Naukowcy pod wodzą Lachlan Mitchella sprawdzali, jaki rodzaj diety stosują kulturyści w sezonie i poza nim. W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem [...]
[...] i warzywach. Kolejne osoby całe zło współczesnego świata widzą w „chemii”. Podsumowanie Na zakończenie dodam, iż niektórzy autorzy twierdzą, że celowo obrano tłuszcze, jako „wroga układu sercowo-naczyniowego”. Amerykanin Thomas Colin Campbell z Cornell University twierdzi, iż główną przyczyną chorób serca są ... wszelkie białka pochodzenia [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie). Wyniki: dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie [...]
[...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
[...] glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] to np. osteoporoza, choroba Alzheimera, zespół słabości, otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia, nadciśnienie, niewydolność serca i choroba niedokrwienna serca. Zakres, w jakim niedobór testosteronu jest zaangażowany w patogenezę tych stanów lub w których podawanie testosteronu może być przydatne w ich leczeniu, jest obszarem bardzo [...]
Anabolizm i katabolizm są otoczone mitami, legendami i przeinaczeniami. Wbrew obiegowym opiniom „kataboliczna” strona medalu jest równie ważna, jak pożądany przez kulturystów anabolizm. Podobnie niezbędne są uszkodzenia mięśni i lokalny stan zapalny wywołane treningiem oporowym, gdyż stymulują hipertrofię. Z kolei niekorzystny jest [...]
[...] ograniczysz podaż węglowodanów do 50 g (lub mniej) dziennie, tłuszcze stają się głównym substratem energetycznym dla ustroju. Triacyloglicerole w organizmie zgromadzone, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają [...]
[...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
[...] dysponujące często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają niesłychane herezje dietetyczne. Dlaczego? Gdyż stosują programy opracowane przez kogoś innego, czyli jedzą tak, jak im nakazano, bez zrozumienia rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od [...]
[...] na wyciągu, np. prostowanie ramienia jednorącz z rączką wyciągu (triceps). uzupełniające wznosy przodem, bokiem, w opadzie (jest to ćwiczenie, które ciężko zakwalifikować, jako pull albo push); cel mięśnie naramienne. Trening pull obejmuje np.: podciąganie na drążku - 4-5 serii (nie do końca dobrą alternatywą są warianty przyciągania drążka [...]
[...] od zastosowanej „diety” i przyjętego deficytu). Wymówka nr 10: ale ja tyle ćwiczę i nie odnoszę efektów?! I nic dziwnego, bo ćwiczenia stosowane w pierwszym rzucie, jako pojedyncza metoda nie są skuteczne dla redukcji tkanki tłuszczowej! Z badań wiadomo, iż bieganie średnio więcej niż 5 km tygodniowo bez wdrożenia odpowiedniej diety w [...]
[...] często to ciężka farmakologia. Poza tym w wielu przypadkach to połączenie co najmniej kilkunastu lat ciężkiej harówki na siłowni i talentu do budowania masy. To tak, jakby oczekiwać nabrania umiejętności mistrza formuły pierwszej po egzaminie na prawo jazdy. Na pewno rok, pięć czy dziesięć treningów nie wystarczy, aby osiągnąć poziom [...]
[...] kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
[...] produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych osób potrzeba będzie 20-30 minut biegu, by spalić podobną ilość energii, jaka jest zawarta w tym produkcie. „Ale to jest zdrowe, więc jest dobre dla odchudzania” No i tu właśnie tkwi pułapka. Dieta kulturysty „na masie” może być względnie zdrowa, [...]