[...] są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] posiłków dla kulturysty Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Nie. Wiele zależy od tego, w jaki sposób przygotowujesz jedzenie. W czasie obróbki termicznej często w pokarmie powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
[...] cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu tradycyjne obiady, przygotowywane przez rodziców, nie zachęcają do porzucenia wygody. A co z [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Jako podstawowe źródło tłuszczu używam oliwy z oliwek extra virgin, jednak szkoda mi jej marnować do smażenia bo wiadomo że w tym procesie traci swoje prozdrowotne właściwości. Czym ją zastąpić na patelni?
Siema . Czytałem ze najlepszym olejem jest oliwa z oliwek i olej lniany . To więc jaki olej jest najzdrowszy do smazenia a jaki na zimno . Czy mozna używać tylko jeden olej do wszystkiego np. oliwe z oliwek.
[...] nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę ciała. Nie trzeba dodawać ,że ta nadmierna masa to tkanka tłuszczowa. W jaki sposób dochodzi do zwiększania się tkanki tłuszczowej ? Są 2 ‘metody’. Jedna to nagromadzanie się triacyloglicerydów w komórkach tłuszczowych. Druga to zwiększanie [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
[...] w różnym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi. I tak np. po zjedzeniu kromki pszennego chleba (125 kcal) poziom glukozy wzrasta aż o 60%, w porównaniu z poziomem glukozy jaki osiąga się po spożyciu kromki żytniego razowca (115 kcal). Ponieważ nadmiar glukozy we krwi jest przerabiany na tkankę tłuszczową, wniosek był dla badacza oczywisty: [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: [...]
[...] smacznego! Nie wszystko można usmażyć Potraw smazonych z pewnością jeść nie warto, ale z drugiej strony jak je wyeliminować skoro są tak apetyczne i smaczne? W jaki sposób pogodzić nasze wyostrzone zmysły z błagalną prośbą organizmu o szacunek? Kompromis powinien polegać nie tyle na rygorystycznych ograniczeniach smazonych potraw, [...]
[...] w Davies, uważa że nie istnieje coś takiego, jak nieszkodliwy związek chemiczny. O tym czy coś jest lekarstwem, czy trucizną decyduje dawka. Trudno także przewidzieć, jakie będą skutki laboratoryjnego doświadczenia wprowadzonego na skalę światową. Podobnie nikt nie wie, jak organizm człowieka poradzi sobie z tą dietetyczną innowacją. Są [...]
[...] ziemne, migdały i pistacje ( naturalnie mam tu na myśli świeże produkty nie poddane prażeniu i soleniu) Proponuje tez zwrócić baczna uwagę na to, jaki tłuszcz kupujemy. Pamiętajmy, że wartościowe nierafinowane tłuszcze zawierające nienasycone wiązania podwójne zawsze będą relatywnie drogie, będą posiadały krótki termin [...]