Duży problem - czym zastąpić jaja (uczulenie), żeby zrobić sobie jakiś placek, naleśnik, czy cóś?? Bo jajka sklejają zawsze składniki i nie mam pomysłu - mąka + woda + łyżeczka oliwy - da rade na śniadanie placka zrobić? Zmieniony przez - volvo93 w dniu 2010-06-28 21:22:52
da się usmażyć naleśniki bez tłuszczu na każdej patelni teflonowej, a smakują jak naleśniki- za***iście Tu masz przepis z gazety "Rebel": Słodkie naleśniki białkowe (ok. 20 sztuk) a)składniki: -13 białek jaj -100 ml odtłuszczonego mleka i podobna ilość wody min gaz -2 żółtka -150 g mąki razowej pszennej -400 g chudego twarogu -100g [...]
[...] kilka takich rzeczy po ktorych mozna odroznicc dobry chleb od karmelizaowanego oszusta;) Po pierwsze, warto czytac sklad. Najlepszy chleb to wtedy gdt w skladzie jest tylko, maka razowa ,woda,sol,drozdze ,wiadomo moga byc jeszcze jakies otreby,zarodki czy tam zarodniki pszenne i tak dalej, wazne zeby nie bylo maki pszennej,karmelu,cukru w [...]
mąka pszenna typ 750 Cienki, kup mąkę typu 2000 i zrób sam wegług przepisów z SFD. Np: http://www.sfd.pl/Chleb_razowy_wieloziarnisty-t597418.html Zmieniony przez - grrubas w dniu 2010-12-10 23:53:44
ja znam taki prosty, ale on mi rzadko kiedy wychodzi: mąka pszenna + woda + łyżeczka masła. z tego co pamiętam, to robiły takie coś dziewczyny w rewolucji na talerzu, odcinek o fast foodach- poszukaj w necie ;-)
Czasami jem u babci kluski lane na mleku. Pewnie wiecie o co chodzi (jajka miesza się z mąką, wlewa do mleka i gotuje) :-). Czy jakby spróbować z mąki żytniej pełnoziarnistej to by wyszło i byłoby zdrowe?
mam jeszcze 2 pytania : 1. Czy chleb żytni jasny jest dobry? w składzie jest napisana tylko mąka żytnia więc nie wiem , może lepszy graham lub razowy? 2. Co robicie z żółtkami po oddzieleniu od białek do kosza czy jest jakiś sposób/przepis :D
1. chleb żytni razowy najlepszy jest na zakwasie; jeśli nie możesz/nie umiesz/nie chcesz zrobić własnego, to szukaj takiego, który ma jak najkrótszy skład (żadnego Ecośtam) i ma być on z mąki żytniej 2000. Graham to jest mąka pszenna tylko inaczej rozdrobniona, więc jeśli unikasz pszenicy to graham odpada. 2. Ja nie wyrzucam żółtek, bo nie widzę [...]
nie umiesz zrobić?%-), lol cebule podsmażasz, dorzucasz pieczarki i to dusisz razem, potem kostke rosołową rozpuszczasz w ciepłej wodzie gdzieś na oko 300-400ml i wlewasz w to, mieszasz i dusisz a potem zagęszczasz śmietaną i mąką
zagęścić zamiast mąką mozesz skrobią ziemniaczaną,pół łyżeczki-łyżeczka skrobi rozpuszczasz w połowie szklanki z woda i dodajesz do gotowanego np sosu i od razu masz sos zagęszczony
zagęścić zamiast mąką mozesz skrobią ziemniaczaną,pół łyżeczki-łyżeczka skrobi rozpuszczasz w połowie szklanki z woda i dodajesz do gotowanego np sosu i od razu masz sos zagęszczony, dzięki wielkie, skrobia ziemniaczana może być bo to same węgle a i łyżeczka w sosie mnie nie zabije, jutro będę pewnie testował zapraszam do głosowania w konkursie [...]
Byłem dzisiaj w pięciu piekarniach w mojej miejscowości i NIGDZIE nie robią bułek z mąki chociaż pełnoziarnistej :/ Do tego kupiłem "mąke graham" w stokrotce, okazało się że to w 60% mąka pszenna i w 20% graham