Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
[...] podstawowych pojęć dotyczących fizjologii, biochemii oraz metabolizmu. Dlaczego? Bo się tym nie zajmują lub mają zbyt ograniczone możliwości przyswajania informacji. Przyjmą jako fakty ewidentne manipulacje i kłamstwa. "Sukces" Pana Jerzego i innych Dlatego właśnie tak doskonale sprzedają się „rewelacje” Jerzego Zięby o nowotworach, witaminie C [...]
[...] i/lub uszkodzeniach wątroby zwiększenia fosfatazy alkalicznej (AP) wystąpienia raka wątroby We współczesnym świecie dla wątroby groźne są np. alkohol wirusy, takie jak HCV sterydy anaboliczno-androgenne oraz prohormony (doustne, szczególnie c-17 alfa alkilowane; fluoksymesteron (halotestin), stanazolol (winstrol), metanabol [...]
Przez wiele lat sądzono, iż są „męskie” oraz „żeńskie” hormony, ba, nadal większość mężczyzn trenujących siłowo nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne są estrogeny, np. w budowie masy mięśniowej, w ochronie systemu sercowo-naczyniowego, stawów. Ba, nawet przy maksymalnym stężeniu testosteronu u młodych mężczyzn, przy supresji estradiolu można [...]
[...] w sekundach) - 23,6 skłony tułowia w przód w ciągu 2 minut (ilość powtórzeń) - 70 biegowy test siłowy (czas mierzony w sekundach) - 47 pływanie pod wodą na odległość jako dyscyplina obowiązkowa (odcinek mierzony w metrach) - 20. Źródło: "Normy dla JWK" Szczegóły na temat wykonania tych konkurencji znajdują się na stronie JWK Uginanie [...]
[...] zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. A jak to jest u kulturystów? Również podawanie im więcej niż 3 g protein na kg masy ciała dziennie jest kontrowersyjne! Po pierwsze białko jest niezmiernie kosztowne. Po co [...]
[...] małe i wielkie kłamstwa oraz „fakty” wyciągnięte prosto z rękawa, nie mające żadnego oparcia w rzeczywistości. Niedawno jeden „expert dopingowy”, jako argumentu w dyskusji użył materiału video prezentowanego w telewizji. Przykro mi, ale to nie są wiarygodne źródła informacji. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć musisz [...]
Wiele osób traktuje trening siłowy jako sposób spędzania wolnego czasu, inni przypisują aktywności fizycznej niesamowite właściwości. Mimo upływu lat, prowadzenia szerokich badań i dostępności dobrej jakości wiedzy, większość ludzi woli bazować na nie do końca sprawdzonych sposobach. Podsumowanie Nie traktuj pompy jako jedynego wyznacznika [...]
[...] nie ma wysokich stężeń insuliny kortyzol aktywuje lipazę wrażliwą na hormony (HSL, EC 3.1.1.3) co wywołuje mobilizację zgromadzonych w ciele tłuszczów.. A więc, nawet jeśli jakieś potencjalne sterydy anaboliczno-androgenne miałyby wpływ na receptory glukokortykoidowe, to musiałyby działać jak antagoniści niekompetencyjni (lub względnie [...]
[...] IL-6, IL-8, wzrasta ilość cytokiny przeciwzapalnej IL-10, pojawia się silna reakcja stresowa i stan zapalny: zwiększa się poziom TNF-α, białka C-reaktywnego znanego, jako CRP oraz poziom białych krwinek. Ba, poziom CRP u sportowców po maratonie nie wrócił do normy, a odnotowywał dalsze zwyżki w kolejnych 48 h! W eksperymencie z 2014 roku [...]
[...] żyta, powoduje uszkodzenie kosmków w jelicie cienkim. W konsekwencji wywołuje to złe wchłanianie składników odżywczych. Mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: ból brzucha, biegunka, niezamierzona utrata masy ciała i zaparcia. Nietolerancja glutenu może objawiać się także niedokrwistością z niedoboru żelaza, zmniejszoną [...]
[...] nigdzie nie udało się znaleźć Podsumowanie Mógłbym jeszcze kilkanaście stron przytaczać bezsensowne mity, niczym niepodparte opinie oraz inne treści dotyczące sukralozy, jakie możesz znaleźć w Internecie. Wokół siebie masz setki trucizn, po większość z nich sięgasz dobrowolnie (np. alkohol, tytoń). Na szczęście sukraloza, mimo wytężonych prac [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
[...] może stanowić również sok lub nektar”. Być może takie było stanowisko WHO, kiedyś, wiele lat temu. Obecnie specjaliści z WHO zalecają, by ograniczyć podaż cukrów, takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS): „Nadmierna podaż energii z żywności i napojów bogatych w cukry proste przyczynia się do wzrostu wagi [...]
[...] w kolejnych badaniach nie istnieje żaden „dobry” i „zły” cholesterol, gdyż HDL i LDL to tylko transportery w określonych okolicznościach „dobry” HDL jest równie szkodliwy, jak wyklinany „zły” LDL Podsumowanie Nie da się odpowiedzieć na pytanie, czy jajka są bezpieczne dla zdrowia. W umiarkowanej ilości - prawie na pewno. W dużej - tego nikt nie [...]
[...] jednego worka wrzuca się wszystkie rodzaje substancji słodzących, a one się kolosalnie różnią. Tak, słodziki nie działają tak samo na ustrój, są zupełnie inne. Po trzecie, jakim cudem napoje bezalkoholowe o 27% podwyższyły ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia (przy wypijaniu dwóch lub więcej szklanek dziennie, w porównaniu do [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek dowodów naukowych, natomiast coraz więcej wskazuje na to, iż napędzany w społeczeństwie strach przed tłuszczami (zwłaszcza nasyconymi) był nieuzasadniony. [...]
[...] cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też źródło węglowodanów. Mają one naturalny cukier, fruktozę. Pijąc sok, dostarczasz kalorii, ale nie czujesz takiego nasycenia, jak jedząc cały owoc. Jeśli bardzo lubisz soki owocowe, to możesz je pić od czasu do czasu, ale wliczając kaloryczność do swojego bilansu. Możesz je także rozcieńczyć z wodą. [...]
[...] oblicza się stężenia leku w ustroju. To nie przypadek, iż terapeutyczne działanie ma tylko określone stężenie leku osiągnięte w ściśle określonym przedziale czasu. To tak, jakby wprowadzić nowe zasady naprawy samochodów, a przebitą oponę próbować leczyć okadzaniem nad ogniskiem. Nową dziedzinę nazwałoby się „naturalnymi sposobami na [...]