SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

insulina transport glukozy

  • Skąd się bierze zmęczenie po jedzeniu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 489 Data: 2023-11-30 14:29:25
  • Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 700 Data: 2023-09-11 16:50:58
  • Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie.  Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 514 Data: 2023-08-20 12:02:51
  • Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1214 Data: 2023-02-18 12:10:23
  • [...] podwyższone ciśnienie krwi w porównaniu ze zwierzętami z grupy kontrolnej, co sugeruje, że związek między upośledzoną bioaktywnością NO a nadciśnieniem jest genetyczny. Czy insulina podwyższa, czy obniża ciśnienie krwi? To zależy od dawki hormonu. Warto pamiętać, iż w przypadku wielu rodzajów leków, zwierzętom w badaniach podaje się zaporowe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1155 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] początku cukrzycy typu 2. Można jej używać jako markera. Nadmierne spożycie fruktozy może wywołać zespół metaboliczny. Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność (insulina nie działa tak, jak powinna np. w mięśniach, dlatego we krwi stężenia glukozy są za wysokie), hiperinsulinemia (stale podwyższone stężenie insuliny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 815 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Czy warto pić dużo mleka? Produkty mleczne a zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy rozpad glikogenu. Działa ona antykatabolicznie, zmniejszając wykorzystanie glikogenu np. dla potrzeb energetycznych ustroju. W ten sposób, poprzez trzeci mechanizm insulina obniża stężenie cukru we krwi. W pewnym aspekcie jest też substancją o działaniu katabolicznym, bo wzmaga glikolizę (rozpad glukozy; oksydację glukozy). Niemniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2138 Data: 2022-10-31 13:20:42
  • [...] i okrężnicy w odpowiedzi na przyjmowanie składników odżywczych. Hormon wiąże się z receptorami GLP-1 rozlokowanymi w ustroju np. w komórkach trzustki (stamtąd wydziela się insulina, glukagon i somatostatyna), błony śluzowej żołądka, nerek, serca i podwzgórza. Stymuluje wydzielanie insuliny w stanach hiperglikemii (nadmiernego stężenia cukru we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3477 Data: 2022-09-01 12:32:36
  • [...] istnieje określona wartość, po której przekroczeniu wspomniane środki zaczynają przynosić szkody. Co się dzieje w organizmie, gdy ktoś tyje? Zwiększa się stan zapalny, a insulina nie działa właściwie na tkanki docelowe (np. na mięśnie). Podwyższa się stężenie glukozy we krwi, w odpowiedzi organizm “produkuje” coraz większe ilości insuliny. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1193 Data: 2022-06-05 15:23:59
  • Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w biochemicznym procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Zalecana  dzienna ilość (RDA) dla osoby dorosłej wynosi 800–1200 mg. Wapń - waga i metabolizm Naukowcy chcieli zbadać, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1255 Data: 2021-10-30 20:13:06
  • [...] powinny zużyć pracujące mięśnie, część zostanie zutylizowana do uzupełnienia glikogenu wątrobowego, inna pula do glikogenu mięśniowego, część na bieżące potrzeby. Co prawda insulina nie działa bezpośrednio na wątrobę, ale ma potężny wpływ na szereg procesów w jej bezpośrednim otoczeniu, enzymy kontrolujące glikolizę (rozpad glikogenu), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 564 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2427 Data: 2021-03-24 13:22:12
  • Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3936 Data: 2020-12-02 08:01:51
  • [...] Metformina a mikrobiom jelitowy Mikroorganizmy zamieszkujące w naszych ciałach mogą mieć duży związek z otyłością, stłuszczeniem wątroby i insulinoopornością (to znaczy insulina nie działa tak, jak powinna na tkanki docelowe, np. mięśnie czy wątrobę). Kiedyś myślano, iż przewód pokarmowy jest swojego rodzaju „rurą”, tymczasem obecnie wiemy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7919 Data: 2020-11-10 12:29:23
  • Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5114 Data: 2020-07-30 12:35:42
  • Insulina, jak wszystkie hormony, ma dwie strony medalu. Z jednej strony jest silnym anabolikiem, z drugiej, w nadmiarze i przy przekarmianiu ustroju, prowadzi do wielu niekorzystnych powikłań ogólnoustrojowych (sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej, lipogenezie). Naukowcy sprawdzali, jak różne rodzaje protein wpłyną na stężenie insuliny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2839 Data: 2020-04-10 10:26:38
  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do 20 g niezbędnych aminokwasów daje taki sam wpływ na syntezę białek i rozpad białka, niezależnie od wielkiej różnicy w insulinemii w obu grupach. Wydaje się, że insulina jeszcze bardziej zwiększa syntezę białek jednak podawana w dawkach farmakologicznych, co oznacza, że nie można jej osiągnąć poprzez suplementację węglowodanów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4925 Data: 2020-03-04 07:28:20
  • Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3726 Data: 2020-02-06 16:20:55
  • Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12641 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3122 Data: 2019-09-13 14:39:40