Jeśli jesteś weganinem, to na pewno wiesz, że spożywanie dużej ilości produktów roślinnych to wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Minusem dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, mogą być niestety wzdęcia i gazy. Jednak, zamiast się zniechęcać do diety roślinnej, poszukaj rozwiązań, które pomogą Ci [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] lekko kwaśnym środowisku obecnym w warzywach. Niekorzystne działanie substancji antyodżywczych można w dużym stopniu zneutralizować poprzez zastosowanie obróbki, takiej jak moczenie, gotowanie czy fermentacja. Jeżeli jednak substancje antyżywieniowe biorą spory udział w naszej diecie, warto posiłkować się właśnie ich antagonistami, czyli [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Wzdęcia to dolegliwość, której doświadczyć może każdy z nas. Występują zwykle z powodu wzrostu objętości gazów jelitowych. Powodują, że brzuch wydaje się większy, twardszy i bardziej tkliwy niż zwykle. Choć mogą pojawić się u każdego, niezależnie od stosowanej diety (choć niewątpliwie to, co jemy, ma na to duży wpływ), tak nie da się ukryć, że [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
[...] ona również nierafinowana, niepasteryzowana i wolna od pestycydów. Jeśli chodzi o przygotowanie posiłków, to zazwyczaj stosuje się kilka metod, m.in. wyciskanie, mieszanie, moczenie, kiełkowanie itp. W zasadzie dozwolone jest wszystko, co nie wymaga obróbki termicznej. Co jedzą witarianie? Podstawą diety witariańskiej są produkty pełnoziarniste [...]
Mam takie pytanko? Nie wiem czy dobrze myśle ale czytając różne artykuły wywnioskowałem że jeżeli produkty skrobiowe poddamy obróbce termicznej to zwiększymy ich IG. Jest to chyba związane z rozklejaniem skrobi do cząsteczek glukozy która się szybciej wchłania. Mam więc ptakie pytanko? Jeżeli zaleje płatki owsiane gorącą wodą i poczekam aż [...]
Mam pytanie co do moczenia Nasion i Orzechów ___ Najlepiej orzechy i nasiona namoczyć na całą noc. Orzechy laskowe, nasiona dyni -czas moczenia min 10 godzin Orzechy włoskie, migdały – czas moczenia min 8 godzin Ziarna słonecznika, ziarna sezamu czas moczenia – 4-6 godzin Orzechy nerkowca, pistacje czas moczenia 2-4h Orzechy brazylijskie, [...]
Witam, jak to jest w końcu z tym moczeniem orzechów, migdałów w wodzie? Czytałem że warto je moczyć. Moczę je tak przez 8-10h przed spożyciem. Podobno dzięki temu pozbywamy się pewnego (chyba enzymu) ktory utrudnia wchlaniania innych substancji i ulatwia to tez pozniejsze trawienie ich. Jednak podczas takiego moczenia musza one stracic pewien % [...]
mam 16 lat i obudzilem sie w mokrych bokserkach chyba sie posikalem albo jestem chory bo sie nawet nie obudzilem po oszczaniu tylko obudzila mnie mama do szkoly.Ale chyba predzej jestem chory bo mialem zberezne sny z pamela anderson i kim kardashian.
Tydzien temu mojemu chlopakowi maszyna przygniotla palec i mial.szyty pytanie czy moze namoczyc opatrunek by go zmienic ponirwaz dzien po zabiegu poleciala.mu krew z ropa i wszysko zaschlo
Witam, czy jest sens moczenia orzechów? Czy ten kwas fitynowy naprawde jest taki szkodliwy? Jesli moczycie orzechy to jak dlugo i czy macie jakies specjalne "wywary"?
[...] etylu. Mimo iż toksyczność E230 nie jest do końca poznana (dawka LD50 dla szczurów wynosi 3g na kilogram wagi ciała), nie zaleca się smażenia skórek w cukrze, ponieważ moczenie w wodzie nie usuwa bifenylu. Niekiedy eksporter ostrzega przez konsumpcją umieszczając na owocach odpowiedniej treści pieczątkę. Być może cytrusy nie oznakowane były [...]
[...] pochodzącego z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Tak zwane ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowca. Pieprz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu czarnego) lub zielony (są to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego liofilizowane albo przechowywane w słonej zalewie [...]
[...] morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w postaci karotenoidów. Ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, długie moczenie warzyw i owoców wiąże się ze startami witaminy A. Magnez Bierze udział w syntezie dopełniacza, który odgrywa szczególną rolę w niszczeniu komórek guzowatych i [...]