Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] (2017) Kesavarapu K, et al. Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure . Case Rep Gastrointest Med. (2017) https://www.lekarski.umed.wroc.pl/sites/default/files/struktura/lekarski/medycyna-ratunkowa/Post%C4%99powanie%20ratunkowe%20w%20ostrych%20zatruciach.pdf Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” Emilia [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] jak rósł w siłę przez długie lata? Kto destabilizuje świat? Nie jestem zwolennikiem naszych wschodnich sąsiadów (żadnych), jednak proszę obiektywnie zastanowić się, ile krajów na świecie zdestabilizowały Stany Zjednoczone w ostatnich kilkudziesięciu latach i jakie są tego długofalowe skutki? Najbardziej krzykliwe przykłady to Wietnam, [...]
[...] po treningu i genetyce ma największy wpływ na zmiany zachodzące w sylwetce. To nie jest bieganie czy pływanie, w których można popełniać naprawdę karygodne błędy w diecie, o ile tylko zapewnisz odpowiednią podaż energii z węglowodanów i tłuszczów. Tu proporcje każdego posiłku mają znaczenie. Poza tym to jest zwyczajna wymówka stosowana przez [...]
[...] są składowane w postaci tkanki zapasowej. Nie ma aż takiego znaczenia czy dzień rozpoczniesz od wody, wody z cytryną, herbaty czy kawy bez dodatków. Ma ogromne znaczenie, ile i czego zjadasz przez całą dobę. To nie znaczy, że sok z cytryny jest szkodliwy lub że należy go unikać. Nie ma cudownych właściwości, jakie przypisują mu rozmaici [...]
[...] Paul Rozin, Julia M. Hormes, Myles S. Faith, and Brian Wansink „Is Meat Male? A Quantitative Multimethod Framework to Establish Metaphoric” https://foodethics.univie.ac.at/fileadmin/user_upload/p_foodethik/Rozin__P._2012._A_Quantitative_Multimethod_Framework_to_Establish_Metaphoric_Relationships_Is_Meat_Male.pdf Couwenbergs CJ1. „Acute effects [...]
Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]
[...] tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 15 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: przejrzysty skład, budyń ten nie zawiera cukru, więc słodzimy, ile chcemy. Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie [...]
Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]
[...] jest już „z górki”… „Z górki”, gdyż sumarycznie, po ukończeniu okresu dojrzewania, jedynie ją tracimy. Ryzyko uszkodzeń układu kostnego, w tym złamań, zależy zatem od tego, ile „udało” nam się zgromadzić masy kostnej w jej szczytowym momencie oraz od tego, ile każdego dnia jej nam ubywa. Wśród czynników, które pozwalają spowolnić tempo utraty [...]
[...] Częstość i obraz kliniczny hypolaktazji u dzieci, młodzieży i studentów ze Szczecina*https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0010/110989/PomJLifeSci_61-02_207-213.pdf Marek Guzek1,Bogusław Borys2, Agnieszka Sulkowska, Marian Smoczyński „Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] jedzenia, pozwala jeść bez ciągłego śledzenia kalorii. Często bywa tak, że mamy „okno żywieniowe” 4-godzinne, 6-godzinne, czy też 8-godzinne. Wiele zależy od tego, na ile pozwala nam czas. Warto jednak pamiętać, że gdy ćwiczymy – dobrze byłoby swój trening „umieścić” tak, aby móc zjeść po treningu, czyli albo w oknie żywieniowym, albo na [...]
[...] się skóry. Czy dodatek tego typu w porze przedtreningowej jest bezpieczny? Wykorzystanie większej dawki niacyny w porcji jednorazowej jest względnie bezpieczne. O ile sytuacja ta nie będzie powtarzała się kilkukrotnie w ciągu doby, nie grozi nam żadne ryzyko związane z wcześniej opisywanymi skutkami ubocznymi przedawkowania. Efekt [...]
[...] wartościowego białka. Choć nie wszyscy potrzebują suplementów, to jest bardzo duża grupa osób, którym taka odżywka ułatwi życie. Nie każdy jest w stanie zjeść tyle białka, ile potrzebuje, a koktajl białkowy to idealna forma na szybki „strzał” białka. Dodatkowo jest to także pewnego rodzaju forma deseru dla wszystkich łasuchów będących na [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]