Masło to produkt zwierzęcy, w nasionach i orzechach w porównaniu z resztą tłuszczów, tłuszczów nasyconych jest tam mało. Jedyne roślinne bogate źródła nasyconcyh to kokosy, olej kokosowy i palmowy, ale to są kwasy tłuszczowe o pośredniej długości łańcucha (MCT) inne niż te powszechnie występujące w tłustych mięsach. Co do proporcji, po to są [...]
Cytuję Charona - "Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na [...]
- zażywaj suplementy, witaminy z grupy B, selen, olej z wiesiołka dwuletniego, Biotebal z biotyną, Skrzyp vit + pokrzywa, Capivit, Belissa, Ha- Pantoten, Revalid, i wiele innych, - kolagen w kapsułkach wewnętrznie i w żelu zewnętrznie (uzupełnienie białka), Przy suchych włosach ważna jest dieta, podobna jak przy suchej skórze; tłuszcze [...]
[...] do obrobki termicznej ... zazwyzaj jest tak ze im bardziej tluszcz nasyon tym mniej obrobka mu szkodzi, wazna jest tez tzw. temperatura dymienia tluszczu. im wyzsza tym lepiej ... z pewnoscia oliwa z oliwek zwykla, nie vergin jest lepsza do smazenia niz olej slonecznikowy czy zepakowy ale nie tak dobra jak kokosowy, palmowy czy smalec ...
szkodliwy, bo zawiera tłuszcze nasycone, zgodnie z teorią , że tłuszcze nasycone są bardzo szkodliwe wywalono również z diet olej kokosowy i palmowy. Jeśli chcesz informacje o korzyściach spożywania oleju kokosowego wystarczy zajrzeć tu http://coconutoil.com/ lub wpisać w wyszukiwarkę coconut oil a wszytskiego sie dowiesz :-)
Przeczytajcie co pisze na opakowaniu, najczesciej jest napisane, ze do stosowania na zimno i smazenia ale krotkotrwalego. Do smazenia tluszcze nasycone typu olej kokosowy, palmowy, smalec. ______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni Zajrzyj i moze cos dopisz: http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=114662