Można od czasu do czasu makrelą zastąpić tyńczyka(blehh) ? Czy jest ona zdrowa? Bo 100g ma B 20,70 T 15,50 WW 0 Czy ten tłuszcz jest zdrowy? Moze ktoś zna więcej informacji na ten temat :) Sogi Pozdro ;)
Witam Od dobrych 2 miesiecy częścią mojej diety redukcjyjnej jest makrela wędzona. Wyczytalem niedawno, że ryb wędzonych nie powinno się jeść na redkucji ze względu na zawartość soli która powoduje retencje wody. Chcialem zapytać specjalistów jak to jest naprawde z tymi rybami wędzonymi? unikać? Jeżeli rzeczywiscie nie jeść wędzonych ryb to na co [...]
[...] To wybór tuńczyka czy łososia w kawałkach w puszce również nie jest zły, a ich ceny oscylują w przedziale od 4 do 8 złotych. Kolejnym, dobrym i tanim produktem jest wędzona makrela, posiada ponad 20 g białka w 100 gramach, dużą ilość zdrowego tłuszczu, a jej cena wynosi około 15 zł za kilogram, co również jest porównywalne do piersi z kurczaka. [...]
[...] (fazy natychmiastowej wzrostu przepuszczalności naczyń). Najwyższe stężenie histaminy mają: pasta z anchois (~3.4 g na 100 g produktu), tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] z wyżej wymienionych ryb jest na swój sposób wartościowa, pod względem smaku, jak i dostępności oraz pod względem zawartości witamin i minerałów. Najlepiej wypada halibut i makrela. Natomiast makrelę warto również spróbować świeżą, a nie tylko wędzoną. Najgorzej wypadają tutaj pod względem bogactwa minerałów i witamin dorsz, a zaraz za nim [...]