SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mangan

  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3405 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] B3 4,6 mg B6 0,3 mg foliany 23 ug B12 0 mg B5 0,3 mg Składniki mineralne: wapń 29 mg żelazo 2,5 mg magnez 79 mg fosfor 221 mg potas 280 mg sód 9 mg cynk 2,1 mg miedź 0,4 mg mangan 1,3 mg selen 37,7 mg Plusy: najniższa cena, najwyższa zawartość wapnia, najmniej fosforu, sporo błonnika, nie zwiększa objętości po gotowaniu, dzięki czemu można zjeść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26685 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • Pomimo że na forum co jakiś czas pojawiają się tematy odnośnie tego, jakie suplementy wykorzystywać, w jakich porach dnia oraz jakich kombinacji unikać, nadal w związku z tym jest sporo niejasności. Wątpliwości zazwyczaj pojawiają się, gdy mamy zbyt dużo suplementów w naszej diecie, które wykorzystujemy podczas jednego cyklu, jak i informacji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5875 Data: 2017-09-29 09:23:25
  • W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10339 Data: 2017-07-24 10:02:32
  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5865 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Jaki to owoc? Egzotyczne owoce, które warto poznać!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami.  Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 839 Data: 2023-06-02 09:07:04
  • Kontrowersje wokół mięsa i weganizmu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1341 Data: 2020-02-26 09:52:57
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4466 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • [...] lipidów i węglowodanów oraz na aktywność fosfotransferaz i oksydaz monoaminowych. Wanad występuje głównie we krwi, w połączeniu z transferynami i albuminami. Mangan (Mn): mangan jest niezbędnym pierwiastkiem wymaganym w różnych procesach biochemicznych. Bierze udział w procesach oddychania komórkowego, jest aktywatorem wielu kluczowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2714 Data: 2021-10-07 17:37:45
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zawiera 8 g białka w porcji mieszczącej się w połowie szklanki. Warto wiedzieć, że zawiera ona mnóstwo innych składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, a także mangan. Jest to produkt dość wszechstronny i smaczny. Może zastąpić makaron w zupach czy gulaszu, można ją dodać do sałatek itp. Z pewnością urozmaici nasze dania, a przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6019 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając się w szczegóły, wyróżnić warto również składniki mineralne, takie jak: fosfor 120 mg, mangan 1,23 mg, żelazo 2,06 mg. Plusy: spora ilość błonnika i białka pochodzenia roślinnego, przejrzysta strona producenta, na której znaleźć można wszystkie niezbędne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25861 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34294 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • Ziemniaki czy bataty? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] B3 0,7 mg B6 0,3 mg foliany 14,6 ug B5 1,1 mg Składniki mineralne: wapń 40 mg żelazo 0,8 mg magnez 32,2 mg fosfor 62,5 mg potas 448 mg sód 73,2 mg cynk 0,4 mg miedź 0,2 mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków znajduje się 114 kcal. węglowodany 27 g (w tym 6 g cukrów prostych i 4 g błonnika) tłuszcz 0 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15943 Data: 2017-09-13 10:41:25
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy 0,8 mg Składniki mineralne: wapń 11 mg żelazo 0,7 mg magnez 28 mg fosfor 196 mg potas 255 mg sód 65 mg cynk 0,8 mg miedź 0 mg mangan 0 mg selen 17,8 ug Plusy: niższa cena, łatwiejsza dostępność, szybszy sposób przygotowania mięsa, większa możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7258 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 616 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg Składniki mineralne: wapń 18,6 mg żelazo 0,4 mg magnez 21,1 mg fosfor 47,1 mg potas 325 mg sód 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł witaminy C - 149% dziennego zapotrzebowania, bardzo dobre źródło witaminy K - 127%, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3840 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • [...] ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. Zawierają mało strawnych węglowodanów, więc nie mają dużego wpływu na stężenie glukozy we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3984 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] białka zawierającego wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje, ale których nie może wytworzyć samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z grupy B. Warzywa liściaste Warzywa liściaste to kolejne dobre źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 668 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • [...] zawierają żelazo w postaci trudno przyswajalnej. I jego wchłanianie przez nasz organizm wynosi około 5%. Absorpcję tego pierwiastka w jelicie cienkim zwiększają miedź, mangan, kobalt i białka zwierzęce. Produkty bogate w żelazo to: mięso (baranina, cielęcina, wołowina, gęś, kaczka, królik) podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10568 Data: 2017-06-24 00:25:47