SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile węglowodanów masy

  • Od wielu lat jestem zasypywany mailami oraz powiadomieniami z forum dotyczącymi treningu. Bardzo często porady szukają osoby, które powinny kilka lat potrenować bez wdrażania specjalistycznych planów, gdyż to jeszcze nie ten etap rozwoju zawodnika. W poniższym tekście odniosę się głównie do problemów związanych z rozwijaniem siły, co nie zmienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6875 Data: 2017-07-31 09:16:18
  • Dieta na masę dla początkującego mężczyzny 3000 kcal.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2265 Data: 2022-12-09 07:06:45
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10726 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Czym jest trening na masę? Najprostszymi słowami: jest to trening mający zwiększać masę ciała poprzez zwiększanie obwodów mięśni: bicepsa, tricepsa, przedramion, ud, klatki piersiowej czy grzbietu. Od przynajmniej końca lat 80. XX wieku i początku lat 90. XX wieku u większości mężczyzn chodzących na siłownię da się zauważyć trend w budowaniu masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17048 Data: 2018-08-17 09:34:59
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2113 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2765 Data: 2021-10-20 06:46:54
  • [...] Anna Pałkowska Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2023-06-05 07:01:10
  • Białko dla sportowców

    Artykuł
    Suplementy

    [...] białko w formie odżywki jest lekkostrawne, żołądek szybko sobie z nim radzi i nie stanowi to wyzwania dla naszego układu pokarmowego. Czy białko może powodować alergie? O ile białko samo w sobie alergenem nie jest, o tyle niektóre osoby mające problem z poszczególnymi frakcjami białka mogą odczuwać pewne dyskomforty po jego wypiciu. Np. osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19617 Data: 2018-07-20 14:45:19
  • Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12576 Data: 2019-09-25 10:32:01
  • Aktualizacja 26.05.2021 Sportowiec, zwłaszcza wyczynowy, powinien dbać o każdy aspekt mający wpływ na zdolność jego organizmu do wykonywania zaplanowanych obciążeń treningowych. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7702 Data: 2017-10-10 09:47:36
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 15 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: przejrzysty skład, budyń ten nie zawiera cukru, więc słodzimy, ile chcemy. Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9474 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • [...] to nie ma znaczenia. Musisz ustawić właściwe makro (proporcje makroskładników, czyli białek, węglowodanów, tłuszczów), ale niezależnie jaki masz cel, wszystko sprowadza się, ile kalorii możesz jeść w ciągu dnia, to jest najważniejszym czynnikiem, determinującym efekty (masę lub redukcję). Chcesz zwiększyć masę ciała, jesz nieco więcej niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3184 Data: 2022-10-25 06:06:48
  • Koncentrat białka serwatkowego

    Artykuł
    Suplementy

    [...] i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie wykorzystania odpowiedniej ilości białka w jednej porcji dotyczy tzw. progu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1707 Data: 2018-08-24 15:12:07
  • [...] przy użyciu młotka i dłuta czy może udajesz się do profesjonalisty, mechanika? Czy zęby leczysz „miksturami z Internetu” czy udajesz się do dentysty? A na ile wyceniasz wartość swojego zdrowia? Mówią, że życie ludzkie jest bezcenne. I powierzasz swoje życie hochsztaplerom i ignorantom? Wyjaśnijmy więc, jakie błędy w rozumowaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23317 Data: 2019-10-03 08:41:55
  • Popularne mity dietetyczne i żywieniowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1939 Data: 2021-01-21 10:52:28
  • [...] siłowego czy interwałowego oraz codziennych spacerów. Jeśli masz więcej niż 20 kg nadmiarowej tkanki tłuszczowej, ten proces może zająć nawet kilkanaście miesięcy (o ile wytrwasz w stosowaniu diety i przy regularnym treningu). Dla osoby ważącej 80 kg, 15 kg zmagazynowanego tłuszczu oznacza zatłuszczenie rzędu ~19%. 10 kg tłuszczu u takiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2851 Data: 2022-03-18 08:56:22
  • [...] dlatego sugerują wykorzystywanie innych metod. Moim zdaniem nie musisz posługiwać się wyliczeniami z wykorzystaniem kilokalorii, jednak warto byłoby orientować się, ile zjadasz kaszy, ryżu, pieczywa, makaronu, szynki, sera, masła, jogurtów, wołowiny, wieprzowiny, indyka, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, awokado, orzechów, migdałów itd. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3136 Data: 2022-12-20 08:42:33
  • Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1703 Data: 2023-06-13 20:51:40
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, zawierają sporo emulgatorów i zbędnych dodatków. A ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14580 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11408 Data: 2018-09-02 15:01:08