Ivonne, Uczucie głodu może spowodować obniżenie aktywności tarczycy, spadek metabolizmu i nici z diety. Uczucie wypełnienia żołądka zapobiega uczuciu głodu, dlatgo stosuje się błonnik jako 'wypełniacz'. Są gotowe, jak Linia2000 czy SuperLiniaComplex, ale można też stosować zwykłe otręby owsiane (niestety nie są zbyt apetyczne, ale dobrze [...]
[...] 212.182.25.* Gość: Katy 28-04-2003 12:05 odpowiedz na list odpowiedz cytując Nareszcie pozytywna opinia..... przecież jak się ktoś decyduje na obniżenie tak drastycznie swojej wagi to znaczy że mu na tym bardzo zależy. Musi się liczyc z tym że potem dla utrzymania wagi musi zmienic nawyki i [...]
[...] nie maja kalorii, mogą zwiększać łaknienie i przyczyniać się do tycia. Przeciwnicy słodzików tłumaczą, że już sam sodki smak powoduje wyrzut insuliny, której zadaniem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Poziom cukru nie został jednak poniesiony, bowiem napój słodzony słodzikiem jest niemalże bezkaloryczny. W wyniku czego wartość glukozy we [...]
[...] złego w podniesieniu poziomu insuliny, tylko chodzi o to, że wyrzut insuliny wywołany sztucznie (normalnie wywołuje go pokarm, przede wszystkim węglowodany), powoduje obniżenie poziomu glukozy poniżej poziomu "fizjologicznego" i tym samym objawi się to np zwiększeniem apetytu. Ja się z tak postawioną zależnością nie zgadzam, co [...]
[...] korzystne. Potencjalne skutki uboczne i środki bezpieczeństwa suplementacji witaminy D Nerki Jedna meta-analiza badająca związek między witaminą D a śmiertelnością (której obniżenie było widać głównie wśród starszych kobiet) odkryła, że wystąpiła wyższe ryzyko kamicy nerkowej, kiedy suplementacja witaminy D została łączona z suplementacją [...]
[...] jak gimnastycy, łyżwiarze figurowi i baletnice/cy utrzymując bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej mogą opóźnić okres dojrzewania płciowego. Podobnie, można zaobserwować obniżenie się wieku, w którym zaczyna się okres dojrzewania płciowego wśród dzieci – jest so spowodowane rosnącą otyłością wśród nich. Badania pokazują, że leptyna [...]
[...] zwierzęce. Stosunkowo najwięcej węglowodanów zawierają: ziemniaki, kasza gryczana, marchew, buraki. Z owocami słodkimi: banan winogrona trzeba uważać. Tekst nr 2 1.Uzyskuję obniżenie ilości przeciwciał w chorobach z autoimmunoagresji. Dlaczego by w Cukrzycy typu I nie miałyby zniknąć przeciwciała przeciw kom. wysp trzustki? Dla mnie, cukrzyca [...]
[...] jakby mieli poziom insuliny 50. To daje pewne wyobrażenie o wpływie hiperinsulinemii na organizm. Można użyć trójglicerydów jako wskaźnika, co sam często robię. Celem jest obniżenie poziomu insuliny tak bardzo, jak to tylko możliwe. Nie ma żadnej granicy. Teraz mianem cukrzyków określa się tych, którzy mają cukier na czczo na poziomie 126 lub [...]
[...] Działanie Doustny lek przeciwcukrzycowy należący do grupy pochodnych sulfonylomocznika. Zwiększa wydzielanie insuliny i polepsza jej działanie w organizmie, powodując obniżenie stężenia glukozy we krwi. Wskazania Cukrzyca typu 2, gdy zastosowanie odpowiedniej diety i regularnego wysiłku fizycznego jest nieskuteczne. Przeciwwskazania [...]
[...] wszystko zależy od organizmu. U mnie tylko pierwszy dzień jest cięzki, potem już z górki. Będzie cię nękać mniejsze uczucie głodu - jeżeli w ogóle, wyeliminowanie insuliny i obniżenie poziomu glukozy we krwii spowoduje, że hormony spalające tłuszcz będą robić co do nich należy. Więc ile tego tluszczu? Zaleca się zaczynanie z deficytem [...]
[...] które nie tylko wpływają dodatnio na sekrecję insuliny, ale również hamują sekrecję glukagonu czy spowalniają pasaż pokarmu przez żołądek. To działanie ma na celu obniżenie poziomu glukozy. Podobnie - amylina - również jej aktywność sprowadza się od obniżania poziomu glukozy we krwi. Poza tym są specyficzne kinazy które mogą wpływać na [...]
[...] dojelitowe rzadko mogą być przyczyną powstania owrzodzenia żołądka lub jelit. W przypadkach hiperkaliemii pojawiają się objawy osłabienia mięśni, parestezje, niedowład, obniżenie ciśnienia tętniczego, zaburzenia rytmu serca, aż do bloku i zatrzymania czynności serca. W przypadkach pojawienia się objawów kardiotoksyczności pod kontrolą EKG [...]
Ludi_ - może masz coś czym ja nie dysponuje, choc posiada około 40 publikacji dotyczacych samego IF. Niestety niewiele jest konkretnych i wartosciowych. Swoja drogą jako ciekawostkę powiem, że im bardziej dogłebne badania tym więcej wyników takich jak tu: http://www.ajcn.org/content/90/5/1244.short 'Results: No differences in body weight were [...]
[...] których szkielety węglowe wykorzystywane są do produkcji glukozy. Ponieważ w wysiłkach siłowych, glikogen jest podstawowym źródłem energii dla pracy mięśniowej, obniżenie jego zasobów może poważnie nadwerężyć konstrukcje białek mięśniowych. W przypadku osób uprawiających dyscypliny siłowe, zaleca się więc zwiększenie spożycia białka [...]
[...] żywieniu tradycyjnym odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie ( str. 270 ) Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest całkiem inaczej. Duże ilości cukrów w diecie zwiększają produkcję kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie [...]
to nie kortyzol powoduje zniszczenie miesni podczas treningu a sam trening! nie jest tak ze ide na trening wezme cos co gwarantuje spadek poziomu kortyzolu i miesnie nie zostana uszkodzone miesnie i tak zostana uszkodzone pozniej powstana nowe - wieksze - teoretycznie kortyzol jest hormonem strosu uwalnie sie w sytuacji kiedy czlowiek [...]
Odżywianie - zasady ogólne treść: Ogólne zasady odżywiania się osób trenujących biegi długie wraz z przykładami norm żywieniowych i jadłospisów. autor: Eugeniusz Gronostaj --------------------------------------------------------------------- Zasady ogólne Poprzez właściwe żywienie sportowca należy dążyć do tego aby cała przemiana podstawowa, praca [...]
[...] wydalanie moczu i zawartych w nim zbędnych metabolitów. Zmniejszają napięcie mięśni gładkich narządów wewnętrznych i układu pokarmowego. Ograniczają rozwój miażdżycy przez obniżenie poziomu tłuszczów i cholesterolu. Preparaty z liści karczocha stosuje się w leczeniu wątroby, woreczka żółciowego, przewodów moczowych, kamicy żółciowej, żółtaczki, [...]
[...] Im więcej zjedliśmy węglowodanów prostych (np. glukoza) - tym większy poziom glukozy -> tym większe uwalnianie insuliny -> co powoduje obniżenie się stężenia glukozy. Ten zapis może prowadzić do mylnych wniosków i dziwnych zabiegów (np: owoce tylko po treningu). Dziwnych dlatego, że akurat niektóre cukry [...]