[...] co na polski tłumaczy się koncentrat białka serwatkowego. Jest to oczywiście białko pochodzenia zwierzęcego o pełnym składzie aminokwasowym, a źródłem jest pozyskiwania jest mleko. Skoro już wiemy, że białko WPC robi się z mleka i nie jest to żaden twór chemiczny, to można też dodać, że i sama jego obróbka ma charakter filtracji w wyniku której w [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym składnikiem diety. [...]
[...] głęboko oddychając, bo zrobiło mi się duszno i gorąco. Dziwi mnie fakt, że jem naleśniki z takim samym twarogiem! Żółte sery w tym pizze i inne junk foody, pije okazjonalnie mleko, średnio 3 razy w tygodniu skyr i wszystko jest okej. Nabiał jem od dzieciństwa, aż do teraz praktycznie, zastanawiam się czy nie powinienem zrezygnować całkowicie z [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
[...] białko. Do tego żeby białko łatwo podbić potrzebne są wyszukane produkty takie jak soja, którą trudno wyszukać nawet w hipermarketach takich jak Auchan. Znalazłem tylko mleko sojowe z porcją 3gramy białka na 100 gramów oprócz sera, który je się z tłuszczem tak samo jak chipsy, które są produktem przetworzonym. Stąd łatwość w kupnie [...]
[...] miażdżycy, cukrzycy, otyłości, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych, wpływając tym samym na większość przewlekłych chorób społeczeństw zachodnich”. Oznacza to, że mleko powoduje choroby dziesiątkujące współczesnych ludzi. Same nowotwory odpowiadają za ok. 10 mln zgonów rocznie. Nie doliczam tu już nawet cukrzycy, która zabija co roku [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] niedługo zawody wiec potrzebuje sposobów jak się jej pozbyć ? Przykładowy dzień diety: -Losos 150g 4 jajka pomidor-2 kawy z mlekiem+słodzik -indyk 400 G warzywa na patelnie 1kg (energetyk bez cukru) -kawa z mlekiem i słodzikiem Szpinak 400g+indyk +oliwa z oliwek -Białko serwatkowe + mleko + energetyk bez cukru -indyk+papryka +olej lniany
[...] częściowo hydrolizowane z powodu starzenia/dojrzewania, a zatem prawdopodobnie przyspiesza trawienie i przyspiesza pojawianie się aminokwasów w krążeniu. Ser Cheddar czy mleko? Celem tego badania było scharakteryzowanie odpowiedzi aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 g białka) sera Cheddar, ilości protein mogących zwiększać stężenie aminokwasów [...]
[...] z całkowitej zawartości białka wynoszącej około 3,2 g. Białek serwatkowych jest w 100 g mleka zaledwie 0,6 g, zatem trudno jest je dostarczyć do organizmu spożywając samo mleko. Białka serwatkowe charakteryzują się specyficznym składem konkretnych rodzajów albumin i globulin, dzięki czemu mogą między innymi regulować metabolizm tryptofanu czy [...]
[...] niezwykle silny wpływ produktów mlecznych na stężenie insuliny. Kwestia została dobrze zbadana w ostatnich kilkunastu latach. Najgorsze właściwości w tym zakresie posiada mleko, nieco lepsze są jogurty. Niemniej, jeśli nie musisz, nie sięgaj po mleko (krowie, kozie itd.) przed treningiem, szczególnie aerobowym. Można rozważyć zjedzenie jogurtu [...]
[...] zdrowotnych i światopoglądowych rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem [...]
Ostatnio przy okazji zapytałem osoby w różnym wieku o ich nawyki żywieniowe. Poza ludźmi, którzy mają ukończone rozmaite kursy, studiują dietetykę lub kierunki związane z ochroną zdrowia, trenują na siłowni, biegają itd., wybory żywieniowe większości populacji są zastraszające. Skoro jest tak źle, czemu dane produkty są w sklepach? Dlaczego nie [...]
[...] realizacji wszystkich celów sylwetkowych. Kilka słów o laktozie Laktoza to cukier mleczny zbudowany z cząsteczek glukozy i galaktozy. Laktoza występuje naturalnie w mleku - mleko krowie, zawiera od 4,6 do aż 4,9 g laktozy w każdych 100g. Laktoza znajduje się również wielu innych produktach, w tym: lodach, kefirze, maślance, serach białych, [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
[...] tłuszczów, stanowiły tylko wierzchołek góry lodowej. Są też osoby, które za wszelką cenę wykluczają z diety całe grupy produktów, np. białka pochodzenia zwierzęcego (w tym mleko, mięso, białka serwatkowe), zboża czy nabiał. Problem w tym, iż często pozbywanie się glutenu czy mięsa nie ma żadnego uzasadnienia. Co innego, jeśli ktoś musi [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]