Już od dawna wiemy, iż witamina D poprzez różne mechanizmy wpływa m.in. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Wykazano również, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych. Prawdopodobnie witamina D indukuje rozmaite związki należące do peptydów antydrobnoustrojowych (PAD), [...]
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, jednak ogólnie przyjmuje się, iż każdy znaczny wzrost ciśnienia krwi nie jest korzystny, podobnie jak duża różnica między ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym. Utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na choroby nerek, mózgu i serca. W [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Aronia (Aronia melanocarpa) pochodzi z Ameryki Północnej, należy do rodziny różowatych i jest uprawiana głównie ze względu na swoje owoce. Są to małe, ciemne jagody, które ze względu na charakterystyczny, gorzkawy smak, częściej są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji soków, dżemów, herbat owocowych i suplementów diety, niż spożywa [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
Cytrulina w świecie suplementacji wykorzystywana jest głównie w celach wspomagania zjawiska tzw. pompy mięśniowej. Jej działanie zostało wykorzystane w formie dodatku do preparatów przedtreningowych, jak i w formie monopreparatu, co ma na celu poprawę efektu ukrwienia mięśni. Środowisko sportów biegowych ceni sobie jej właściwości alkalizujące, [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Dzięki badaniom naukowym coraz więcej wiadomo na temat połączenia pomiędzy przewodem pokarmowym, bytującymi w nim bakteriami, a mózgiem i resztą układu nerwowego gospodarza. Wiedza na temat tych interakcji obejmuje jednak nie tylko aspekty fizjologiczne, ale również psychologiczne. Dieta może zarówno poprawić tolerancję stresujących wydarzeń, czy [...]
Jedną z cech zabójczej dla serca i mózgu diety jest nadmiar sodu i soli kuchennej ogółem przy równoległym niedoborze pozostałych elektrolitów, magnezu i potasu. Solą przyprawia się potrawy, ale pojawia się ona również w pieczywie, przetworach mlecznych, mięsnych i warzywnych, a także w większości przekąsek. Magnez z kolei charakterystyczny jest [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
Ludzie często podążają za modą, nie wiedząc, czy promowane w Internecie zabiegi, ekstremalne diety (np. VLCD), nieznane środki farmakologiczne z Chin lub Korei, czy wątpliwe sposoby terapii (np. kilkusetkrotne przedawkowywanie jodu) nie są szkodliwe dla zdrowia. Jednymi z popularniejszych w ostatnim czasie są schładzanie i ogrzewanie. Dlaczego [...]
Moda na zdrowe odżywianie oraz stosowanie produktów z działu „superfoods” dociera do coraz szerszego grona odbiorców, szczególnie produkty te używane są przez osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie oraz takie, dla których ważna jest estetyka sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
Schorzenia wchodzące w skład zespołu metabolicznego są ze sobą mocno powiązane. Skutki fizjologiczne jednej z chorób często stanowią przyczynę kolejnej. Co więcej, z reguły prowadzą do nich te same czynniki związane ze stylem życia, tj. dietą i poziomem aktywności fizycznej, rzadziej są to czynniki genetyczne, niezależne od woli. Spośród otyłości, [...]
Sól Epsom ma szerokie zastosowanie w świecie kosmetycznym, spożywczym, a także leczniczym. To naturalny środek, który można stosować w leczeniu bólów mięśni, suchości skóry, a nawet w walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Jest niedroga, prosta w użyciu i łatwo dostępna. Można ją kupić w Internecie oraz w większości drogerii i aptek Jakie [...]
Terapia farmakologiczna, która dostarczana jest do organizmu drogą doustną, nie zawsze może być stosowana o dowolnej porze dnia. Niektóre leki wymagają konkretnych odstępów od posiłku, czy równych przerw pomiędzy kolejnymi dawkami. Sprawa staje się szczególnie skomplikowana, gdy w grę wchodzi stosowanie kilku różnych leków. Niedostosowanie się do [...]
Liczne badania doświadczalne prowadzone na modelach zwierzęcych, jak również badania kliniczne z udziałem pacjentów z nadciśnieniem tętniczym wskazują na ochronne działanie antyoksydantów. Do znanych antyoksydantów, oprócz witamin C i E, Martynowicz i wsp. Rola stresu oksydacyjnego w patogenezie nadciśnienia tętniczego należą beta-karoten, [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. W przypadku braku podjęcia odpowiednich kroków, mających na celu obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi, z biegiem czasu dochodzi do nieodwracalnych zmian narządowych, przede wszystkim w sercu, mózgu i nerkach. Nadciśnienie jest także jednym z głównych [...]
witam trenuje kulturystykę od kilku lat mam nadciśnienie tętnicze biorę mitrip i concor cor obecnie zamieżam zacząć brać sterydy deca-durabolin vinstrol i sustanol czy ktoś mógł by mi powiedziec jakie zagrożenia może powodować połączenie tych leków ????????? Płeć: Mężczyzna Wiek: 24 Waga: 93kg Wzrost: 178cm Obwód klatki: 110 Obwód [...]