[...] się go w zaawansowanym stadium, gdy są przerzuty. Pasquet R. i wsp. badali związek między piciem kawy i czarnej herbaty, a ryzykiem zachorowania na raka płuc. Kawa i czarna herbata należą do najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Chociaż ich potencjalna rola w występowaniu raka płuc była oceniana w kilku badaniach, wyniki były [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
[...] napojów słodzonych „sztucznie”, a potencjalne mechanizmy nadal czekają na naukowe wyjaśnienie. Zdrową alternatywę dla napojów słodzonych stanowi zwykła woda mineralna, herbata czarna lub kawa filtrowana bez dodatku cukru. Referencje: http://www.foxnews.com/health/2012/01/04/lawsuit-man-claims-became-ill-after-discovering-mouse-in-soda.html [...]
[...] o ile dana osoba nie ma problemu z gromadzeniem podskórnej tkanki tłuszczowej. W każdej innej porze o wiele zdrowsza będzie kawa (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), herbata czarna (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), woda (bez słodzików, soku i cukru). Referencje: 1. Huaidong Du “Fresh fruit consumption in relation to incident [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
[...] interwałowym czy siłowym (odnotowuje się wtedy zmniejszoną insulinooporność). O każdej innej porze o wiele zdrowsza będzie kawa (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), herbata czarna (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), woda (bez słodzików, soku i cukru). O wpływie fruktozy na zdrowie pisałem np. tutaj. Podsumowanie Nic nie zastąpi [...]
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] Zastąp herbatę czarną jej odmianą zieloną, która bogata jest w antyutleniacze i związki, które podtrzymują aktywność układu metabolicznego na wysokim poziomie. Zielona herbata wykazuje działanie prozdrowotne, pozwala utrzymać kondycję układu sercowo-naczyniowego, dba o ciśnienie krwi i pozwala unormować lipidy. Pij około 2-3 filiżanki [...]
W obecnych badaniach duży nacisk kładziony jest na naturalne molekuły i ich potencjalne efekty terapeutyczne w profilaktyce wielu chorób. Kofeina najczęściej kojarzy się ze sportem lub pracą umysłową. Dla wielu osób jest to zatem stymulant, który wydaje się nie mieć potencjalnie korzystnych dla zdrowia zastosowań. Okazuje się jednak, że ta z [...]
[...] się od innych herbat. Herbata biała, zielona i czarna pochodzą z jednej i tej samej rośliny — Camellia sinensis. Różnią się jedynie sposobem przetwarzania. Z kolei czerwona herbata, znana również jako herbata rooibos, pochodzi z rośliny rosnącej w górach Afryki Południowej — Aspalathus linearis. Czym się charakteryzuje czerwona herbata? Przede [...]
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
[...] mogą łagodzić ból spowodowany stanem zapalnym, a także radzić sobie z niektórymi chorobami. Oto kilka popularnych herbat, które mogą pomóc zwalczać stany zapalne. Zielona herbata Zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu co czarna, tyle że liście są inaczej przetwarzane. Dzięki temu uzyskujemy zielony kolor napoju. Prozdrowotne związki [...]
To, czy kawa jest napojem odwadniającym czy jednak może służyć jako źródło płynów nawadniających, było i jest źródłem wielu kontrowersji. Okazuje się jednak, że kawa wcale nie jest taka zła w kwestii nawadniania. Co więcej, picie napojów zawierających kofeinę wydaje się być idealnym napojem przedtreningowym. Źrodła: J Hum Nutr Diet. 2003 [...]
[...] kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi czas (często [...]
[...] na obniżenie ciśnienia krwi. Z pewnością wymaga to kolejnych badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i czarna herbata, probiotyki, olej rybny i inne tłuszcze zawierające kwasy omega-3. Na zakończenie Osoba z nadciśnieniem powinna także unikać alkoholu, kofeiny, doustnych środków [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
[...] Rumex L. obejmuje ponad 200 gatunków roślin rocznych, dwuletnich i bylin. Ilość szczawianów (średnio): szarłat nawet 1586 mg w 100 g portulaka pospolita 1294 mg w 100 g herbata chińska 1150 mg w 100 g (może zawierać nawet 2 g w 100 g) szarłat trójbarwny nawet 1087 mg w 100 g szpinak 970 mg w 100 g łoboda ogrodowa (orach) 900 mg w 100 g [...]