SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

niacyna

  • [...] Przyglądając się dostępnym preparatom na rynku suplementacji spotkać możemy się z różnymi formami witaminy B3. Nazwy, z jakimi możemy się spotkać, to witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy. W organizmie człowieka witamina PP pełni głównie funkcje, które będą wspomagać mózg, pracę układu nerwowego obwodowego, jak i syntezę hormonów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7861 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • [...] na związki regulujące przemiany metaboliczne. W SFD PREWORKOUT na 15 g proszku przypada 600 mg inozytolu, 200 mg (1250% zalecanej dziennej dawki) witaminy B3 pod postacią niacynamidu oraz kwasu nikotynowego, a także konkretna dawka witaminy B12, bo aż 9 µg (360% wskazanego spożycia), i to w najbardziej aktywnej metabolicznie formie, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 497 Data: 2023-06-02 09:52:38
  • Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1176 Data: 2022-06-22 14:01:34
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6679 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • .Napoje energetyczne stały się elementem diety wielu ludzi, niestety także sportowców. Nie uważam, iż dobrze się stało, gdyż „energetyki” są pozbawione wartości, a stosowane długofalowo przynoszą szkody zdrowotne, zaburzenia glikemii, choroby (cukrzycę). Wiodącą marką w tym segmencie rynku jest Red Bull. „Ale na mnie energetyk [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4074 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13774 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu.  Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2603 Data: 2019-10-16 18:55:53
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34306 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5088 Data: 2021-02-12 17:59:34
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W 100 g piersi z kurczaka znajduje się 110 kcal, w tym: białko 23 g tłuszcz 1 g węglowodany 0 g Witaminy: A 0 mg C 1,2 mg E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy 0,8 mg Składniki mineralne: wapń 11 mg żelazo 0,7 mg magnez 28 mg fosfor 196 mg potas 255 mg sód 65 mg cynk [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7275 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 471 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg Składniki mineralne: wapń 18,6 mg żelazo 0,4 mg magnez 21,1 mg fosfor 47,1 mg potas 325 mg sód 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3842 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4468 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • Wafle ryżowe czy kukurydziane? Które wafle są lepsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2274 Data: 2023-12-12 08:02:37
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Witaminy i składniki mineralne 21 μg witaminy A (ekwiwalent retinolu) 6 μg retinol 0,1 mg witamina E (ekwiwalent alpha-tokoferolu) 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 11,2 mg niacyna 0,5 mg pirydoksyna 4 μg kwas foliowy 0,4 μg cyjanokobalamina 1,2 mg witaminy C 65 mg sodu 255 mg potasu 11 mg wapnia 196 mg fosforu 28 mg magnezu 0,7 mg żelaza 0,8 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28017 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • [...] koncentrat spiruliny, koncentrat jabłka, koncentrat z batatów, koncentrat rzodkiewki, koncentrat wiśni, ekstrakt z kurkumy, ekstrakt z papryki, witaminy (witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, biotyna, witamina B12), substancja glazurująca: wosk carnauba. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4836 Data: 2021-09-21 19:19:52
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10070 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7347 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35316 Data: 2021-01-11 20:51:23
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 739 Data: 2023-03-01 14:34:54