Ołów (Pb; łac. plumbum) jest wykorzystywany od wieków. Najbardziej jaskrawym przykładem było stosowanie ołowianego pudru. Egipcjanie stosowali Pb w medycynie, jako środek poronny oraz jako czernidło do brwi i rzęs (w postaci siarczku ołowiu). Nie była to zresztą jedyna trucizna: kobiety przez setki lat stosowały alkaloidy z atropa belladona [...]
Pizza w niektórych badaniach jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002. Dane dotyczyły: 2569 kobiet z rakiem piersi, 1031 z rakiem jajnika, 1294 mężczyzn z rakiem prostaty, 4864 osób z grupy [...]
Witam. Moi drodzy, wiem że temat już opisany. Przeczytałem wiele tematów, ale chciałbym niestety poruszyć jeszcze raz tą kwestię oraz dodać inne pytanie. Wstaję o 5 rano, mam 30 minut drogi na siłownię. Rano muszę coś zjeść (przyzwyczajenie od małego do śniadania robi swoje - wiem to również po obecnym treningu). Będę teraz wchodził w dietę na [...]
Ja zawsze najpierw jem mięso, potem surówka i na koniec ziemniaki. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, najbardziej pieczone a wiadomo najlepsze na koniec się zostawia. Chyba że jest rybka, to wtedy rybkę jem ostatnią.
[...] obiad musze wszystko na talerzu miec osobno, tak zebysie nie ieszalo ani najlepiej nie dotykalo %-) Jem rowniez osobno po kolei no, najpierw buraczki, potem kluski, potem mieso. Wiadomo, sos ,ma sie mieszac, ale reszat rzeczy nie-myslalem nawet o kupnie talerza na przekaski, takiego z 3 lub 4 przegrodkami 8-) :)) Od dziecka tak %-) Zmieniony [...]
23/02/2019 Sobotni trening Trening C 1. Podciąganie na drążku max/max/max/max cc x 5+2 / 3+2 / 3+3 / 2+3 cc x 4+2 / 3+2 / 2+3 / 2+3 cc x 6+2 / 4+2 / 4+2 / 4+2 cc x 5+2 / 4+2 / 4+2 / 4+2 cc x 6+2 / 5+2 / 4+2 / 3+2 cc x 5+2 / 4+2 / 3+2 / 3+2 jako tako mi idzie podciąganie co zresztą widać 2.Wiosłowanie sztangielką w oparciu o ławeczkę [...]
[...] chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :) Moja porcja: 375g mąki pełnoziarnistej plus [...]
1 słabo, jak już to lepiej dorzuć owoce zamaista tych słodkich płątków 2 gainer jak gaine, ja bym jedynie po treningu dał 3 słabo 4 też słabo, sam makaron z sosem, a gdzie jakieś mięso do spagetii 5 kiepsko 6 to chyba najlepszy posiłek ze wszystkich :-) Wg mnie za dużo posiłków, zapoznaj się na czym opierać odżywianie, kolega wyżej podlinkował [...]
W 3 posiłku te 50g kurczaka to znikoma ilość, 5 posiłków musi być ? Pierś + orzeszki zamienił bym na jakieś tłustsze mięso, zamiast ziemnych wrzuć np. migdały (na allegro ok 30-35 zł za kilogramową paczkę zapłacisz) Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2019-02-24 12:17:24
Ale ja bym jej nawet powiedział które moim zdaniem są lepsze, ale to serio było aż tak pilne? To nie jest chyba kwestia bycia facetem lub kobietą, to kwestia priorytetów. Trochę mi się przykro zrobiło, ale trudno lepiej że teraz się okazało jaki ma charakter niż później. Zmieniam temat. Macie jakieś swoje zwyczaje i przyzwyczajenia, których inni [...]
purkrabek muszę się wtrącić w rozmowę bo mam całkiem inne zdanie. Białko w prochu się chowa w porównaniu do naturalnych źródeł białka, taki kawałek mięsa,jajko czy tam twaróg posiada enzymy trawienne i mikroelementy a białko serwatkowe nie zawiera nic prócz białka ponieważ wszystkie wartościowe składniki traci w procesie produkcji. Jak chcesz to [...]
Pamiętaj że proch nie powinien stanowić więcej jak +- 25% dziennego zapotrzebowania na białko . Bo? Dlaczego nie np. 40% - zdrowego białka serwatkowego - izolatu na przykład który jest neutralny ponoć a nie jak mięso które jest rakotwórcze w nadmiarze. Zmieniony przez - purkrabek w dniu 2019-02-22 17:15:09
Masz przykład PRAWDZIWEGO mięsa: Polędwica wieprzowa 100g: Białko - 21g Tłuszcz - 2.2g Węglowodany - 0g Mięso mielone z szynki 100g: Białko - 19,5 g Tłuszcz - 5,4 g Węglowodany - 0,6 g To żaden problem żeby dostarczyć 250g białka dziennie, 2 przykładowe posiłki o których pisałem Ci w poprzednim poście i masz 80g białka (a to dopiero 2 posiłki [...]
W jakim mięsie wieprzowym masz 13g białka na 100g? To chyba jakieś z pod lady %-) Wbrew pozorom z samej diety wcale nie tak trudno dostarczyć ilości dziennego zapotrzebowania. Zobacz że 150g mięsa + 100g makaronu masz już około 40g białka. Mięso wieprzowe Koniarek, z szynki - 13 g białka w 100 g produktu. Metka - 14 g. Kiełbasa - 13 g. Twaróg - [...]
musisz uwzglednic wiecej produktow w diecie wysokobialkowych ja przy podazy 330g jem okolo 60g odzywki tylko rszta z miesa, twaoru, jaj itd A zatem 270 gramów białka pobierasz z naturalnego jedzenia, jak twierdzisz. Aż strach liczyć ile Ty jedzenia dziennie konsumujesz. Ze 2,5 kg jedzenia uwzględniwszy choćby w minimalnej zawartości jakieś też [...]
W jakim mięsie wieprzowym masz 13g białka na 100g? To chyba jakieś z pod lady %-) Wbrew pozorom z samej diety wcale nie tak trudno dostarczyć ilości dziennego zapotrzebowania. Zobacz że 150g mięsa + 100g makaronu masz już około 40g białka. Mięso wieprzowe Koniarek, z szynki - 13 g białka w 100 g produktu. Metka - 14 g. Kiełbasa - 13 g. Twaróg - [...]
missInvincible z tymi posiłkami to jest tak ze się najadam... ale na 2 godziny. Dlatego jem aż 6. Są za małe. Teraz rozumiem. Ale też mega pozno chodzę spać a wstaje wcześnie. Wprowadze modyfikacje, dodam mięso i więcej warzyw strączkowych i będę ponownie prosić o opinie mądrzejszych ode mnie :)
minusem biedy jest to że mięso idzie z zaplecza zamrożone , nascie razy trafiłem pomrożone i mega często przed koncem terminu do śmieci bo śmierdziało u mnie w lidlu jest ok mieso lecz to zależy od regionu bo dostawcy są właśnie często regionalni osobiście często kupuje mięso w auchanie ,mam tam koleżkę kierownika i mieso co nie zejdzie jest od [...]
akurat u nas w biedrze w pomorskim na mięso nie trafiłem żle, lidl dość dobre ma ale jakoś rzadko tam wpadam, promocje zazwyczaj w kazdym markecie podobne, chodż teraz upiłem z kaufa szynke bez kości coś po 8 za kg ale producent henryk kania a jego produkty to sa takie dość dobre i różnych marketach ma swoje produkty nie tylko w jednym