Wszyscy znamy takiego gościa... Ma pokaźny brzuch, nie stosuje konkretnej diety, unika aerobów, woli sięgać po środki dopingujące, no i po nawet kilkunastu latach ćwiczeń już uważa się za eksperta (mimo, iż nie wykonuje 60% ćwiczeń siłowych i nie wie, jakie grupy mięśni pracują np. przy podciąganiu na drążku). Podsumowanie Należy pamiętać, iż [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
[...] cukrzycę typu 1 (lub dłużej trwającą, nieleczoną cukrzycę typu II, gdzie funkcjonowanie komórek wysp Langerhansa w trzustce jest upośledzone). Możliwe jest też występowanie niskiego stężenia insuliny w niedoczynności przysadki. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy zmniejszonym jej [...]
[...] do najmniej aktywnych (poświęcających mniej, niż 20 minut dziennie), osoby najbardziej aktywne (>65 min. wysiłku dziennie) były narażone o 50% mniejsze ryzyko posiadania niskiego (lub normalnego, niskiego) stężenia testosteronu, w porównaniu do grupy trenującej mniej, niż 20 minut dziennie. Co prawda naukowcy nie uznali, by te różnice były [...]
[...] energetycznego podczas wysiłku, to sportowcy mogliby stracić ~14 g lub odpowiednik ~0.2 g białka na kilogram masy ciała dziennie. Jeśli zasoby glikogenu mięśniowego są niskie, udział białka w całkowitym wydatku energii wysiłkowej może wynosić nawet ~10%. W przypadku biegu na 20 km naukowcy szacują, iż straty białka mogą wynosić łącznie [...]
[...] jest surowa) szpinak (surowy) ogórek chrzan awokado ananas Najważniejsze suplementy prozdrowotne Potas Reguluje ciśnienie krwi i funkcjonowanie mięśnia sercowego. Zbyt niskie stężenie potasu jest często odpowiedzialne za arytmie (zaburzenia pracy serca). Doustne podawanie cytrynianu potasu działa zapobiegawczo, chroniąc przed powstawaniem [...]
[...] zasobny w węglowodany, da nam dodatkowa korzyść w postaci większej dostępności tryptofanu, co przełoży się na szybsze zasypianie, jak i poprawę głębokości snu. 29. Zbyt niskie cięcie kalorii Podczas redukcji zbyt gwałtowne zejście z kaloriami będzie wpływało na zwiększenie ryzyka utraty tkanki mięśniowej. Kulturyści, którzy przechodzą na [...]
Estrogen należy do grupy hormonów, który u osób trenujących wywołuje przede wszystkim negatywne skojarzenia. Wszystko za sprawą tego, że osoby uprawiające kulturystykę czy też podnoszenie ciężarów upatrują w nim działania ograniczającego możliwości wysiłkowe, czy wpływające negatywnie na wygląd sylwetki. Jakie są przyczyny zbyt dużej ilości [...]
[...] diecie wysokosodowej wynosiło do 5.7 do 7.7 ng/dL. O co tu chodzi? Organizm przy przejściu z diety wysokosodowej na ubogą w sód aktywuje mechanizmy obronne: w odpowiedzi na niskie stężenie sodu wzrasta stężenie reniny (renina wpływa na angiotensynę I oraz angiotensynę II => wzrost ciśnienia krwi), angiotensyna II zwiększa stężenie aldosteronu [...]
[...] się tkanki tłuszczowej? Wbrew obiegowym opiniom, niekoniecznie. Omówię przypadek (rzadki) choroby Gravesa (jest to rozlana hiperplazja toksyczna). Można ją ocenić poprzez niskie stężenie TSH oraz wysokie stężenie fT4 (dużo wolnej tyroksyny). Jest to bardzo ciekawy przypadek, gdyż wiele osób sądzi, iż duża ilość hormonów tarczycy („szybki [...]
[...] W średnim wieku może być skorelowany z chorobą wieńcową i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, w starszym wieku: ryzykiem śmiertelności w kształcie litery U (za niskie i za wysokie stężenia cholesterolu są niekorzystne). Uwaga: stężenie cholesterolu jest kontrowersyjne, gdyż wyniki wielu badań nie potwierdzają, by farmakologiczne [...]
[...] i nie ma w tym niczego złego. Zresztą w badaniach naukowych stwierdzono, iż u wegetarian i wegan kreatyna może przynieść większe efekty, w porównaniu do mięsożerców, bo mają niskie stężenie kreatyny we włóknach mięśniowych. Na czym polega działanie kreatyny? Dostarczenie kilku gramów suplementu dziennie (np. w postaci proszku, kapsułek) zwiększa [...]
[...] z powodu wszystkich przyczyn, z ryzykiem śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca i ogólnie chorób sercowo-naczyniowych. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie cholesterolu jest związane ze skróceniem życia danej osoby, jeśli rozpatrujemy kolejne 40-50 lat życia. Niepokojące, jeśli stężenie [...]
[...] spożywającymi mięso. Potrzebne są kolejne badania, w szczególności w celu zbadania oceny ryzyka wystąpienia podtypów udaru i ustalenia, czy czynniki dietetyczne, takie jak niskie spożycie witaminy B12 u wegetarian, mogą mieć niekorzystny wpływ na ryzyko udaru. Nowotwory Kolejne analizy nie wykazały dużych różnic, także jeśli chodzi o nowotwory. [...]
[...] na taką samą kaloryczność diety, ale zawierającą tłuszcze jedno- i wielonienasycone zamiast węglowodanów. Przykładowo stężenie insuliny po diecie wysokotłuszczowej jest niskie, po diecie wysokowęglowodanowej znacząco zawyżone i to przez wiele godzin nawet po pojedynczej, dużej porcji węglowodanów (szczególnie razem z produktami mlecznymi). [...]
[...] zdrowotnych (a nawet śmierci) pijąc „czystą” wodę lub napoje dedykowane dla sportowców w trakcie pracy wielogodzinnej (triatlon, maratony itd.), gdyż mają zbyt niskie stężenie sodu. Wszystkie napoje dla sportowców są hipotoniczne względem osocza, zawierają sód w stężeniu około 10–38 mmol / l. We krwi u zdrowego dorosłego [...]