Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]
No tylko ze z wysoko kalorycznymi produktami można się szybko przeliczyć jak się na 100% nie liczy :P Jeśli gotujesz od podstaw, to po prostu MASZ KONTROLĘ nad wszystkim. Olej wlewasz na oko, wyobrażając sobie łyżki lub łyżeczki, masło tak samo... Cienko smarujesz kanapki, do smażenia bierzesz małą kosteczkę i nie częściej, niż raz dziennie... [...]
Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
[...] patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Z kolei do smarowania pieczywa np. masło. https://potreningu.pl/articles/2658/piec-powodow-dla-ktorych-lepiej-wybrac-maslo-niz-margaryne
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]
Mało kto z nas nie lubi smażonych produktów: jajecznica, smażone mięso, ryba, omlet czy ziemniaki są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób [...]
Truskawki, borówki, kiwi, banany...generalnie na tym bazuje... owoce nie zajmują w mojej diecie jakiego szczególnego miejsca... trochę boję się cukru.... Dzisiaj totalna prowizorka z posiłkami, wszystko mi się pokończyło %-) Rano: owsiana, masło orzechowe, owoce, Obiad: 120g tuńczyka z puchy, makaron wielozbożowy, kiszona kapusta, pieczarki z [...]
temp. na pewno nie przekracza 100 stopni, przy czym podczas smażenia tę temperaturę spokojnie przekraczasz. Ja tej jajecznicy nie smażę, tylko podgrzewam cały czas mieszając i w momencie jak się zetnie na tyle że zgęstnieje to przerywam grzanie więc temperatura myślę że nie przekracza ok. 80 stopni ;) Zmieniony przez - deka87 w dniu 2018-03-27 [...]
Zależy co już w tym dniu masz jakie źródła tłuszczy. Najczęściej będą to żółtka jaj, masło klarowne (smażenie) i czasami wpadnie wieprzowina (drób i wołowina czy chuda ryba to znikome ilości T). + 1g Omegi 3 z supli. Jeśli będę miał akurat ochotę na orzechy to już oleju nie będę pił w tym dniu zapewne. W takim układzie które oleje? Lniany? [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Witam, planuję wprowadzić 10 zasad zdrowego odżywiania z Precision Nutrition, jednak nie wszystko jest dla mnie jasne i mam parę pytań na ten temat. Precision Nutrition: http://www.sfd.pl/10_wskaz%C3%B3wek_%C5%BCywieniowych-t315293.html 1. Z tego co zrozumiałem w każdym posiłku należy dostarczać organizmowi węglowodanów oraz białka pochodzącego z [...]
Smażenie jest jednym z bardziej popularnych sposobów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Lubimy smażyć mięsa, ryby, jaja, warzywa, czy połączenia tych składników. Polega ono na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Jednak są również możliwości smażenia na dobrej patelni, np. teflonowej, bez użycia tłuszczu. Wśród najlepszych jakościowo [...]
Wiem że nie jest niezbędne. Przyczyną jest ogólnie cały układ trawienny w słabym stanie. Ja obecnie jestem od 2 lat na tak ścisłej diecie.Chodź wezmę w nakładanie na mieście ryż i udko z kurczaka mam mdłości czasem bóle brzucha wystarczy chyba że są tam przyprawy i smażenie w kiepskich warunkach. Jem nabiał i to sporo ale kupuje tylko z eko targów [...]