Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
[...] I takiej też używamy do podlewania naszych kiełków. Powinny być podlewane dwa razy dziennie. Kiełkować możemy w kiełkownicy, ale też na ligninie, gazie, a nawet na sitku od herbaty. W zależności od rodzaju kiełków są gotowe do spożycia po około 2-7 dniach, należałoby jadać je regularnie, ponieważ, gdy są zbyt długie, zaczynają być gorzkie. [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
[...] czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj śmieciowe jedzenie na czas, kiedy wrócisz do zdrowia (a [...]
[...] stopniu przetworzenia np. bataty i kasze, codziennie spożywaj sezonowe owoce i warzywa, włącz do swojej diety więcej ryb, jedz codziennie produkty fermentowane/kiszone włącz do swojej diety algi i wodorosty bądź aktywny fizycznie - jeśli możesz, idź pieszo zamiast jechać samochodem ogranicz spożycie słodkich napojów na rzecz zielonej herbaty
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
[...] w sobie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a dzięki fermentacji ich właściwości trawienne są jeszcze lepsze. Kombucha Kombucha to sfermentowany napój przyrządzony z herbaty oraz Z kultury bakterii i drożdży. Ma zazwyczaj półkwaśny, ale jednocześnie słodki smak. Poprawia funkcje trawienne i usuwa toksyny z organizmu. Jak często warto jeść [...]
Środki przeczyszczające to jedne z najczęściej kupowanych leków bez recepty. Nic dziwnego, skoro szacuje się, że problemy z wypróżnianiem ma co trzecia osoba. Siedzący tryb życia, nieregularne posiłki zbyt mało warzyw, dużo stresu i brak snu, to jak żyjemy, sprawia, że coraz częściej cierpimy z powodu zaparć. Reklamy zachęcają do zastosowania [...]
Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
Jedzenie jest czymś więcej niż tylko uzupełnieniem energii. Kiedy, co i ile zjadamy, w dużej mierze wynika z czynników społecznych, psychologicznych i kulturowych. Głęboko zakorzenione przekonania o jedzeniu i masie ciała, mają duży wpływ na to, co jemy, kiedy i ile. Podsumowanie Większość zjadanych przekąsek nie jest motywowana głodem. Pamiętaj [...]
Zdrowe jelita to lepsze i szczęśliwsze życie... Stan naszych jelit i prawidłowa flora bakteryjna wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia od kondycji psychicznej, przez układ odpornościowy, aż po choroby skóry. Podsumowanie Jak widzisz, nie tylko żywność jest źródłem ważnych dla jelit składników odżywczych. Znajdziesz je również w wymienionych [...]
[...] źródeł oraz nie wpływają na organizm w znacznym stopniu. Ba! Nawet nie podbijają tak produkcji insuliny oraz kalorycznie nie są wysokie. Zamiast kilku łyżeczek cukru do herbaty, możemy zastosować właśnie te produkty: ksylitol erytrytol stevia słodziki syntetyczne, nie pochodzą ze źródeł naturalnych, są tańsze niż naturalne substancje [...]
[...] rodników, uspakaja czasem po treningu sobie ją siorbię roiboos -bezkofeinowe bogactwo przeciwulteniaczy i róznych pozytywnych pierwiastów, jestem narazie amatorem tej herbaty ale zamierzam zgłebić o niej wiedzę i zakupić jakaś dobra sypaną wersję pogrzywa, melisa, rumianek, - uspokajają, koją, moczopędne często piję na sen potem ZMA i [...]
[...] w pierwszych dniach choroby. W przypadku wysokiej gorączki może występować znaczny brak łaknienia i konieczność stosowania pokarmów płynnych jak napary z rumianku, mięty lub herbaty oraz płynnych pokarmów węglowodanowych (przetarte kasze na chudym, rozcieńczonym mleku). W miarę poprawy zdrowia poszerza się dietę o chudy twaróg, chude rozdrobnione [...]
[...] skrobi). Tutaj szerzej na temat kwestii co przerywa post: https://www.youtube.com/watch?v=LftmhASRlEc Ja natomiast proponuję trzymać się wody mineralnej, kawy lub herbaty. Istnieją różne warianty IF. Najpopularniejsze to: • 16/8 ( tzw. leangains ) Najpopularniejsza wersja, ze względu na łatwość w adaptacji. 16 godzin postu, 8 godzin [...]