[...] podnieść poziom Hormonu Wzrostu, obecna przy budowie Kolagenu, wchłania Wapń i poprawia koncentracje umysłową. L-Izoleucyna – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do [...]
[...] czasie choroby przebiegającej z gorączką lub wymiotami konieczna będzie hospitalizacja chorego. 2..Hipoglikemia - inaczej niedocukrzenie,jest to niebezpieczne dla zdrowia obniżenie poziomu glukozy we krwi poniżej dopuszczalnego progu 2,8 mmmol/l (50 mg %). Objawy: -senność -drżenie mięśni -zawroty głowy -nerwowość -nadmierna potliwość [...]
[...] Wiadomo, że gdy jest go zbyt dużo, hormon ma działania niepożądane - może powodować procem maskulinizacji polegający na występowaniu u kobiety męskich cech, takich jak obniżenie głosu czy nadmierne owłosienie (zarost na twatzy, tułowiu), trądzik, łojotok i wypadanie włosów. Norma kobiety 1,0-3,0 nmol/l mężczyźni 10,0-35,0 nmol/l [...]
[...] rośliny są poparte licznymi badaniami. Jednym z pierwszych udokumentowanych działań jest działanie żółciopędne, a także ułatwienie przepływu żółci w drogach żółciowych oraz obniżenie poziomu lipidów i cholesterolu we krwi. Taki przebieg działania jest tym silniejszy im wyższa jest dawka kwasów kawoilochinowych. Ponad to związki te zapobiegają [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
[...] tkanki tłuszczowej jest niewielki", natomiast badania na temat treningu o wysokiej intensywności dowodzą, że: „ten rodzaj aktywności może być bardziej skuteczny w walce z obniżeniem poziomu tkanki tłuszczowej podskórnej oraz wisceralnej (brzusznej) w porównaniu do innych rodzajów aktywności fizycznej." W badaniu porównującym efektywność [...]
[...] - 9,3kcal. Alkohol posiada również wysoką wartość energetyczną (7kcal/g) jednak nie może być stosowany jako źródło energii w sporcie z uwagi na szkodliwe działanie uboczne (obniżenie wydolności zawodnika). Komórki organizmu wykorzystują energię zawartą w węglowodanach, tłuszczach i białkach do ciągłego wytwarzania związku chemicznego ATP, który [...]
[...] poziom insuliny we krwi lub jego wahania prowadzą do rozwoju oporności insulinowej i leptynowej oraz podnoszenia poziomu kortyzolu we krwi. Insulina, której zadaniem jest obniżenie nadmiernie poniesionego poziomu glukozy we krwi, przykładowo po spożyciu posiłku zawierającego łatwostrawne węglowodany wzrasta do nadmiernego poziomu, powodując [...]
[...] lat) metodą podwójnej ślepej próba wobec placebo, a które polegało na podawaniu wyciągu z żeń-szenia (4% ginsenozydów) 200 mg/d* przez 12 tygodni zaobserwowano znaczne obniżenie występowania infekcji grypowych i znaczne podwyższenie poziomu przeciwciał bez wpływu na parametry bezpieczeństwa hematologicznego i laboratoryjnego -W badaniu [...]
[...] spowoduje, że będzie on optymalnie funkcjonował przez cały dzień. Jesli jednak L-tryptofan dotrze do mózgu pierwszy, będzie stymulował wytwarzanie serotoniny, co spowoduje obniżenie wydolności umysłowej a mózg zacznie się zamykać nawet w środku dnia. Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność [...]
[...] odkładaniu tłuszczu. Więc ktoś może zapytać "Jak można tracić tłuszcz kiedy organizm jest trybie magazynowania?". W gruncie rzeczy jest to trudne i idealne wydaje się obniżenie spożywania wegolowodanów. Organizm zdaje sobie sprawę, że nie ma już węglowodanów które mógłby zamienić w energię, więc musi znaleźć inne źródło - tłuszcz. I o to [...]
[...] wątroby dorsza atlantyckiego, zawiera duże ilości dwóch bardzo ważnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: DHA i EPA. Ten pierwszy, DHA (kwas dokozaheksaenowy) powoduje obniżenie poziomu triglicerydów we krwi. Drugi, kwas eikozapentaenowy jest substratem służącym do wytwarzania DHA. Wysoki poziom tych kwasów wzmaga także produkcję serotoniny [...]
[...] m.in., że względnie bezpiecznym środkiem przyspieszającym przemianę (spalanie) alkoholu jest fruktoza - cukier owocowy. Podanie fruktozy dożylnie powoduje wyraźne obniżenie poziomu alkoholu. Jest to jednak środek bardzo drogi. Zwiększają lub hamują Interakcje alkoholu z lekami mogą dotyczyć również procesów farmakokinetycznych, tzn. [...]
[...] Takie działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia incydentów hipoglikemii (niedocukrzenia). Szczytowe wydzielenie insuliny następuje w 30-60 minut od podania leku, maksymalne obniżenie stężenia glukozy notuje się po 60-90 minutach od przyjęcia leku. Działania uboczne Repaglinid jest na ogół dobrze tolerowany przez chorych. Przy stosowaniu [...]
W poprzednim artykule opisałem część mitów na temat insuliny i tego skąd wzięła się jej zła reputacja , dzisiaj chciałbym kontynuować ten temat. MIT: SKOKI INSULINY SĄ ZŁE FAKT: SKOKI INSULINY PEŁNIĄ WAŻNĄ FUNKCJĘ I SĄ NATURALNYM ZJAWISKIEM FIZJOLOGIZNYM W poprzedniej części opisałem jak białko może powodować równie wysokie wyrzuty insuliny jak [...]
[...] w terapii zaburzeń psychicznych charakteryzujących się cyklicznymi, naprzemiennymi epizodami manii i depresji. Korzystny wpływ na stabilizację usposobienia ma szczególnie obniżenie wewnątrzkomórkowej koncentracji sodu. The antidepressant properties of the ketogenic diet. Murphy P, Likhodii S, Nylen K, Burnham WM. Department of Pharmacology, [...]
[...] Podawane sportowcom napoje powinny charakteryzować się odpowiednia osmolarnością. Wypicie po wysiłku znacznej ilości wody o niskiej zawartości elektrolitów może powodować obniżenie ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, wzmożone wydzielanie hormonu antydiuretycznego i zwiększone wydalanie moczu, pomimo, że organizm znajduje się w fazie [...]
[...] spowoduje, że będzie on optymalnie funkcjonował przez cały dzień. Jesli jednak L-tryptofan dotrze do mózgu pierwszy, będzie stymulował wytwarzanie serotoniny, co spowoduje obniżenie wydolności umysłowej a mózg zacznie się zamykać nawet w środku dnia. Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność [...]
[...] oni zjeść znacznie więcej żeby zapewnić taką samą stymulację tego ośrodka jak inni. Dlatego podawanie bromokryptyny (która naśladuje działąnie dopaminy) może wpływać na obniżenie apetytu. Istnieje jednak pewne niebezpieczeństwo. Otóż organizm w wyniku ciągłej nadwyżki dopaminy może podwyższać próg potrzebny do stymulacji ośrodka nagrody. [...]
Istnieje ścisły związek między spożyciem węglowodanów a poziomem serotoniny w mózgu. Węglowodany występują w dwóch postaciach: jako cukry - węglowodany proste oraz jako skrobie, czyli złożone. Wszystkie węglowodany proste, z wyjątkiem glukozy, są słodkie i wykorzystuje się je do nadawania smaku wielu potrawom. Cząsteczki glukozy, połączone w [...]