SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

moczenie

  • Jeśli jesteś weganinem, to na pewno wiesz, że spożywanie dużej ilości produktów roślinnych to wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Minusem dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, mogą być niestety wzdęcia i gazy. Jednak, zamiast się zniechęcać do diety roślinnej, poszukaj rozwiązań, które pomogą Ci [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1034 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4172 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Jakie orzechy są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7352 Data: 2017-10-12 09:53:44
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 19 – Żelazo

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego.  Najlepsze rozwiązania  Jako dobre rozwiązanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 339 Data: 2023-08-14 11:10:50
  • Cztery zdrowsze alternatywy dla białego ryżu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3446 Data: 2018-11-13 10:02:18
  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lekko kwaśnym środowisku obecnym w warzywach. Niekorzystne działanie substancji antyodżywczych można w dużym stopniu zneutralizować poprzez zastosowanie obróbki, takiej jak moczenie, gotowanie czy fermentacja. Jeżeli jednak substancje antyżywieniowe biorą spory udział w naszej diecie, warto posiłkować się właśnie ich antagonistami, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6201 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1510 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Wzdęcia to dolegliwość, której doświadczyć może każdy z nas. Występują zwykle z powodu wzrostu objętości gazów jelitowych. Powodują, że brzuch wydaje się większy, twardszy i bardziej tkliwy niż zwykle. Choć mogą pojawić się u każdego, niezależnie od stosowanej diety (choć niewątpliwie to, co jemy, ma na to duży wpływ), tak nie da się ukryć, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2906 Data: 2022-08-20 13:09:21
  • Czy mycie owoców i warzyw wystarczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1882 Data: 2019-02-27 07:48:53
  • [...] ona również nierafinowana, niepasteryzowana i wolna od pestycydów. Jeśli chodzi o przygotowanie posiłków, to zazwyczaj stosuje się kilka metod, m.in. wyciskanie, mieszanie, moczenie, kiełkowanie itp. W zasadzie dozwolone jest wszystko, co nie wymaga obróbki termicznej. Co jedzą witarianie? Podstawą diety witariańskiej są produkty pełnoziarniste [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1887 Data: 2021-09-01 08:47:46
  • Moczenie w wodzie a INDEKS GLIKEMICZNY

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam takie pytanko? Nie wiem czy dobrze myśle ale czytając różne artykuły wywnioskowałem że jeżeli produkty skrobiowe poddamy obróbce termicznej to zwiększymy ich IG. Jest to chyba związane z rozklejaniem skrobi do cząsteczek glukozy która się szybciej wchłania. Mam więc ptakie pytanko? Jeżeli zaleje płatki owsiane gorącą wodą i poczekam aż [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 4986 Data: 2005-11-01 09:26:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Moczenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam pytanie co do moczenia Nasion i Orzechów ___ Najlepiej orzechy i nasiona namoczyć na całą noc. Orzechy laskowe, nasiona dyni -czas moczenia min 10 godzin Orzechy włoskie, migdały – czas moczenia min 8 godzin Ziarna słonecznika, ziarna sezamu czas moczenia – 4-6 godzin Orzechy nerkowca, pistacje czas moczenia 2-4h Orzechy brazylijskie, [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 2355 Data: 2018-04-24 14:14:30 Szacuny postu: 4 (cały temat: 0)
  • Moczenie orzechów, migdałów.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, jak to jest w końcu z tym moczeniem orzechów, migdałów w wodzie? Czytałem że warto je moczyć. Moczę je tak przez 8-10h przed spożyciem. Podobno dzięki temu pozbywamy się pewnego (chyba enzymu) ktory utrudnia wchlaniania innych substancji i ulatwia to tez pozniejsze trawienie ich. Jednak podczas takiego moczenia musza one stracic pewien % [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 738 Data: 2018-08-24 17:49:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • moczenie???

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    mam 16 lat i obudzilem sie w mokrych bokserkach chyba sie posikalem albo jestem chory bo sie nawet nie obudzilem po oszczaniu tylko obudzila mnie mama do szkoly.Ale chyba predzej jestem chory bo mialem zberezne sny z pamela anderson i kim kardashian.

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 742 Data: 2010-05-11 18:25:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Szwy moczenie ich

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Tydzien temu mojemu chlopakowi maszyna przygniotla palec i mial.szyty pytanie czy moze namoczyc opatrunek by go zmienic ponirwaz dzien po zabiegu poleciala.mu krew z ropa i wszysko zaschlo

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 747 Data: 2016-04-24 17:22:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Moczenie orzechów

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, czy jest sens moczenia orzechów? Czy ten kwas fitynowy naprawde jest taki szkodliwy? Jesli moczycie orzechy to jak dlugo i czy macie jakies specjalne "wywary"?

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 758 Data: 2019-08-13 17:03:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] 55% Ziarna Konopne ▬ 3 Łyżki ▬ 30g 29% Olej Słonecznikowy (wysokooleinowy) ▬ Łyżka ▬ 14g 22% Olej z Otrębów Ryżowych ▬ Łyżka ▬ 14g 19% Migdały ▬ Łyżka ▬ 15g ❢ moczenie 16% Ziarna Słonecznika ▬ Łyżka ▬ 10g ❢ moczenie 15% Sok z Żurawiny ▬ Szklanka ▬ 253g 13% Spirulina ▬ Łyżeczka ▬ 5g 12% Olej Lniany ▬ Łyżka ▬ 14g 12% [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 2869 Data: 2017-07-20 13:18:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Legenda symboli E-xxx

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] etylu. Mimo iż toksyczność E230 nie jest do końca poznana (dawka LD50 dla szczurów wynosi 3g na kilogram wagi ciała), nie zaleca się smażenia skórek w cukrze, ponieważ moczenie w wodzie nie usuwa bifenylu. Niekiedy eksporter ostrzega przez konsumpcją umieszczając na owocach odpowiedniej treści pieczątkę. Być może cytrusy nie oznakowane były [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-14 02:14:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przyprawy [art]

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] pochodzącego z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Tak zwane ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowca. Pieprz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu czarnego) lub zielony (są to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego liofilizowane albo przechowywane w słonej zalewie [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 7573 Data: 2009-04-13 14:31:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w postaci karotenoidów. Ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, długie moczenie warzyw i owoców wiąże się ze startami witaminy A. Magnez Bierze udział w syntezie dopełniacza, który odgrywa szczególną rolę w niszczeniu komórek guzowatych i [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 2900 Data: 2011-12-02 12:30:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)