SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • [...] surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki odżywcze i naturalne enzymy znajdujące się w pożywieniu. Nauka tego jednak nie popiera. Gotowanie zmniejsza ilość/wartość niektórych składników odżywczych, ale innych zwiększa. Proces ten niszczy też szkodliwe bakterie i inne niepożądane związki.  Enzymy Tak, to prawda, że wysoka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3221 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • [...] które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z budowaniem mięśni i formy. Dziś kolejne, wręcz nieśmiertelne, pytanie... Od kiedy najlepiej przyjmować kreatynę? Zacznę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4770 Data: 2021-11-25 11:00:19
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 885 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • Które mięso bardziej syci? Jakie mięso jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] były porównywalne i znacznie słabiej stymulowały odczuwanie sytości do 3 godzin po posiłku, w porównaniu do spożycia białka z ryby. 50 g białka z ryby zapewniało największą ilość tryptofanu we krwi, istotnie większą niż wołowina i kurczak. Stężenia leucyny i glukozy we krwi były porównywalne we wszystkich 3 przypadkach, niezależnie co jedzono. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1278 Data: 2022-10-11 12:32:08
  • Ile kalorii ma jabłko? Wartość odżywcza jabłka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można suszyć w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 995 Data: 2023-02-21 08:31:12
  • Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 894 Data: 2024-05-02 19:01:08
  • Częstotliwość spożywania posiłków a metabolizm

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Z badań jasno wynika, że częstotliwość posiłków nie ma znaczenia w procesie utraty tkanki tłuszczowej, wpływu na TEF (efekt termiczny pożywienia) czy na BMR. To nie ilość, a kaloryczność i jakość pożywienia ma największe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia. Jedzenie powinno być przyjemnym aspektem dbania o sylwetkę i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20742 Data: 2017-06-13 10:57:27
  • [...] białkowych, ketogenicznych oraz innych dietach bogatych w mięso, jaja, białko serwatkowe, nabiał. Co nie oznacza, że ograniczenie tych produktów jest rozwiązaniem. Nadmierna ilość produktów zbożowych również zwiększa ryzyko zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej - ze względu na wysoką zawartość substancji antyżywieniowych, które utrudniają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18925 Data: 2017-06-16 08:36:59
  • Jak być “fit”, jedząc na mieście?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w formie szwedzkiego stołu oraz tzw. bary mleczne. W restauracjach tych zazwyczaj mamy możliwość skomponowania własnego posiłku, dzięki czemu możemy dobrać odpowiednią ilość poszczególnych składników oraz często jest podana waga porcji - co w dużym stopniu ułatwia podliczenie bilansu zarówno kalorycznego, jak i makroskładników. Wybór dania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7773 Data: 2017-08-11 09:19:17
  • Suplementy na regenerację

    Artykuł
    Suplementy

    Regeneracja jest nieodzownym elementem naszego nie tylko życia. Bez odpowiedniej regeneracji nasz organizm może doświadczać różnych zaburzeń, czasem prowadzących nawet do śmierci. Odpowiedni wypoczynek jest potrzebny tak naprawdę każdemu z nas, jednak dużo większe zapotrzebowanie na regenerację mają osoby trenujące oraz pracujące fizycznie.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11707 Data: 2017-10-25 09:37:36
  • Kolacja jedzona najpóźniej o godz. 18:00 urosła niemalże do niepodważalnego faktu i zasady niezbędnej podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Czy rzeczywiście prawdą jest, że jedzenie przed snem wpłynie na zyskanie dodatkowych kilogramów? Przykładowa kolacja sałatka z tuńczykiem i ryżem basmati chleb żytni razowy z mozzarellą duszone warzywa z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19228 Data: 2018-04-16 10:44:41
  • [...] ukazały się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile powinniśmy więc docelowo przyjmować białka? Obecnie wszelkie badania pokazują, że ilość protein rzędu 1,5-2g na 1kg masy ciała są ilością optymalną, aby budować masę mięśniową. Jednak, co się dzieje, gdy tych protein dostarczamy więcej? Czy tyjemy? Czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8690 Data: 2018-05-03 11:58:38
  • Co jeść na sylwestra? Zdrowe przekąski na Nowy Rok!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 622 Data: 2023-12-20 15:08:27
  • Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10920 Data: 2017-07-02 11:28:53
  • [...] osób z nietolerancją pokarmową to nie odzew układ immunologicznego, walczącego z infekcją, a enzymy trawienne nie działają tak, jak powinny na pewne składniki pokarmowe lub ilość tych enzymów jest niewystarczająca do strawienia pokarmu. Jeżeli osoba z nietolerancją pokarmową przyjmie zbyt duże ilości danego produktu lub spożywa go zbyt często, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9054 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • Co to jest próg leucynowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10276 Data: 2018-04-04 11:02:50
  • [...] tego, że wegetarianin (a zwłaszcza weganin) może/powinien zjadać nieco więcej najbardziej sycącego makroskładnika, czyli białka. Innym powodem może być również większa ilość zjadanego błonnika niż ma to miejsce w przypadku diety zawierającej duży udział produktów ze świata zwierzęcego. To przecież warzywa i owoce oraz nasiona/zboża [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 977 Data: 2021-08-05 11:05:50
  • Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4391 Data: 2021-09-09 18:34:16
  • [...] tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy były karmione dietą dostarczającą 20% lub 52% energii z białka przez 24 tygodnie, ograniczono ilość węglowodanów, zastępując je proteinami. Białko wyparło równoważną ilość skrobi pszennej. Wyniki: dieta wysokobiałkowa nie zmieniła kontroli glikemii ani masy ciała po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3348 Data: 2022-02-17 07:23:35
  • Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie.  Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 794 Data: 2023-01-20 09:49:17