SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jajka a trojglicerydy

Czy chodziło Ci o: "jajka a trójglicerydy"?

  • [...] nieprzetworzonego mięsa ma niewielki lub żaden wpływ na choroby serca czy cukrzycę . Cytat 11 16 min. 56 sek. „natknąłem się na badanie pokazujące, że jedzenie jednego jajka dziennie jak tak samo szkodliwe jak wypalenie 5 papierosów. Żółtko jest skoncentrowanym źródłem tłuszczu i cholesterolu. Gdy wprowadzamy to do krwiobiegu, otłuszcza to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14041 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15979 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci” oraz „Najnowsze badanie: jajka w dużej ilości i cholesterol pokarmowy podnoszą ryzyko chorób układu krwionośnego”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6974 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwice wołowe, kurczak (pierś, udko itd.), sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, homar, ostryga, łosoś, sardynki, migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, groch włoski, groszek, ryż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2785 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również zmniejszyć ryzyko chorób serca na kilka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3985 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8921 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17628 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 613 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5133 Data: 2020-04-19 18:43:51
  • [...] protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek dowodów naukowych, natomiast coraz więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6236 Data: 2017-03-30 15:03:30
  • Tłuszcze rano węgle na noc czy to ma sens?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] wypowiedzi. ...od dawien dawna jem sprawdzonym ułożonym schematem diety zbilansowanej gdzie na śniadania owsiankę z odżywka, rodzynkai, jabłkiem, wiorkami a na kolacje jajka z masłem orzechowym. Po analizie przeczytaniu trocha artykułów i zapoznaniem się z filmami Iwony Wierzbickiej cenionego dietetyka klinicznego odnośnie [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-10-30 21:47:11 Szacuny postu: 4,5 (cały temat: 0)
  • DLA KAZDEGO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] naszemu„organizmowi, a najczęściej stanowi 15 % i więcej. Najkorzystniejsza jest więc dla naszego organizmu mieszanka białka zwierzęcego i roślinnego. Przykładowo jajka posiadają wzorcowe białko, ale jak dowiodły badania, organizm nasz szybciej i efektywniej z niego korzysta, jeśli 1/3 białka pochodzi nie z jajka, a np. z ziemniaków. [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 12568 Data: 2003-01-22 17:18:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywianie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] naszemu"organizmowi, a najczęściej stanowi 15 % i więcej. Najkorzystniejsza jest więc dla naszego organizmu mieszanka białka zwierzęcego i roślinnego. Przykładowo jajka posiadają wzorcowe białko, ale jak dowiodły badania, organizm nasz szybciej i efektywniej z niego korzysta, jeśli 1/3 białka pochodzi nie z jajka, a np. z ziemniaków. [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 12242 Data: 2006-11-04 22:17:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] sie zaczyna! Pozniej trwa dobre kilka godzin,zeby nie napisac kilkanaście jesli nałozy sie na siebie kilka posiłków. Dalej niedociera? Badanie na temat trawienia białka jajka: http://www.sfd.pl/Strawność_białka_jajka__surowe_vs_ugotowane-t716858.html polowa pokarmu (polowa!) dotarla do jelita grubego w czasie -w przypadku surowych jajek w [...]

    Odpowiedzi: 717 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-06-07 05:02:17 Szacuny postu: 4 (cały temat: 0)
  • [...] się na wysokim poziomie (NPU- Netto Protein Utilization). Na podstawie bilansu azotowego ustalono, że najwartościowsze białko pochodzi z jajek. Wartość biologiczna całego jajka kształtuje się na poziomie 96%, a białko to, wykorzystywane jest do celów budulcowych w 93%, przyswajalność minerałów wynosi 76%. Białko jaja składa się w 88% z wody, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4031 Data: 2016-04-15 15:31:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jajka - wiadomości ogólne, badania, cholesterol.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, które warto znać. Czym jest jajko? Jajko jest to największa w świecie komórka, z której po odpowiedniej ilości czasu wysiadywania przez matkę wykluwa się pisklę. W [...]

    Odpowiedzi: 44 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-07-06 14:47:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • JAJO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze zbudowane jest ze skorupy z błonami, bialka oraz żółtka. Skorupa stanowi 10% masy jajka, zawiera ok. 3,5% skladników organicznych oraz ok.95% składników mineralnych (głównie węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza zawartość jajka przed zanieczyszczeniami oraz [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-08-19 21:33:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wywiad z dr Ellisem

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] osoba. Zdałem sobie sprawę, że lekarze nie umieją przeprowadzać prac badawczych i czerpią informacje z mediów. Doszedłem do wniosku, że potrzebuję dużo protein i że mięso i jajka są ich najlepszym źródłem. Wtedy wszyscy twierdzili, że wywołują one choroby serca. To też przebadałem i okazało się to być fałszem. Cała sprawa była totalnie [...]

    Odpowiedzi: 128 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-11-22 19:51:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wywiad z dr Ellisem

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    [...] osoba. Zdałem sobie sprawę, że lekarze nie umieją przeprowadzać prac badawczych i czerpią informacje z mediów. Doszedłem do wniosku, że potrzebuję dużo protein i że mięso i jajka są ich najlepszym źródłem. Wtedy wszyscy twierdzili, że wywołują one choroby serca. To też przebadałem i okazało się to być fałszem. Cała sprawa była totalnie [...]

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 6688 Data: 2006-11-22 20:57:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ładowania mogą być coraz częstsze. Podsumowując: Masz BF 20+, ogranicz węgle w diecie to max 100g w dni treningowe i 50g w nietreningowe. Jedz tłuste mięsa i ryby, nabiał i jajka. Unika jak ognia słodyczy i wyrobów z mąki. Zjadaj dużo warzyw i trochę owoców. Staraj się zachować w posiłku przewagę tłuszczy nad białkami. Węglowodany tylko złożone. [...]

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 15880 Data: 2013-02-17 12:30:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)