Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1597Data: 1/31/2021 8:02:13 AM
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 6360Data: 1/23/2020 7:40:25 AM
[...] piśmiennictwo: Katarzyna Aleksandra Kujawa i in. „Rak jajnika – od biologii do kliniki” http://www.phmd.pl/api/files/view/116449.pdf Susanna C Larsson i in. „Milk and lactose intakes and ovarian cancer risk in the Swedish Mammography Cohort” https://academic.oup.com/ajcn/article/80/5/1353/4690442 Susanna C. Larsson i in. „Milk, milk [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2795Data: 11/5/2020 8:49:33 AM
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 713Data: 10/22/2023 10:10:40 AM
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 9225Data: 4/29/2020 10:09:16 AM
[...] mleko i produkty mleczne powodują raka? Które mleko roślinne jest najbardziej ekologiczne? Czy wapń z mleka krowiego jest lepszy niż ze wzbogaconego mleka roślinnego? Źródła: https://foodinsight.org/what-is-lactose/ https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-lactose-intolerance https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/
[...] białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i ich rodzicom. I jeszcze małe podpowiedzi... Gdy nie tolerujesz laktozy, poszukuj odżywek oznaczonych jako "lactose free". Gdy Twój układ pokarmowy jest bardzo delikatny, postaraj się o wybór odżywki wzbogaconej o enzymy trawienne. Mając alergie na białka mleka, korzystaj z białek [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 4066Data: 5/18/2019 8:26:52 AM
[...] WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie jest to już żaden problem. Z powodzeniem możesz skorzystać z odżywek zawierających białko jaj, białko wołowe oraz całą gamę białek roślinnych. Jeśli Twoim problemem jest tylko cukier mleczny (laktoza), to wybieraj produkty z oznaczeniem „lactose free”.
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 5849Data: 1/15/2020 8:21:17 AM
Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 16039Data: 3/30/2018 9:54:05 AM
[...] alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często bez żadnych badań odrzuca produkty, które [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 17932Data: 5/15/2020 7:49:40 AM
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 3449Data: 6/5/2023 10:42:23 AM
Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Jedni upatrują w mleku wroga przez zawartość laktozy, inni przez mające pomijalne znaczenie ilości hormonów (mleko zawiera różne [...]
[...] glukozy we krwi i w konsekwencji stężenie insuliny (u zdrowych osób) lub konieczną dawkę insuliny (u cukrzyków typu I). Referencje: J. Wright, V. Marks1 & S. Salminen „Blood glucose and plasma insulin responses to fat-free milk and low-lactose fat-free milk in young type 1 diabetics” https://link.springer.com/article/10.1007/BF02023811