Robienie lodów (bez skojarzeń ;)) odpada. Dłużej mi zejdzie z robieniem ich niż jedzeniem, co zabije całą przyjemność z takiego posiłku ;) Jestem leniem - im krócej jestem w kuchni tym mam lepsze samopoczucie :P
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
O nie, nie wspominaj o domowej tortilli %-) Raz miałem ambicję żeby zrobić w domu %-) poszło 0,5kg mąki i wszystkiego, pół dnia w kuchni, kuchnia cała uje..., a jeść finalnie nie było co %-)
[...] mogą w takim wypadku stanowić zagrożenie dla zdrowia. Mięso niektórych ryb nadaje się do tego, by spożywać je na surowo, co od dawna wykorzystywane jest w dalekowschodniej kuchni. Jeśli surowiec pochodzi ze sprawdzonego źródła, to przygotowane z niego dania mogą stanowić wartościowy element diety. Należy jednak pamiętać, iż w surowych rybach [...]
[...] który w jego przypadku zadziałał. I nie tylko chodzi tutaj o ćwiczenia i dietę. Równie dobrze może chodzić o pomalowanie pokoju, czy załatanie dziury w ścianie. Przykład z kuchni:pieczenie chleba - wyrobienie ciasta - daj trochę wody, mąki ile zabierze i ugniataj aż ugnieciesz. Potem piecz aż się upiecze. Powodzenia! Smacznego! Lubię dopytać o [...]
Ostatnio w sklepie widziałam Ramę Smaż jak szef kuchni Z mixem oleju i oliwy. Co sądzicie o tym produkcie? Można go używać do smażenia? Skład: oleje roślinne (rzepakowy (63,7%), całkowicie utwardzony rzepakowy (2%)), woda, oliwa z oliwek, sól (1,5%), emulgator , regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, witaminy A i D, barwnik (karoteny)
[...] to zazwyczaj larwy much. Muchy znoszą jaja w padlinie, w śmieciach, a także na jedzeniu, wystarczy kilka godzin, by w odpowiedniej temperaturze, która zazwyczaj panuje w kuchni, wylęgły się larwy. Dlatego tak istotna jest higiena, ale także o ile to możliwe zakrywanie nieprzygotowanej żywności, gdyż wystarczy chwila nieuwagi i nasze danie, [...]
Kurkumina jest to składnik, znanej od lat przyprawy pochodzącej z kuchni azjatyckiej, czyli kurkumy. Wykazuje ona szereg właściwości prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Osoby trenujące zazwyczaj sięgają po suplementy zawierające kurkuminę z tego względu, że wpływają one znacząco na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego, co przyczynia się [...]
[...] Roślina ta uprawiana się na cały świecie na masową skalę. Popularność swoją zawdzięcza dostępności, niskiej cenie, smakowi, czy różnorodności odnośnie do wykorzystania go w kuchni. Z ziemniaków zrobić można: - frytki, - ziemniaki gotowane, - smażone, - pieczone, - purée, - chipsy, - dodać do zupy, - placki. Istotną zaletą ziemniaków jest [...]
[...] owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 70 g płatków owsianych 60 g suszonej żurawiny 220 g banana 15 g mąki [...]
[...] Nie byłoby dla mnie większym problem z tego dodatku zrezygnować, ale zdaję sobie sprawę, że nie zmienię nagle swojej diety o 180 stopni, bo dotąd jadłam ich całkiem sporo (w kuchni rządzi raczej mama + cena + naprawdę je lubię). Postawię też na większe ilości białka, mogę mieć problemy z mięsem, bo nie przepadam, ale pewnie znajdę jakieś [...]
[...] miodu nie unikaj. Jest wartosciowy, ma wlasciwosci przeciwbakteryjne, gryczany dla przykladu zawiera rutyne...blablabla Jesli ktos liczy tylko kcal i makro to moze nie byl w kuchni? Miod to swietny komponent smakowy, do marynat sosow itepe. Poza tym to produkt naturalnie czysty, nieprzetworzony i zwyczajnie smaczny. Nie jesz sloika tygodniowo, [...]
Nie lubisz ? %-) Ostatnio sporo pierogów zjadam. Najczesciej z kapustą i grzybami, ruskich, z płuckami i specjalnośc szefa kuchni: z serem białym, czosnkiem, posypane serem żółtym. Nie wiem czy dziś zdąże wrzucić wypiskę z treningu ale na pewno ją uzupełnię.
a to urozmaicasz ;-) ja tez jestem taki ze sam ryż mi smakuje ale poprotu czasem lubie cos pokombinowac w kuchni jak jest chwila i zjesc cos innego, chociaż omlet jest u mnie na porządku dziennym :D ale zdarzają się dni ze jak nie ma czasu to kurak ryz cały dzien i jest git ;-) lecisz z tematem ;-)
[...] się szaszłyki, bywa farszem do tortilli czy pierogów. W smaku jest bardzo delikatna i soczysta, jest najbardziej znanym kawałkiem mięsa i najczęściej używanym w polskiej kuchni. Zawiera sporo witaminy A, ale też nieco E i C. Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, sód, wapń i pewną ilość żelaza oraz cynku. Jest [...]
[...] działanie przeciwutleniające, dlatego ułatwiają usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu Suszone owoce goji mają ok. 370 kcal na 100 g. Jak wykorzystać jagody goji w kuchni? Suszone jagody wyglądem przypominają rodzynki czy żurawinę, ich smak można określić jako lekko słodki z delikatną nutką pikanterii. W tradycyjnej, chińskiej kulturze [...]
[...] poważnie, to do mnie nie przemawia to, że siłacz który zapierdziela z taką objętością treningową musi mieć wielkie brzuszysko, bo moim zdaniem przy minimum zaangażowania w kuchni można mieć też wygląd sportowca, wystarczy może lub aż tylko chcieć nie jeść byle co i byle jak, a wtedy nawet wynik mógłby być lepszy, bo kolega nie męczyłby się [...]
[...] merytorycznego do dyskusji ale już ostatni akapit jak najbardziej tak nie chodzi mi o to żeby być nie wiadomo jak dociętym, ale żeby poprawić wilksa łatwą zagrywką czyli w kuchni ;-) nie wiem czy to jest do zrobienia, nie znam się ale wydaj sie, że jest możliwe bez jakiegoś wielkiego genu za przysiad 300 szacun :-) Zmieniony przez - kabo9 w [...]
[...] I to niezaprzeczalny fakt, dlaczego nie warto dodawać go do swojego codziennego menu. Białko sojowe jest zdecydowanie za bardzo przereklamowane, oczywiście używanie soi w kuchni od czasu do czasu nie będzie miało negatywnego skutku, ale regularne jej spożycie może nieść za sobą spore problemy, między innymi hormonalne. Dlatego warto dokładnie [...]