O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
[...] powinni wyraźnie zwiększyć ilość tego składnika pokarmowego w diecie. Na talerzu powinny więc dominować takie produkty jak chude mięso i produkty mięsne, ryby, chude mleko i przetwory mleczne, gdyż zawierają one znaczne ilości pełnowartościowego białka o zbilansowanym składzie aminokwasowym. Wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety mogą [...]
[...] występuje pod wplywem mleka, jaj, pszenicy i orzeszków ziemnych. Nastolatki raczej nie tracą alergii, natomiast dzieci z czasem mogą z niej wyrastać. Dzieci tracą alergię na mleko, soję raczej niż na orzeszki ziemne, ryby i krewetki. Alergia na orzeszki ziemne czy skorupiaki może wywoływać ostre reakcje po pierwszym spożyciu, ekspozycjii. Ludzie [...]
[...] (które musza być dostarczane przez naszą dietę) z 18 aminokwasami łącznie oraz 7 kwasów tłuszczowych, włączając w to omega 3 i 6. Awokado zawiera więcej białka niż krowie mleko, około 2% w części jadalnej. Gwałtownie wzrastający noworodek karmiony piersią uzyskuje nie więcej niż 2% białka z mleka matki, ostrożnie wiec przyjmujemy, że dzieci i [...]
[...] źródła szczególnie bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, mąki - płatki owsiane - orzechy - soja, słonecznik Zapamiętaj! Pożywienie to [...]
[...] tego składnika (40-50 g). Przykładem tego są mieszkańcy niektórych "oaz długowieczności"; znamy ponadto wiele przypadków indywidualnych. Produktem niskobiałkowym jest też mleko kobiece; warto jednak zauważyć, że jest ono wyjątkowo bogate w węglowodany: na 1 g białka przypada aż 6 g cukru laktozy, organizm niemowlęcia nie musi więc "scukrzać" [...]
[...] źródła szczególnie bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, mąki - płatki owsiane - orzechy - soja, słonecznik Zapamiętaj! Pożywienie to [...]
[...] produkt, który spożywamy. Insulina, wbrew wszechobecnej opinii jest pobudzania nie tylko przez węglowodany, ale także przez niektóre aminokwasy. Wysoki indeks insulinowy ma mleko oraz produkty mleczne. Jeżeli masz problemy podobne, które wypisano przy ŁG warto byś unikał produktów stymulujących wydzielanie insuliny. Produkty o wysokim ŁG mają [...]
[...] być najmniej w naszym jadłospisie. Tłuszcze nasycone najczęściej znaleźć możemy w następujących produktach pochodzenia zwierzęcego (Hansen, 2005): • tłuste mięso, • ser, • mleko, • lody, • jajka. Tłuszcze nasycone, zawierające kwasy nasycone, mają konsystencję stałą, są bardziej odporne na utlenienie i znajdują się w tłuszczach zwierzęcych w [...]
[...] jej straty wynoszą zazwyczaj od 7% do 30%. Pasteryzacja ma minimalny wpływ na jej zawartość w mleku, jednak produkty mleczne, które są znacznie zubożone w tę witaminę to mleko zagęszczone 70-90% strat mleko w proszku 20-30% strat. Produkty fermentowane mają jej nieznacznie mniej z wyjątkiem użycia bakterii fermentacji propionowej, tam [...]
[...] naukowcy stwierdzili, że dla przeciętnego kulturysty wartość 2,75g białka/kg masy pokrywa wszelkie zapotrzebowania ich organizmów na proteiny. Włącz do diety białka jaj, mleko (nabiał), odżywki białkowe jako najwyższej klasy białko oraz nie zapominaj także o rybach, piersiach kurczaka czy indyka, chudej wołowinie czy mięsie hamburgerowym. [...]
Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo? psonic Witam! Postanowiłem ukazać moją wizję odchudzania w okresie dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę [...]
http://img31.imageshack.us/img31/3480/1uoy.png 'Cześć. Mam na imię Jaś Kowalski.Mam x lat,x cm wzrostu, ważę x kg. Przygodę z siłownią zacząłem pół roku temu.Moim celem jest budowa masy mięśniowej /redukcja tkanki tłuszczowej. Jaka będzie idealna dieta dla mnie? Pomocy!’ Nie raz spotkaliśmy się z takim czy podobnym pytaniem. Jaka najczęściej jest [...]
Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]
[...] pokarmów zwierzęcych wchodziły zdrowe tłuszcze jak również białko i pożywienie roślinne, w skład którego wchodziły liście, łodygi , owoce, ziarna, bulwy i korzenie. Zboża i mleko krowie nie wchodziły w grę aż od 7000 do 10000 tyś lat temu, za krótko na genetyczną adaptację. Zalecenia Cordian’a, które można znaleźć w The Paleo Diet and The [...]
[...] są białka jajek gotowanych. Tuńczyk/Łosoś Otręby Pierś indyka (po niej ma się świetnego „kopa") Brokuły Jogurt naturalny Pomidory słodkie Odtłuszczone mleko (wszystkie programy na wyskok polecają minimum 1 litr dziennie) Pomarańcze (podobnie jak pierś indyka, dobre także po treningu) Produkty odradzane Napoje sodowe (coca [...]
[...] procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie [...]
Przegladając pewna książke znalazłem ten plan. Sam nie gram w kosza ale pomyślałem że komuś może sie przydać. Program SUPER DUNKS II został stworzony jako kompletny program skoków pionowych, aby umożliwić ciężko trenującym koszykarzom, takim jak Ty, poprawę skoczności i szybkości w możliwie krótkim czasie. Przeznaczony był głównie dla młodych [...]
Artykuł ten przedstawia podstawowe zasady diety odchudzającej nie narzucając jednak konkretnych posiłków tak aby każdy mógł dobrać je według własnych upodobań. Omawiany artykuł napisany jest w sposób przejrzysty i zrozumiały wiec do dzieła: Każdy zjedzony przez nas pokarm składa sie z pewnych stałych składników. Są to (3 najważniejsze) : - [...]