Słonecznik to głównie kwasy tłuszczowe omega 6 których i tak się spożywa w nadmiarze a jako że powinny być spożywane w odpowiednim stosunku do omega 3 lepiej je wyeliminować biorąc pod uwagę że kolega wyżej nie ma ŻADNYCH źródeł omega 3 , więc powinien je zastąpić dla swojego dobra. Pewnie nie umrze jedząc to, ale nie traktowałbym jako stały [...]
niekoniecznie dobre przykłady mięso wieprzowe to głównie kwasy jednonienasycone , smalec tez Czechu ta proprocja nie musi być idealna ważne by nie wybierać za dużo omega - 6, tłuszczów trans a wybierać te lepsze omega -3, jednonienasycone Ma być różnorodnie
Witam A dlaczego tylko tłuszcze jednonienasycone ? Nie powinno się rezygnować z WNKT (wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe) - w sumie one są najważniejsze ( formy omega-6, omega-3). Oleje roślinne dostarczają zarówno jednonienasyconych jak i wielonienasyonych kwasów tłuszczowych (w różnych proporcjach zależnie od źródła,) więc nie widzę [...]
Chodzi konkretnie o omega 3 a nie ogólnie o nienasycone kwasy tłuszczowe. Z nimi są spore problemy w dostarczeniu z pożywienia. ile g oleju lnianego ( zakładajmy ze dobrze przechowywany itp) nalezy wypic abe dostarczyc dzienne zapotrzebowanie na omega 3 ( dorosły facet ) i ile g np orzechów włoskich nalezy zjesc na dzienne zapotrzebowanie [...]
[...] cielęcinę, indyki. Aby ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, należy zrezygnować ze smażenia i duszenia potraw z dodatkiem tłuszczu. Niekorzystne działanie mają nasycone kwasy tłuszczowe, które są charakterystyczne dla pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ podwyższają poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza jego tzw. złej frakcji - LDL. [...]
[...] i syntetycznych substancji smakowych i konserwujących. Zaleca się unikać dodatkowego spożywania tłuszczów poza wartościowymi olejami zawierającymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, najlepiej w postaci surowej (np. w sałatkach). Dzieciom do trzeciego roku życia należy podawać masło i oliwę z oliwek oraz oleje, sojowy, słonecznikowy [...]
[...] sojowym i zielonych warzywach liściastych. EPA czyli kwas eikozapentaenowy, DHA czyli kwas dekozaheksaenowy. " "Najistotniejszymi dla naszego zdrowia i życia są kwasy EPA i DHA oraz eikozanoidy z rodziny Omega-3. Człowiek potrafi wytwarzać je sam, ale pod warunkiem, że spożyje wcześniej kwas tłuszczowy ALA - protoplastę roziny [...]
[...] tych kwasów). Co więcej, ryby owszem zawierają omegę, ale po pierwsze ryby z zimnych mórz, po drugie - w czasie smażenia, gotowania czy nawet wędzenia wielonienasycone kwasy tłuszczowe po prostu się nasycają, zamieniając się w najzwyklejszy olej. http://nerwica.vegie.pl/omega_3.html tu masz troszkę infa o tych wszystkich omegach. Ale [...]
[...] łykać kapsułki niż pić olej. Cena jest podobna, choć w promocjach omega-3 wychodzi taniej. W orzechach są małe bardzo małe ilości omega-3, do tego są to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które organizm musi przetworzyć do formy, w której zostaną wykorzystane (długołańcuchowe n-3), niestety ta konwersja jest bardzo mało wydajna. Orzechy [...]
pierwsze z brzegu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8679451 ' This evidence suggests that fish oil consumption is associated with protection against the promotional effects of animal fat in colorectal and breast carcinogenesis.' http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18850196 'n-3 fatty acids in dose of at least 1.5 g/day for a prolonged time to [...]
tłuszcze nasycone są przyczyna wysokiego cholesterolu? Z czynników dietetycznych powstawanie cholesterolu nasilają głównie: sacharoza, fruktoza, kwasy tłuszczowe nasycone, nieodpowiedni stosunek kwasów omega 6 do omega 3. Ilość cholesterolu i nasyconych tłuszczy w tetnicach nie stanowi dla nich samych żadnego problemu. To co sie na nich osadza to [...]
[...] w occie jest surowy, nie ma strat omega 3 z powodu obróbki cieplnej. nie kupuj tylko w tłuszczu, bo zalewają to roślinnym czymś najgorszej jakości, która wyciąga cenne kwasy z ryb. Chociaż raz na ruski rok nie zaszkodzi i to) Zamiast migdałów jedz... masło, wyjdziesz na tym lepiej. Chleb pełnoziarnisty- przeczytaj etykietę: pełnoziarnisty [...]
[...] w occie jest surowy, nie ma strat omega 3 z powodu obróbki cieplnej. nie kupuj tylko w tłuszczu, bo zalewają to roślinnym czymś najgorszej jakości, która wyciąga cenne kwasy z ryb. Chociaż raz na ruski rok nie zaszkodzi i to) Zamiast migdałów jedz... masło, wyjdziesz na tym lepiej. Chleb pełnoziarnisty- przeczytaj etykietę: pełnoziarnisty [...]
sama oliwa nie wystarczy,by zrównoważyć proporcję omega 3:omega 6. Kwasy tłuszczowe omega 3 pozyskasz właśnie z w/w przeze mnie Owoce zawierają cukry,więc warto je wliczyć-może z nich wyjść dosyć znaczna ilość kalorii
[...] co działa antykatabolicznie). Jest też dośc ciekawa teoria dotycząca wplywu HMB na kompleksy enzymów proteolitycznych w mięsniach (proteasomów), podobne działanie wykazują kwasy tłuszczowem omega-3 (dokładnie EPA). Tutaj szerzej o tym zagadnieniu: http://cancerres.aacrjournals.org/content/64/23/8731.full I ten aspekt działania HMB jest moim [...]
[...] na opakowaniach... Jedyne co, od czasu do czasu lykam obecnie, to Rutinoscorbin i tego typu witaminy C. duzo wit.C, wapn, magnez, omega-3 koniecznie-sa to nienasycone kwasy tluszczowe, ktorych zwykle za malo dostarczamy z pozywienia Osobiscie nie lubie lykania tego typu rzeczy, jak rowniez jakichkolwiek suplementow typu HCA, Fat Burner bo [...]
[...] lniany zastąpił trochę oliwą z oliwek, wprowadził do diety całe jajka dostarczające wielu korzystnych skadników odżywczych, pierś zamieniał czasem na rybę, wołowinę(nasycone kwasy tłuszczowe też mają swoja rolę - np: pozwalają utrzymać wyższe stężenie testosteronu), w dalszej kolejności wprowdziłbym produkty nabiałowe, mniej rafinowane produkty [...]