SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas mlekowy

  • Kwas mlekowy chroni komórki

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wydzielanie w organizmie człowieka kwasu mlekowego jest następstwem wysiłku o charakterze beztlenowym. Okazuje się, że nie tylko pełni on funkcję ochronną dla mięśni, ale wykazuje również działanie wspomagając komórki w walce z procesami starzenia oraz działaniem wolnych rodników. Badanie Naukowcy zaaplikowali myszom 1 g mleczanu sodu na 1 kg masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1435 Data: 2018-06-13 10:40:46
  • Fakty i mity dotyczące: “zakwasów”

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    „Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8010 Data: 2017-07-30 08:02:00
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (1 szt.). Sos sojowy, imbir marynowany, wasabi. Skład: przygotowany ryż 77,9% (woda, ryż, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja (pasteryzowane żółtko jaja, sól), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24803 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Środki pobudzające ośrodkowy układ nerwowy były początkowo wykorzystywane przez sportowców w celu poprawy wydolności (fizycznej, umysłowej) w dniu zawodów. Od początku istniały dowody na to, że mogą być związane z nagłą zapaścią lub śmiercią, zwykle z powodu zatrzymania akcji serca i/lub niewydolności układu oddechowego, szczególnie podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23148 Data: 2019-09-07 09:48:39
  • Czy sterydy spalają tłuszcz?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] LPL udało się wykazać tylko, gdy wzięto pod uwagę dane łączne (tkanka tłuszczowa sieciowa i podskórna). Aktywność LPL w tłuszczu sieciowym wynosiła 820 nmol wolnych kwasów tłuszczowych na godzinę w przeliczeniu na gram „mokrej masy”. W tkance podskórnej aktywność LPL była 2-4x niższa. To o co tu w końcu chodzi z tą lipazą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5748 Data: 2019-01-27 10:43:26
  • [...] iż nie tylko mięśnie szkieletowe korzystają z WKT, glikogenu czy glukozy. Przy prawidłowym utlenowaniu krwi podstawowym źródłem energii dla komórki mięśnia sercowego są kwasy tłuszczowe, które dostarczają 60-90% energii, oraz glukoza i kwas mlekowy zapewniające 10-40% energii. Dla spalania tkanki tłuszczowej kluczowe znaczenie odgrywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3826 Data: 2019-02-12 10:54:59
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6573 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6491 Data: 2019-06-23 09:43:02
  • Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9677 Data: 2020-10-11 10:59:16
  • Burak hummus Perla - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] i inne nieszkodliwe składniki. Jedynym mankamentem są cukry proste, ale nie jest ich bardzo dużo. Kwas mlekowy - czy to na pewno dla wegan? Wielu może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po prostu naturalny kwas powstający w procesach fermentacji. Skład Ciecierzyca gotowana 47,5% (ciecierzyca, woda), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1197 Data: 2022-06-07 17:52:21
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produkt jest wtedy zdecydowanie tańszy i ma dłuższą datę do spożycia. Najczęstszym konserwantem, który spotykamy w składzie majonezu, jest E385, czyli sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA. Spożywana w nadmiarze może prowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych. Przyjrzyjmy się zestawieniu i odpowiedzmy na pytanie, po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22246 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • Kiszonki przed i po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki są świetną przekąską, czy to same, czy jako dodatek do kanapek lub smakowitego burgera. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad korzyściami płynącymi z samego soku, w którym pływają? Sok z marynaty może mieć wiele korzyści pozytywnie wpływających na organizm. Ponadto stwierdzono również, że picie soku z ogórków kiszonych może pomóc nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13796 Data: 2018-03-02 11:29:36
  • Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4724 Data: 2019-12-31 08:31:00
  • Zawsze, gdy zastanawiam się, jak najprościej odpowiedzieć na pytania o to, co, z czym można łączyć, odpowiadam w podobny sposób. Najpierw przedstawiam każdy ze składników, których dotyczy pytanie, aby następnie w przypadku, gdy istnieje niebezpieczeństwo występowania negatywnych interakcji między nimi omówić je. Czy jest sens łączyć cytrulinę i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3261 Data: 2021-06-08 18:08:41
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się, zdrowych, ludzi. Po całonocnym poście z dawki 30-70 g fruktozy ok. 50% jest przekształcane do glukozy w procesie glukoneogenezy. Fruktoza może być też przekształcana do kwasu mlekowego, ale taka przemiana występuje tylko przy wysokim spożyciu fruktozy. Kwas mlekowy może powodować ból mięśni i ograniczać możliwość kontynuowania wysiłku. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 824 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • [...] wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, sfermentowana żywność przechodzi proces, w którym naturalne bakterie żywią się cukrem i skrobią oraz wytwarzają kwas mlekowy. Wspomaga to trawienie w organizmie i prowadzi do lepszego wsparcia układu odpornościowego, a nawet może pomóc w utracie wagi. Spożywanie tych pokarmów poprawia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1196 Data: 2022-01-19 12:28:15
  • [...] energię z glikogenu zgromadzonego w mięśniach, następnie z tłuszczy wewnątrzmięśniowych oraz lipoprotein we krwi, po kolejnych minutach pracy niechętnie sięga po wolne kwasy tłuszczowe uwolnione z adipocytów; źródło energii przy bieganiu powyżej 400 m, w wioślarstwie, rugby. Po czterech trwających 1 sekundę maksymalnych kontrakcjach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6291 Data: 2017-06-06 07:58:29
  • Bakterie wywołujące zapalenie mieszków włosowych rozwijają się w określonych warunkach. W niektórych przypadkach warto zastosować domowe środki zaradcze, żeby zapobiec problemowi. Poznaj je. Kiedy należy się udać do lekarza? Problemy skórne na pośladkach to powszechny problem i nie ma co się wstydzić. Warto udać się do dermatologa, który z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20020 Data: 2020-01-09 11:46:14
  • [...] więcej tyle samo co w klasycznych żelkach. Są za to smaczną przekąską na chwilę słabości. Konsystencję mają nieco inną niż tradycyjne żelki, ale za to nadrabiają świeżym kwaskowatym i owocowym smakiem. Skład Syrop glukozowy, cukier, 20% sok pomarańczowy z zagęszczonego soku pomarańczowego, skrobia modyfikowana, skrobia kukurydziana, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4877 Data: 2021-09-21 19:19:52
  • Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję?  Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4859 Data: 2019-11-05 12:06:43