Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
W obliczu pędu naszego życia zawodowego, przepełnionego terminami i nadmiarem obowiązków, robienie przerw często wydaje się stratą czasu. Jednak okazuje się, że takie krótkie przerwy są bardzo ważne i dla zdrowia, i dla produktywności. Nasze mózgi nie lubią takiej ciągłej, długotrwałej pracy na najwyższych obrotach, co zresztą widać po tym, jak [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
Nadeszło w końcu lato - dłuższe i bardziej słoneczne dni wpływają pozytywnie na nasz nastrój. Można by się spodziewać, że to okres, w którym nie musimy się martwić o nic szczególnego, a tym bardziej o zdrowie - więcej światła, więcej witaminy D, lepszy nastrój... Jednak istnieją pewne pułapki lata, na które warto uważać w trosce o własne zdrowie. [...]
[...] np. tłustych mięs, ostrych przypraw, warzyw krzyżowych (np. kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż, brukselka), produktów zawierających kofeinę (w tym oczywiście kawa i herbata) oraz produktów nabiałowych. W związku z tym, że nadmiar niektórych słodzików również może powodować biegunkę, należy ich unikać. Do tej puli należy również zaliczyć [...]
[...] dodatkiem zarówno na świeżo, marynowany - jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, jak również w postaci sproszkowanej. Nadaje się on do deserów oraz napojów, takich jak herbata, kawa czy soki. Warzywa liściaste Warzywa liściaste są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] dostarczyć z pożywieniem, jest najlepszym rozwiązaniem. Warto również wzbogacić dietę o antyoksydanty oraz produkty wspomagające pracę wątroby i nerek, takie jak: zielona herbata, ostropest plamisty czy czosnek. Szybkie oczyszczanie organizmu, mimo wielu zalet, wcale nie musi być dla nas korzystne, dlatego lepiej skupić się na zdrowym, [...]
Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
[...] na obniżenie ciśnienia krwi. Z pewnością wymaga to kolejnych badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i czarna herbata, probiotyki, olej rybny i inne tłuszcze zawierające kwasy omega-3. Na zakończenie Osoba z nadciśnieniem powinna także unikać alkoholu, kofeiny, doustnych środków [...]
[...] Biorąc pod uwagę 3 wyżej wymienione aspekty, wykorzystujemy takie substancję jak: kofeina johimbina tyrozyna błonnik glukomannan ekstrakt z pietruszki pokrzywa zielona herbata. Podsumowanie Jak więc widzimy, wykorzystanie spalacza powinno być uzasadnione tym, w jakim okresie redukcji obecnie się znajdujemy, jak wygląda nasza sylwetka, jaka [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe), w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi, na ile jej dostarczanie [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
[...] (EGCG) charakterystyczny dla zielonej herbaty. Jest to silny antyoksydant, który wykazuje potencjał w kierunku nasilania oksydacji kwasów tłuszczowych. Zarówno zielona herbata, jak i EGCG należą do najbardziej intensywnie badanych roślin oraz związków aktywnych w świecie nauki. Do dodatkowych korzyści, które można osiągnąć je stosując [...]
Starzenie definiowane jest jako pogorszenie się stanu fizjologicznego organizmu, które jest związane bezpośrednio z funkcjami niezbędnymi do przeżycia, jak i możliwościami rozrodczymi. Większość osób chciałaby móc spowolnić ten proces, aby zachowały siły witalne i możliwości reprodukcyjne. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? [...]