[...] niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z najgorszych i najbardziej uporczywych objawów jest [...]
[...] tego złożony z samych zdrowych składników. To takie proste jeść łakocie bez szkody dla zdrowia. Ten proteinowy krem to same zalety: przepyszny smak powstający z najwyższej jakości pistacji, wysoka zawartość białka - aż 19 g w 100 g produktu, nie zawiera dodatku rafinowanego cukru, nie zawiera oleju palmowego, bez dodatku soli. Jeżeli jeszcze [...]
[...] stanem zdrowia psychicznego, który powoduje obniżenie nastroju, ciągłe uczucie smutku i beznadziejności. Jej objawy mogą być przejściowym doświadczeniem w odpowiedzi na jakieś wydarzenie lub traumę, ale zazwyczaj trwają dużo dłużej. Skutki depresji dotyczą nie tylko zdrowia psychicznego, ale mogą również wpływać na zdrowie fizyczne. Jakie są [...]
[...] właściwości układów nerwowego oraz hormonalnego. Kluczowymi, neuroendokrynologicznymi czynnikami warunkującymi prawidłowy odpoczynek w czasie snu, są hormony, takie jak: melatonina i kortyzol, a także neuroprzekaźniki, takie jak kwas gamma-aminomasłowy (GABA), czy adenozyna. Czynników tych jest więcej (np. acetylocholina, oreksyny, kwas [...]
[...] odróżnieniu od wegetarian, weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście oprócz mięsa i ryb, w menu wegan nie znajdziemy także takich produktów jak jaja, owoce morza, mleko i produkty mleczne czy nawet miód. Jeśli czytasz ten artykuł, to prawdopodobnie chcesz stać się weganinem. Bez względu na to, jaki jest powód [...]
[...] aby spełnił swoje zadanie, musi pozostać na zębach przez około 10 minut. Jeśli natomiast szczotkowanie zębów po śniadaniu lepiej sprawdza się w Twojej porannej rutynie, to jak najbardziej możesz przy tym pozostać. Niemniej należy trzymać się kilku zasad. Warto odczekać od 30 minut do godziny po zjedzeniu posiłku, aby umyć zęby, zwłaszcza jeśli [...]
[...] strefie klimatycznej. Chociaż zimą przyroda odpoczywa, możemy korzystać ze zbiorów późnej jesieni, które są odpowiednio magazynowane. Dobrym wyborem są też mrożonki, które jakościowo wcale nie odbiegają od świeżych owoców i warzyw, a także kiszonki korzystnie wpływające na naszą mikrobiotę jelitową. Wszystkie oferują różnorodne składniki [...]
[...] pełnych cukru. Z biegiem czasu te dodane cukry zawarte w słodkich jogurtach mogą uszkadzać szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech nie będzie śnieżnobiały. Ser Podobnie, jak jogurt, jest bogaty w wapń i fosfor. Największą dawkę wapnia zapewnisz sobie wybierając sery twarde, takie jak cheddar i parmezan. Jeśli jednak deskę serów popijać [...]
[...] różowej zawiesiny do burgerów. A mimo to, miliony ludzi nadal kupują i jedzą ich produkty. Także nasze obawy są uzasadnione i pomimo takich sensacyjnych informacji, jak używanie mięsa końskiego w burgerach, nadal będzie popyt na fast foody i burgery – tak długo, jak człowiek będzie leniwy. Smacznego! https://youtu.be/ua1RPdQchsc [...]
[...] prozdrowotnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Bogactwo owoców zarówno krajowych, jak i importowanych, sprawia, że nawet okres zimowy może obfitować w wiele darów natury, które sprawią, że nasza dieta będzie bardziej wartościowa i urozmaicona. Warto swoją [...]
[...] bakterii i zatrzymanie dobrych jest właśnie spożywanie sfermentowanej żywności i napojów. Dużo się też mówi o odchudzających właściwościach sfermentowanych produktów. W jaki sposób sprzyjają one utracie wagi? Głównie za sprawą bakterii jelitowych, które mogą regulować masę ciała, ale także dzięki dużej ilości składników odżywczych. Trawienie [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
[...] potraw, a to wcale nie jest droga do sukcesu. Może Ci się to uda przez kilka tygodni, ale w końcu tak bardzo będzie Ci brakować tych smaków, że rzucisz się na nie, jak "szczerbaty na suchary". Dużo lepszym podejściem jest ograniczyć tuczące potrawy, ale pozwolić sobie na ich niewielkie ilości od czasu do czasu. Nadmierne i [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. Jeśli nałożysz tyle samo jedzenia, na mniejszy talerz poczujesz się, jakbyś zjadł więcej, niż gdybyś to samo zjadł z dużego talerza. Jedz powoli Innym sposobem oszukania mózgu w celu wyłączenia sygnałów głodu jest dłuższe żucie pokarmu, [...]
[...] Waszą czujność! Ale dlaczego…? Możecie zapytać. I dodać: przecież dosłownie, co kilkanaście dni czytam o tym, że naukowcy, dziennikarze, lekarze etc. wskazali dietę X, Y, Z jako najlepszą…? Dla przykładu magazyn Forbes (założony ponad 100 lat temu i wydawany w 27. krajach) w klasyfikacji najlepszych diet na rok 2022, wskazał na dietę [...]
[...] odpowiednio zmysłów, jedzenie traci dużo ze swojego uroku, a także ograniczone są rozmaite, normalnie występujące reakcje fizjologiczne w odpowiedzi na bodziec, jakim jest pokarm. Jakby tego było mało, COVID-19 często objawia się ostrymi objawami żołądkowo-jelitowymi. Problemy żołądkowo-jelitowe po COVID-19 Celem badania było [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
[...] Siemię lniane najczęściej kupujemy w postaci pestek lub zmielonej. W obu przypadkach, pod wpływem wody siemię pęcznieje i wydziela żelową substancję. Stosuje się je często jako dodatek do owsianki lub jogurtu (podobnie jak nasiona chia). Jest ono także źródłem kwasów omega-3 oraz błonnika. Siemię często jest wykorzystywane przy zaparciach, ale [...]