Awokado dla terenów Ameryki Łacińskiej jest tym, czym oliwki dla regionu śródziemnomorskiego. Oba produkty to bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika i witamin, oraz składników mineralnych, czy antyoksydantów. Mimo że awokado z powodzeniem uprawiane może być w Europie, to mieszkańcy tego kontynentu niestety często polegają na [...]
[...] głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem w ludzkim osoczu i postawiono hipotezę, że chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Interpretacja Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy nowotworów (TNF-α) w [...]
[...] i MuRF-1. TNF-α (czynnik martwicy nowotworów-alfa) to znany czynnik prozapalny, wiązany np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, insulinoopornością czy cukrzycą. Przykładowo, miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i właśnie TNF-α. IL-6 jest cytokiną pro- [...]
[...] CRP. Komentarz Czynnik martwicy nowotworów (TNF-α) to znany czynnik prozapalny, wiązany np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, insulinopornością czy cukrzycą. Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i właśnie wspomnianego czynnika martwicy [...]
Prawidłowa nazwa popularnego bratka polnego to fiołek trójbarwny (Viola tricolor L.). Roślina ta ceniona jest za swoje charakterystyczne, delikatne kwiaty. Stanowi często wybieraną ozdobę balkonów i rabatek w ogródkach. Warto wiedzieć, że ma ona również zastosowanie w medycynie ludowej oraz w wytwarzaniu nowoczesnych leków i suplementów diety. [...]
W obecnym roku (2013), 7 kwietnia pojawił się artykuł w czasopiśmie Nature publikujący wyniki badań wskazujących na aterogenne właściwości L-karnityny zawartej w mięsie czerwonym (link). Przekształcenie tego aminokwasu do miażdżycogennego związku (jakim jest TMAO - tlenek trimetyloaminy) zachodzi przy udziale mikroflory jelitowej człowieka. [...]
Witam wszystkich!!! Mam 34 lata - więc już prawie nadaje się do tego działu 8-) a z racji moich świeżo odkrytych dolegliwości :-{ to chyba już powinienem do działu seniorów. Pisałem już kilka postów w różnych działach (za wszystkie odpowiedzi dziękuję), tutaj chciałbym jednak prowadzić coś w formie dziennika postępów i bazy wiedzy co do [...]
Witam! Mam pracę domową z biologii na jutro i nie potrafię jej odrobić ;-( Mam nadzieję, że mi pomożecie trochę. Mam ułożyć dietę dla 60 letniego mężczyny ze stwierdzoną miażdżycą i otyłością. Jego waga to 80 kg, wzrost nie jest podany. To nie ma być dieta na masę, czy coś. Ma być 3-6 posiłków. Jego zapotrzebowanie to ok. 3200 kcal, 1 g. białka na [...]
Witam !!!!! Mam następujące pytanie ! Czy jeżeli jest prawdopodobieństwo wystąpienia miażdzycy (genetyczne) (obecnie choruje mój tata) czy jest możliwość wystąpienia takiej choroby po braniu SAA. Jeżeli tak to które sterydy mogą ją przyśpieszyć !!! Dzięki za odpowiedzi !! Sogi !! Pozdrawiam !!! Fruuuuu "Aby żyć , trzeba walczyć !"
Takie pytanie bardziej z ciekawości :P Wiadomo, że najważniejszymi czynnikami przy miażdżycy jest np. otyłość, palenie, wiek, płeć itd. Jednak jednym z elementów jest też łączenie dużych ilości tłuszczy z węglowodanami w diecie. Sporo osób jest na dietach zrównoważonych, gdzie mają np. 100 gram tłuszczy i 150 gram węgli. Czy takie proporcje mogą [...]
Witam, w wieku 34 lat, zdiagnozowano u mnie chorobę niedokrwienną serca. Jeżeli ktoś miał/ma miażdżycę to bardzo proszę o info co do leczenia i wasze uwagi. Lekarz przepisał mi statyny co do których czytałem wiele złego - w moim wypadku ich głównym zadaniem ma być nie tyle zbicie cholesterolu co zatrzymanie procesów miażdżycowych.
Znalazłam dość wyczerpujący artykuł o mleku, pochodzi z miesięcznika "Samo Zdrowie" Pora, by wyklinane przez lata mleko wróciło do łask i wypełniło lodówki Polaków. Macie wątpliwości, czy powinniście je pić? Odpowiadamy: po trzykroć TAK! Polacy piją za mało mleka! W ciągu ostatnich 10 lat spożycie tego napoju spadło w Polsce aż o 30%! Kto jest [...]
[...] zapalenie oskrzeli, płuc, migdałków, uszu, angina i przerost migdałków, chroniczny katar, rumień, koklusz, płonica, błonica, świnka i odra, próchnica i choroby przyzębia, miażdżyca, choroby wątroby i trzustki, choroby oczu, nierównowaga hormonalna i wiele innych)... Celem pasteryzacji mleka jest niszczenie "złych" bakterii... Wysoka [...]
[...] wiadomo było, że mają problemy z naczyniami krwionośnymi. Okazało się, że flawanole polepszają funkcjonowanie ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega chorobom takim jak miażdżyca. Optymalny efekt występował w dwie godziny po przyjęciu flawanoli - niezależnie od dawki. Picie wzbogaconego kakao przez tydzień dawało taki efekt, jak długotrwałe [...]
[...] witaminach antyoksydacyjnych - C, E i beta-karotenie. Ich niedobory mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu i zwiększać podatność na takie choroby jak nowotwory i miażdżyca. Witamina E ponadto zapobiega zmianom zwyrodniającym. Witaminę C i beta-karoten możemy znaleźć w warzywach i owocach, natomiast witaminę E w olejach roślinnych i [...]