesc tych brokoł(badz warzyw)? 3.Jak jest z przelicznikiem "gram na kg masy ciala" czyli [...]
[...] "Dobre" tluszcze to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, przy czym opierać się powinieneś na tych pierwszych czyli tłuszczach jednonienasyconych (głownymi ich źródłami są oliwa z oliwek i olej rzepakowy, które polecamy w postaci tłoczonej na zimno ze względu na ich zdrowotne właściwości). Tłuszcze wielonienasycone natomiast zwane NNKT, czyli [...]
[...] na noc, odłożą się one w postaci tłuszczu. Najważniejsze jest białko wolno wchłanialne (kazeina), posiłek ten powinien być lekki. Można do niego dodać zdrowy tłuszcz (tran/oliwa). Jako białko można dać ser twarogowy półtłusty, jaja kurze, rybę, mięso. Pełnowartościowe białko powinno znajdować się w każdym posiłku. Do każdego posiłku poza około [...]
Jeśli jesteście stałymi użytkownikami forum sfd i wpadacie czasami do odżywiania na pewno czytaliście mój artykuł poświecony diecie masowej, dziś chciałem wprowadzi do tego artykułu korekty związane ze stanem wiedzy naukowej na rok 2007 a także szczególną uwagę chciałbym poświecić ektomorfią. Dlatego bez zbędnych ceregieli przechodzimy do [...]
[...] jadłospisie bez dodatkowego dosalania potraw. 9. Mocno zmniejszamy spożycie tłuszczy nasyconych, a zamieniamy je na cenne tłuszcze nienasycone, a więc głównie roślinne( oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, wszelkiego rodzaju pestki, orzechy dostarczające także dużo witaminy E) i rybie, które są źródłem m. in. tzw. kwasów omega 3, bardzo [...]
[...] pożywienia i nie powinien by spożywany pod postacią odżywek, gdyż nie sycą one tak bardzo jak robi to naturalne pożywienie. -głównym źródłem tłuszczu powinny być : oliwa z oliwek, olej lniany, tłuste ryby, orzechy i nasiona, mięsa, avocado. -monitoruj postępy przez pomiary poziomu tkanki tłuszczowej co 2-3 tyg. , tu zamieszam dobry link [...]
[...] mleko niskotłuszczowy jogurt oraz niskotłusczowy ser. Źródła węglowodanów - ryż, kasza, makaron Źródła białka - ser biały, pierś z kurczaka, tuńczyk Źródło tłuszczu- oliwa z oliwek Jedz 3h prze3d treningirm i 20 minut po treningu. Żeby być w formie w nowym sezonie musicie pamiętać o zaplanowaniu diety i przestrzegać jej.Kluczem do [...]
[...] Należy pilnować aby 25-35%spożywanych kalorii w diecie pochodziło z tłuszczy z podziałem na : 1/3 z tłuszczy nasyconych (zwierzęcych), 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek, avocado), a 1/3 z tłuszczy wielonienasyconych (olej lniany, rybi , orzechy i nasiona itp.) 8. Należy unikać napoi innych niż: woda mineralna niegazowana, [...]